Site icon hockeystaden.se

Berättar om den ofattbara tragedin: “Det var chocktillstånd”

Han var en del av ett lag som chockartat tvingades hantera tragedi och sorg när deras lagkamrat sköts ihjäl i ett svartsjukedrama. Senare under säsongen blev backen Lukas Fredin rubrikernas man när han hoppade in som målvakt i en match i Alpligan.
— När man har noll i räddningsprocent efter fyra skott, då inser man att det här kan gå illa, berättar den nya Dalen-backen för hockeystaden.se.

Det var den första helgen i oktober som tragedin slog till mot den österrikiska skidorten Kitzbühel. En svartsjuk före detta pojkvän sköt ihjäl fem personer, sin ex-flickvän, hennes familj samt hennes nya pojkvän under natten mellan lördagen och söndagen. Pojkvännen som mördades hette Florian Janny och var målvakt i ortens ishockeylag.
— Helt ärligt så trodde jag faktiskt att jag var med i en film, det var helt overkligt och det går inte att sätta sig in i en sån situation om man inte själv har upplevt det. Det var chocktillstånd och du visste inte om du skulle börja gråta eller om det var ett skämt. Det är sånt som aldrig händer, det är sånt du ser på film.

Orden kommer från Lukas Fredin. Backen var lagkamrat med Janny när det fruktansvärda inträffade.
— Du träffar en person varje dag i tre månader, du spenderar ungefär 100 dagar med den här personen, x antal timmar varje dag. Det är klart du får någon slags relation till personen, berättar han för hockeystaden.se och fortsätter:
— Så självklart tog det hårt och självklart blev man ledsen och det tog på psyket, absolut. Framförallt att det händer så drastiskt och att det händer så plötsligt.

“VI VISSTE ATT FLORIAN VAR INBLANDAD, MEN INTE HUR”

Lukas Fredin berättar att laget fick reda på tidigt på morgonen att något hade hänt, men från början var det oklara besked.
— Med tanke på att det är en liten stad och det är väldigt sällan det händer såna här saker i en stad, så det skrevs ju självklart mycket om det. Vi visste då att Florian var inblandad på något sätt, men vi visste inte hur.

Matcher och träningar ställdes in för laget och en krisgrupp tillsattes.
— Jag tycker klubben, spelarna och tränaren skötte det bra. Men alla tar det olika och alla hanterar saker på olika sätt. Med all respekt för alla så tog det olika lång tid för folk att hantera det. Det som hände är troligtvis något som kommer följa med oss alla resten av livet.

I laget fanns förutom Lukas Fredin även tre andra svenskar vid tillfället. Tränaren Charles Franzén, målvakten Stefan Ridderwall och forwarden Johan Schreiber. Fredin berättar att det underlättade att ha andra svenskar att prata med mitt i allt det svåra. Men övriga gruppen var också sammansvetsad.
— Man kände sig aldrig riktigt ensam, vi var redan en tajt grupp i laget och alla kunde prata engelska. Men självklart blev det många samtal hem till nära och kära.

FICK HOPPA IN SOM MÅLVAKT

I början av februari 2020 blev Lukas Fredin omskriven i svensk media. Detta efter att han fått hoppa in som målvakt i en match i Alpligan.
— Det var med skräckblandad förtjusning måste man säga, berättar han och skrattar innan han fortsätter:
— Det är väl något som aldrig hade hänt i svensk hockey måste man säga. Det är väl skillnaden måste man säga, Sverige är längre fram och det är mer uppstyrt. Du har fler alternativ att välja på.

Bakgrunden var att andremålvakten blev sjuk under morgonvärmningen. Man bestämde att man bara skulle åka med en målvakt till bortamatchen.
— Vi sa “vi åker med en målvakt, vad är det värsta som kan hända?” Det visade sig att vi inte skulle sagt så, skrattar Fredin.

