Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Regimskifte att vänta i Skaraborg?


Kan vi förvänta oss ett regimskifte i Skaraborgshockeyn i vinter?

Förvisso slog Skövde Mariestad två gånger om i västra grundserien ifjol. Men båda segrarna kom efter straffar och i Allettan var det inget snack. Mariestad slog Skövde i två raka där och vi får backa tillbaka till säsongen 16/17 för att hitta Skövdes senaste vinst mot antagonisterna efter full tid. Backar vi ytterligare två säsonger så hittar vi senaste gången Skövde placerade sig högre upp i tabellen än Mariestad.

Det har helt enkelt varit jäkligt mycket Mariestads BoIS i Skaraborgshockeyn de senaste åren, medans Skövde har fått lira andrafiol. Men till kommande säsong har jag en stark känsla av att pendeln kommer svänga över.

Mariestad har vinkat adieu till en rad fanbärare under sommaren. Kvartetten Filip Törnqvist, Filip Engqvist, Linus Engqvist och Eddie Davidsson har alla aviserat att de slutar och vips försvann närmare 1 500 tävlingsmatcher för klubben iväg. Vidare har man tappat sin poängbäste back i Ludvig Karlsson och stabile backen Jim Jakobs.

Det är just på backsidan och bredden överlag jag skulle vilja definiera skillnaderna den här säsongen mellan Mariestad och Skövde. Men vi kan väl gå igenom lagdel för lagdel.

MÅLVAKTER

Spets: Mariestad
Bredd: Skövde

Mariestad kan ståta med en av ettans bästa målvakter i Tobias Sandberg. Men Skövde har värvat in Robin Wallin från AIK i allsvenskan och att han besitter kvaliteter att vara en toppmålvakt i ligan behöver vi inte betvivla. Det har han visat i både Mariestad och Väsby tidigare. Jag håller dock Sandberg som den vassare av de två.

Den stora skillnaden mellan lagen i denna lagdel ligger i andremålvakterna. Oprövade Melvin Björklund ska backa upp Sandberg medans Hugo Fagerblom, som gjort tre bra säsonger tidigare i ettan, ska tampas med Wallin om förstaspaden i Skövde. Sandberg är van vid att stå mycket och kommer troligtvis inte även i år ha några som helst problem med att vara ohotad etta, men den nye coachen Fredrik Ljunggren i Skövde kan “gambla” lite mera och hålla motståndarna på halster i vilken målvakt han kommer ställa för dagen.

Dessutom, skulle Wallin drabbas av en skada under 2-3 veckor så kan Fagerblom absolut axla rollen som förstemålvakt i ett topplag. Skulle motsvarande scenario inträffa i Mariestad så lär det nog bli en målvaktsvärvning från sportchefen Carl Johansson.

BACKSIDAN

Spets: Skövde
Bredd: Skövde

Adam Thilander skulle med lätthet ta en allsvensk tröja och sväljer mängder med istid i avgörande lägen för Skövde. Nye Joel Werner spelade 15 matcher för Kristianstad i Hockeyallsvenskan ifjol och är en trygg pjäs i de defensiva leden. Förmodligen en av ettans mest underskattade backar.

Bakom dessa ser det lite tunnare ut. Man har tappat Anton Brandhammar och Alexander Björklund och utöver Werner plockat in Samuel Gustavsson från Malung och William Johansson från Västerås J20-lag. Oprövade kort som vi inte riktigt på förhand kan veta hur det kommer gå för. Tom Olsson och Axel Abrahamsson är kvar från ifjol och det är två stabila backar på nivån. Stabila, men kanske inte så mycket mer. Max Kardevall ska gå in på sin andra säsong som senior och den defensive backen kan mycket väl ta några kliv framåt i vinter.

I Mariestad slog Tobias Aronsson igenom med dunder och brak ifjol. Han är kvar i år och det är även Tobias Björklund. Där har man två offensivt starka kort i sin backuppsättning. Starka kort är även Ludvig Kollberg och Johan Frick som även de blir kvar. Men bakom dem ser det väldigt mycket tunnare ut.

Gustav Malmkvist har förvisso gjort en och en halv säsong i a-laget, men många gånger som sjundeback. Fredrik Granberg och Simon Svensson hämtas direkt från Superelit där de gjort det bra, men hur står de sig i seniorhockeyn? Omöjligt att veta på förhand.

Tar vi ett snitt på topp 4 gällande backarna så ser Mariestad vassare ut där. Men ställer vi lagens första backpar mot varandra så ser Skövde vassast ut. Tittar vi sedan på bredden och djupet på de sju främsta backarna så är även där Skövde starkast. Mariestad har inte lyckats ersätta tappen av Ludvig Karlsson och Jim Jakobs. Inte som det ser ut på förhand i alla fall.

FORWARDS:

Spets: Mariestad
Bredd: Skövde

Mariestad besitter en arsenal med skickliga forwards. Det råder ingen som helst tvekan om det. Philip Elgestål och Oliver Fjellström känns som en duo som kommer ligga mycket högt i den interna poängtoppen. Fjellström förövrigt en av hela ettans mest spännande värvningar. Douglas Lögdal, Lukas Söderlund och Jesper Lindén är en annan trio som ska dra lasset framåt. Liam Nilsson från Malmös J20-lag känns även han spännande. Bakom dessa hittar vi en hel hoper med spelare som håller god Hockeyettanklass.

Men även här tycker jag Skövde vinner på bredden. Det enda riktigt tunga tappet man gjort på forwardssidan jämfört med ifjol är Jonas Nyman. Johan Planeby ska inte heller glömmas bort här. Men man behåller spjutspetsar som Henrik Thegel, Alexander Henriksson, Jesper Emanuelsson och Dennis Santesson.

Den enda forwardsvärvningen man gjort inför säsongen är Martin Olsson från HA74. En grymt skicklig tvåvägscenter på nivån med över 250 matcher i Hockeyettan på meritlistan. En riktigt smart värvning tycker jag och det adderar ännu mera djup till forwardssidan. För utöver redan nämnda så finns det ett helt gäng med stabila ettanlirare som fyller på nedåt i kedjorna. Jonathan Ström och Lukas Johansson för att nämna några.

Det är inget snack om att både Mariestad och Skövde kommer tillhöra toppen i den västra ettan. Tillsammans med Borlänge känns den här trion snäppet vassare än övriga lag. BoIS känns spännande, men det finns också många frågetecken som behöver rätas ut under säsongens gång.

Blir detta året då vi får se ett regimskifte i Skaraborgshockeyn? Jag skulle inte bli förvånad.

Exit mobile version