Site icon hockeystaden.se

“Vinner man tillräckligt många matcher så är man i Allettan”

Pelle Gustafsson. Foto: Henrik Skoglund

Ett lag som nästan är klara med sitt lagbygge inför nästa säsong är HC Dalen. Men några pusselbitar saknas fortfarande och tränaren Pelle Gustafsson förnekar inte att Martin Thörnberg står med på hans önskelista över potentiella nyförvärv.
— Martin är ett namn där och jag har pratat med honom, säger Gustafsson till hockeystaden.se.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

HC Dalen genomgår just nu något av en generationsväxling. Spelare med många säsonger i klubben som nu valt att sluta är Erik Glimberg, Timmie Persson och Jonathan Tholander. Dessutom spelar målvakten David Elmgren i Tranås nästa säsong och backen Viktor Näslund berättade tidigare idag för hockeystaden.se att han är sugen på allsvenskan eller utlandet nästa säsong.

Jonathan Tholander. Foto: Henrik Skoglund

I förra veckan spikade Dalen sin backsida med Lukas Fredin från alpligan och Kitzbüheler EC. Sedan tidigare har man hämtat in Jaeden Martin och Sebastian Ehrenflod från HV71:s J20-lag samt Edwin Johansson som återvänder efter en säsong i Vimmerby.
— Just backsidan är jag väldigt nöjd med, det är stora backar vi tagit in som är bra defensivt. Nu tog vi in Fredin här som vi hoppas på offensivt. Men vi har sju backar som håller hög nivå allihopa, säger Dalens tränare och sportchef Pelle Gustafsson till hockeystaden.se.
— Sen kommer vi ha en juniorback uppe som kör med oss eller hur det nu blir.

NÖJD MED MÅLVAKTSSIDAN

På målvaktssidan hämtar man in rutinerade Oscar Malm från Nyköping och Alexander Sundstrand blir kvar för ett andra år.
— Där är vi jättenöjda. Malm har jag ju pratat med nästan varje sommar nu sedan jag började i Dalen och där har vi en rutinerad målvakt. Så där är jag inte orolig och Alexander visade förra året med, han gjorde bra matcher. Han kanske inte är riktigt mogen för att en förstaspade än, men det tror jag han kommer vara framöver här. Han är riktigt bra, säger Gustafsson.

Det kan bli en jämn kamp om förstaspaden då?
— Det hoppas jag. Alexander har tagit tag i fys-biten också och tränat fantastiskt bra här nu.

På forwardssidan har det hänt en del på sedan ifjol. Utöver ovan nämnda Glimberg, Tholander och Persson så lämnar också Emil Eriksson och Joakim Stjern Svensson. Hittills har man förstärkt med Henrik Neubauer, Adam Hirsch och Hugo Rostedt.
— Vi tog in Hugo Rostedt sist där och där har vi en pålitlig spelare som kanske har en mer defensiv roll i laget. Sen tog vi in Neubauer som varit i Österrike i tre år, där har vi offensiv spets, han ska göra mål åt oss, så är det bara. Likadant med Hirsch, han är ju också offensiv.
— Vi har många unga killar som vi tror kommer ta nästa steg också. Vi har (Karl) Smedberg, Röykås (Kristian Røykås Marthinsen) och Nils Gunnarsson som haft ett år inom seniorhockeyn nu och som vi hoppas kommer få en uppväxling till här.

“KAN PILLA IN EN PUCK HELT APROPÅ”

Pelle Gustafsson nämner att man också har kvar rutin på forwardssidan och nämner Oscar Josefsson och Emil Larsson.
— Emil Larsson som ändå var poängbäst hos oss förra året och i år har han lagt ner väldigt stort jobb på den fysiska biten, det ser riktigt bra ut.

Nils Gunnarsson gjorde sin första säsong i Dalens a-lag ifjol och 20-åringen visade gott gry.
— Nils har gjort en rolig resa. Han spelade juniorhockey i Skillingaryd, sen kom han till HC Dalen. Han har mycket kvar att lära, men han är just en sådan som kan bryta mönstret. Han är på rätt ställe och kan pilla in en puck helt apropå. Jag hoppas mycket på honom i år.

Men anfallsmässigt är man inte klara än. Tre platser återstår att fylla.
— Vi jobbar i första hand på en center. Vi har bommat två som vi velat ha, men det har dykt upp lite andra intressanta namn så…spelarna finns på marknaden, men det kommer nog dröja lite eftersom det är stopp i både Danmark, Österrike och överallt. De tar ju inte in svenskar där än.
— Så vi ligger lite lågt har vi sagt.

Pelle Gustafsson berättar att det utöver en center ska in två forwards till och då börjar nog de flesta osökt tänka på Martin Thörnberg, SHL-veteranen med fyra SM-guld som faktiskt debuterade i a-lagssammanhang i just Dalen. För en tid sedan berättade Thörnberg för Hockeynews att han snart skulle börja träna med ett lag i närheten av Jönköping, men han ville inte säga vilken klubb.

Tränar han med er?
— Nej.

Men jag antar att hans finns på din lista över spelare du vill ha?
— Ja, men absolut. Martin är ju ett namn där. Jag har pratat med honom, men det är ingenting vi kan räkna med utan blir det så blir det. Han måste ju ha suget och han vet själv att det inte bara är att ställa ut skridskorna och spela i ettan, man måste vara mentalt och fysiskt förberedd på det.
— Vi skulle vara jätteglada om Martin bestämde sig för att fortsätta, men som sagt är det inget vi räknar med utan blir det så blir det.

RÄKNAR INTE HELLER MED LILLEBROR

En annan spelare som går utan kontrakt, och som även har Dalen som moderklubb, är Martins lillebror Jesper Thörnberg.
— Jag har pratat med Jesper varje sommar och nu gjorde han bra säsong igen i Österrike och han vill gärna vara kvar utomlands, så det är inget vi räknar med heller.

En föryngring av laget, men målet är Allettan berättar Gustafsson avslutningsvis.
— Södra är en väldigt tuff serie, men jag håller på med det här för att spela och vinna matcher och vinner man tillräckligt många matcher så är man i Allettan. Så det är målet, absolut. Sen är det så att vi har ett ungt lag och det som driver mig är att ge de här killarna en chans så de kan ta nästa kliv. Det är det som sporrar mig, att de har driv och vill någonting med sin hockey.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version