Fem minuter in på matchen så fick Stefan Ridderwall en puck i huvudet som tog illa. Laget samlades vid båset och Lukas Fredin berättar att han erbjöd sig att ta över målvaktsrollen om ingen annan ville.
— När man var liten så tyckte man att det var coolt med all utrustning, så jag stod några gånger när jag var runt 10. Men jag har aldrig stått på någon seriös nivå. Sen har man väl stått på skämt vid någon avslutning eller sponsormatch. Men det här var helt annorlunda. Respekten för målvakter ändrades helt? Att de tar på sig frivilligt att ställa sig i kassen?

“HADE KUNNAT BLI SJU RESOR VÄRRE”

Han fortsätter med att berätta om tankarna när han skrinnade ut mot målet för att ta plats som lagets sista utpost.
— Ska jag vara ärlig så var jag rätt lugn, “Hur svårt kan det vara?” Men när man har noll i räddningsprocent efter fyra skott, då inser man att det här kan gå illa.
— Men sen lyckades jag spela upp mig och all heder till alla i laget som slängde sig och offrade sig, för det hade kunnat bli sju resor värre.

Den ofrivillige målvakten släppte in 14 mål, enligt statistiken stod han också för 30 räddningar i matchen som inte gällde någonting. Det var den sista matchen innan fortsättningsserierna skulle ta vid.
— Ett par puckar lyckades jag få på mig och jag fick väl till några highlightsräddningar också, skämtar han.

Motståndarna måste ju ha bombarderat dig?
— De var faktiskt ganska snälla i första och andra perioden, de hade mycket respekt och några klappade mig på benskydden. I sista var det väl några som var sugna på att göra lite poäng. Det stod 6-1 eller 6-2 inför sista och då kände jag att “Klarar jag av att hålla detta under tio så är det riktigt bra”. Då var det folk som började “hinka” slagskott så fort de skrinnade över blå och då märkte man att det skulle börja rinna iväg.

TRIVS MED ANSVAR

I början av juni presenterades Lukas Fredin av HC Dalen i Hockeyettan. Han berättar att målet från början var att stanna kvar utomlands, men under rådande omständigheter med Covid 19 så blev Sverige aktuellt igen. Dalen var snabba med att höra av sig och backen fick ett bra intryck av klubben och tränarduon.
— Då kände jag att Dalen är ändå en bra språngbräda, jag har hört gott om både klubben och tränarduon som är där. Samtidigt som jag får den rollen och speltiden som jag behöver. Jag är fortfarande en ung spelare som behöver speltid för att komma vidare och ta nästa steg. Då kändes Dalen som rätt klubb att ta det i.

På tränarbänken finns duon Pelle Gustafsson och Daniel Josefsson. Två före detta backar som totalt har närmare 2 000 matcher på toppnivå i hockeyvärlden.
— De har varit på nivån som jag strävar efter och vill vara. Så det hade en stor inverkan, sen som sagt så fick jag ett bra intryck. De presenterade ett seriöst och modernt upplägg som jag tyckte om och där de presenterade mig som den här offensiva backen, det är ju där jag vill bidra och där jag känner att jag har mina styrkor och kan bidra med.

Just nu befinner sig Lukas Fredin i hemstaden Karlskrona där han kör sommarträning med en grupp spelare som har anknytning till staden. Träningsgruppen leds av Miro Zalar och utöver Fredin finns bland annat Alexander Bergström med. Bergström som numera spelar i HV71 som återfinns i samma stad som Fredins nya klubb HC Dalen.
— Det är skönt att ha någon som man känner som kan staden, konstaterar Fredin.

Förra säsongen i Alpligan var Lukas Fredins första hela på seniornivå. Det blev 24 poäng på 44 matcher och det är offensivt han nu hoppas bidra som mest i sin nya klubb.
— Jag tror väldigt mycket på laget och har höga förväntningar på mig själv. Jag vill vara en bidragande spelare och jag vill vara en av de bättre offensivt. En spelare som man kan lägga lite tyngd på axlarna att bidra offensivt, och det hoppas jag verkligen kunna leva upp till. Jag tycker att jag borde ha kapacitet till att klara av den pressen.

Exit mobile version