Site icon hockeystaden.se

Tvingades bryta med Boden: ”Gav mig en orimlig lönesänkning”

Han gjorde succé i Hockeyettan 2018/19 och tog därför chansen i allsvenskan men fick lämna efter endast 17 matcher. Under tiden i Mora tvingades han dessutom spela skadad. Nu är Jesper Ylivainio återigen kontraktslös efter att Boden har brutit sitt avtal med forwarden i förtid och hans hockeyframtid är just nu osäker.
– Jag har fortfarande en dialog med Boden men har även kontakt med andra klubbar, både högre upp och utomlands, säger 23-åringen till hockeystaden.se.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Jesper Ylivaino är född och uppvuxen i Övertorneå som ligger i Norrbotten, precis vid den finska gränsen. Proffskarriären inleddes därför i Luleå och som junior fick Ylivainio chansen i fyra SHL-matcher samt i både det svenska U16- och U17-landslaget.

Flyttlasset gick därefter till Asplöven innan han hittade till Boden där genombrottet kom. Säsongen 2018/19 öste han in 21 mål och 47 poäng på 37 matcher i Hockeyettan vilket ledde till att han fick chansen av allsvenska Mora.

TVINGADES SPELA SKADAD

Ylivainio fick dock lämna Mora efter endast 17 matcher och flyttade sedan hem till Boden där han avslutade säsongen. För hockeystaden.se berättar den nu klubblöse forwarden om tiden i Dalarna.
– Ja, vad ska jag säga… Det började väl ändå helt okej på försäsongen och allt sånt. Jag tyckte att jag var på gång men redan i den andra grundseriematchen pajade jag tyvärr knät. Jag fick väl inte riktigt chansen att rehaba som jag hade behövt för att kunna ge mig själv rättvisa där ute på isen. Det blev lite galet där när man försökte spela hockey på ett ben. Det var väl det som sabbade lite, för nivån känner jag absolut att jag håller för, säger Ylivainio.

Var det du som ville spela eller pushade Mora dig att komma tillbaka trots skadan?
– Det var faktiskt klubben som ville att jag skulle spela, säger han och fortsätter:
– Så kan det vara ibland. Jag kan väl önska att jag fick mer tid. Samtidigt så är man ny i ligan och då vill man ju visa framfötterna. Man säger väl oftast inte emot heller när man är den ’nye killen’. Men det är något jag kan ångra lite i efterhand, att jag inte stod på mig mer.

Mora inledde svagt och när klubben värvade in spetsspelare mitt under säsongen fick Ylivainio ta sitt pick och pack och flytta från Dalarna efter att ha landat på ett mål och noll assist på 17 matcher.
– Jag var ju fast i frysboxen. De ville få bort mig, så det fanns väl inte mycket att göra åt det. Fast det är ju lätt för mig att säga. Jag kan ju skylla mycket på dem också men jag levererade inte riktigt som förväntat. Jag tycker inte att jag fick riktigt den chansen som jag önskade att jag hade fått.

”ERBJÖD MIG EN ORIMLIG LÖNESÄNKNING”

Inför Allettans start värvades dock 23-åringen tillbaka till Boden i Hockeyettan där det blev elva poäng på 18 matcher.
– Det är klart att tryggheten fanns här, med alla lagkamrater och säsongerna tidigare. Det var det som spelade in, jag behövde trygghet efter den struliga hösten som jag hade. Där och då kändes det rätt att åka hem.
– Det är många som tror att man ska kliva in och vara superstjärna direkt för att Hockeyettan är en sämre liga men jag tror inte att folk förstår att Hockeyettan, Allettan samt playoff håller en riktigt hög nivå. Det gäller att verkligen kunna vara med för att man ska kunna leverera. Jag tycker ändå att det gick okej men det är klart att jag hade önskat mer av mig själv. Samtidigt hade jag ju ett stukat självförtroende och då är det inte så lätt att bara kliva in och leverera.

Han var dock inte kvitt skadeproblemen och fick avbryta säsongen i förtid på grund av ännu en knäskada.
– Jag hade fortfarande lite problem med knät strax efter att jag kom tillbaka till Boden. Tyvärr så gick knät sönder igen inför playoff så det var ju tråkigt att man missade den delen.
– Jag är helt återställd nu och har fått lång tid på mig att rehaba så allt är som vanligt igen. Allt känns bra så nu ser man bara fram emot en ny hockeysäsong.

Nästa säsong hade Jesper Ylivainio egentligen tänkt fortsätta karriären i Boden då han optionsåret kvar på sitt 1+1 kontrakt med Boden. Nu är dock hans framtid osäker då klubben bröt kontraktet med forwarden, något som NSD var först att rapportera om.
– Det stämmer. Mitt avtal med Boden bröts för ja… det måste vara ett par veckor sedan. Äh, så jag är kontraktslös nu. Jag har fortfarande en dialog med Boden men har även kontakt med andra klubbar, både högre upp och utomlands. Vi får se, jag gör det jag kan påverka och det är att träna och se till att vara i bra form när nästa säsong börjar.

Hur kom det sig att kontraktet bröts?
– Det var från deras sida, med tanke på ekonomin och coronatider. Annars vet jag inte, det är den anledningen jag har fått.

Det är dock inte uteslutet med spel i Boden nästa säsong för Ylivainio. Han håller nämligen fortfarande kontakt med klubben, som har kommit med ett nytt förslag till 23-åringen.
– Det är ett nytt kontrakt och det blir väl en lönesänkning som de vill att jag ska gå med på. Och det har jag köpt absolut med tanke på situationen, man måste vara införstådd med att lönen kommer gå ner. Men jag tyckte inte att det var en rimlig lönesänkning som de erbjöd mig så därför är det väl status noll där just nu, ingenting händer.

”KLART ATT DET LOCKAR ATT SPELA UTOMLANDS”

Jesper Ylivainio befinner sig därför i en osäker situation där han inte riktigt vet var han vill spela nästa säsong.

Vad vill du få ut av nästa säsong?
– Oj, vad vill jag få ut av den? Jag vill väl studsa tillbaks. Det var en körig säsong förra året men nu har det släppt, nu vill man bara gå ut och spela hockey och ha roligt.
– Vi får se lite grann. Jag har ingenting klart så det återstår att se. Framför allt handlar det om att studsa tillbaka och hitta tillbaka till glädjen.

Du sade att både utländska klubbar och svenska klubbar har visat intresse, lutar det åt något håll?
– Det är svårt… Men det är klart att det lockar att spela utomlands men det är också svåra tider just nu. Man vet inte hur det kommer se ut med resor, gränser och allt sånt där. Så som jag har förstått det så står ju marknaden väldigt still.
– Samtidigt vill jag spela i en toppklubb i Ettan som har ambition att försöka gå upp. Det är väl det det ska bli om jag ska stanna i Hockeyettan, annars lockar ju utlandet mycket också.

Ett beslut kan dock komma att dröja. Jesper Ylivainio vill nämligen inte välja en klubb i panik för att ha någonstans att spela nästa säsong. Han är beredd att vänta.
– Det beror väl lite på vad som händer i andra länder och vad det kommer för direktiv men jag sitter lugnt i båten. Jag känner ingen stress utan för mig är det mycket viktigare att det blir rätt än att det går fort.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version