Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Det är åt helvete dåligt

Vad händer om en match tvingas skjutas på framtiden för att spelare i det ena laget drabbats av Corona? Svaret är: Det vet vi inte. Frågan är om Svenska Ishockeyförbundet ens vet det.

För er som lyssnade på det senaste avsnittet av Trashtalk kunde åhöra undertecknad ondgöra sig över att förbundet inte verkar ha lärt sig ett skvatt från i våras när Corona-pandemin bröt ut. I våras fanns det inga klara besked i tävlingsbestämmelserna huruvida vad som ska ske när säsongen tvingas avbrytas innan allting är färdigspelat. Nu beslutade Svenska Ishockeyförbundet att allting skulle vara som det är, det vill säga att alla klubbar kvarstannar i de ligor de startade säsongen 19/20 i.

Något som drabbade de allsvenska finallagen Modo och Björklöven rätt hårt och även vinnaren av Hockeyettan     Finalen, Väsby.

“Vaddå?” Utbrister ni säkert. “Väsby fick ju sin allsvenska plats tillslut!”

Japp. Tillslut fick de den. Med minimal tid att förbereda sig inför allsvenskan då alla instanser som skulle avgöra Karlskronas öden och äventyr tog rejält med tid på sig.

Jag efterlyste redan där och då, i våras, att sånt här måste ju stå i klartext. Vi lever i en orolig tid med terror och ökat säkerhetshot mot vårat rike från omvärlden. Vad händer om, gud förbjude, ett SHL-lag kraschar med flygplanet på väg till match? Eller om en Hockeyettanklubb råkar ut för en allvarlig bussolycka och inte kan fullfölja säsongen med sin tänkta a-lagstrupp? Om jag ska hårdra det hela: Då riskerar att åka ur, man får nämligen inte lämna i WO i svensk ishockey. Möjligtvis en gång, men upprepas det så står det i tävlingsbestämmelserna “Fortsatt deltagande kan medges om förmildrande omständigheter föreligger enligt beslut av serieadministratören”.

Man får hoppas att förbundet inte är så hjärtlösa att de kastar ut en klubb om den skulle drabbas av en bottenlös tragedi. Och det tror jag inte heller att de skulle göra. Men fortfarande: Det står ingenstans i det material, i alla fall inte i det som är fritt fram för allmänheten att kika i, vad som görs i händelse av en sådan situation. Ingenstans.

I min naivt goda tro på mänskligheten trodde jag ändå att tävlingsbestämmelserna inför 20/21 skulle vara åtminstone lite uppdaterade. Hallå liksom! Vi lever mitt i en pandemi där det bästa vi kan göra är att hålla avstånd till varandra och isolera oss om vi är förkylda.

Jag trodde faktiskt att det skulle nämnas något om detta i tävlingsbestämmelserna för 20/21, något slags “pandemitillägg” eller något i den stilen. Men inte en rad. Inte en jäkla rad.

Lärde vi oss ingenting i våras? Det är väl klart som renat brännvin att klubbarna måste veta på förhand vad som händer i ett worst case scenario? Om vi för ordningens skull fingerar ett scenario här som mycket väl skulle kunna inträffa, då det faktiskt redan inträffat nu under försäsongen i Norge.

Tre omgångar in i serien tvingas Knäckebröhults HC stänga igen hela sin verksamhet, allt från a-lag till knattar, för att 15 personer i och kring de olika lagen drabbats av Corona. Säg att de måste hålla stängt i två veckor, snackar vi Hockeyettan här så är det minst fyra matcher som de tvingas skjuta upp, redan där blir det svårt i ett redan komprimerat spelschema att klämma in de matcherna någon annanstans.

Låt oss nu leka med tanken att Knäckebröhults HC, för att visa god vilja, går med på att lämna WO till dessa matcher, för det första löper de risk att åka ur om vi ska tolka tävlingsbestämmelserna. Om de nu får kvarstanna och spela klart serien så har de redan tappat tolv poäng och hamnat på 20 minusmål, något som såklart blir jäkligt tufft att hämta ikapp och kan sluta i total misär då det ska kapas extra många lag från Hockeyettan denna säsong.

Jag använder mig av Hockeyettan här i mitt exempel, men det är så klart applicerbart på alla ligor i vårat land.

Om vi backar tillbaka lite och använder oss av Joe Labero för att trolla fram speldatum för Knäckebröhults HC att kunna spela sina fyra matcher på, då uppstår nästa lilla problem. Knäckebröhults HC kommer högst troligt inte vara det enda gänget som drabbas av att behöva stänga ner verksamheten. Hur många speldagar går det att trolla fram egentligen?

Jag vet att frågor ställts från journalister till folk som bestämmer inom ligor och förbund  om just detta. Men det blir bara luddiga svar tillbaka av det jag läst. Eftersom ingenting har kommunicerats ut så förutsätter jag att förbundet i n t e har en plan för detta. Nu gissar jag ska jag noga betona, men jag antar att det är “Vi tar det när/om det kommer” som gäller.

Bedrövligt om ni frågar mig. Det sitter folk på förbundet som får betalt för att planera inför ett worst case scenario. De har haft sedan i mars på sig. Men ännu finns ingen plan, och det lär väl högst troligt inte komma någon heller.

Det här är en sjuka som jag förövrigt tycker råder lite överallt i vårat samhälle. “Vi tar problemen när de kommer”. Jag kan uppskatta en sådan inställning, jag praktiserar den själv dagligen. Men här har man ju varit förberedda på att Corona troligtvis kommer sätta käppar i hjulet under lång tid framöver. Jag räknar med att de som bestämmer över svensk ishockey har förmågan att göra en omvärldsanalys. Eller?

Låt mig citera vad som står i tävlingsbestämmelserna för 20/21 gällande uppskjutande av match.

§ 5:10 UPPSKJUTANDE AV MATCH

“Serieadministratör och två föreningar kan fatta gemensamt beslut att match mellan de
båda föreningarna ska uppskjutas. Serieadministratören fattar beslut om ny speldag.
Om gästande lag och domare åsamkats extra kostnader genom att arrangerande förening
underlåtit att i tid meddela gästande lag om uppskjuten match, kan serieadministratören
besluta att arrangerande förening ska ersätta gästande lag och domare för extra kostnader.
Tvist avgörs av tävlingsnämnden i förbundsserier och SDF i regions/distriktsserier.”

Det lämnas minst sagt öppningar för att det kan bli livat mellan lagen i händelse av flyttat matchdatum. Vad händer om Visby precis satt sig på färjan när motståndaren ringer och säger att matchen inte går att genomföra på sagt datum? Vem ska betala det kalaset?

Jag blir bara trött.

Exit mobile version