Site icon hockeystaden.se

“Inte jättemånga som spelar som mig längre i Sverige”

Med över 40 pojk- och juniorlandskamper samt 78 allsvenska matcher i ryggsäcken är det ingen överdrift att säga att Borås har landat ett synnerligen intressant nyförvärv i Erik Aterius till nästa säsong. 21-åringen väljer att kliva ner i Hockeyettan för att få fart på karriären och utveckla sitt spel.
— Jag har inte lyckats blomma ut så mycket som jag hoppats i allsvenskan, berättar den rivige forwarden för hockeystaden.se.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Under måndagskvällen presenterades forwarden Erik Aterius av moderklubben Borås HC. Efter att ha spenderat sina juniorår i Leksand och sin första fulla seniorsäsong i allsvenskan med Västervik, kliver han nu ner i Hockeyettan.
— Jag och agenten snackade om att det kunde bli tufft för mig att hitta en plats i allsvenskan som skulle bli bra för mig med tanke på den begränsade speltiden jag haft under säsongerna jag haft allsvenskt kontrakt, både i Leksand och Västervik, berättar 21-åringen för hockeystaden.se.

VILL UTVECKLAS I ETTAN

Han säger att han pratade med en del klubbar i ettan innan han bestämde sig. Att valet föll på just Borås var dels tryggheten, att han har mycket kompisar som fortfarande bor kvar. Men han fick också bra bild efter att ha pratat med den nye tränaren Johan Hellström.
— Jag pratade med deras coach och de vill spela en typ av hockey som jag tror passar mig, att jag kan spela mitt spel och utveckla det i form av att jag förhoppningsvis får spela rätt mycket.

Vad är det i Borås spel som passar dig?
— Det är att de vill spela med hög press och sätta press på puckföraren.

Borås Ishall blir Erik Aterius nygamla hemmaarena. Foto: Henrik Skoglund

För en utomstående betraktare är valet att kliva ner i Hockeyettan kanske inte helt självklart för en spelare som under junioråren frekvent spelade i pojk- och juniorlandslag och så sent som förförra säsongen testades inför JVM. Lägg därtill 78 allsvenska matcher för Leksand och Västervik under de tre senaste åren. Aterius berättar att valet gjorts för att han vill utveckla sitt spel.
— Du sa att det inte var helt självklart att jag skulle kliva ner i ettan, men jag har inte lyckats blomma ut så mycket som jag hoppats i allsvenskan och detta är absolut ett sätt att både hitta självförtroende i mitt spel, utveckla mitt spel och förhoppningsvis spela rätt mycket. Mer än vad jag gjort i allsvenskan då.

SVÅRT ATT HITTA KONTINUITET

Efter att ha varit med i den Leksandstrupp som tog klivet tillbaka till SHL våren 2019, han var bland annat med som extraspelare i den sista kvalmatchen mot Mora, lämnade Aterius Dalarna för Västervik. Men säsongen blev inte riktigt som han tänkt sig.
— Jag hade inte så mycket speltid som jag hade hoppats. Det var väldigt mycket upp och ner om man fick spela, sitta på bänken eller liknande. Spel i boxplay kom och gick och det kom aldrig något kontinuerligt, då är det svårt att göra en bra säsong av det.
— Jag kände mig väldigt bra fysiskt, jag kände mig snabbare än vanligt och det kändes som att jag hade utvecklats från säsongen innan. Men speltiden kom inte kontinuerligt.

Dessutom passade inte smålänningarnas spel honom. Men Aterius vänder också på det och menar att det även var upp till honom att anpassa sig efter deras spelmodell.
— Västervik ville spela lite mer passiv hockey med att ställa upp och spela lite mer styrspel och sånt. Då gäller det ju för mig att falla in i ramen och spela så, även om det kanske inte gynnar min spelstil, konstaterar han.

Känner du några tveksamheter över att kliva ner en nivå?
— Självklart har man tänkt på det, om man blir fast i ettan. Det är klart att den tanken har slagit mig. Men jag känner att om jag gör en bra säsong, eller två, då kommer jag få ögonen på dig och med tanke på att jag har spelat i allsvenskan innan så finns det fortfarande ögon på en från allsvenskan, då gäller det bara att man presterar i ettan så tror jag inte att det ska vara några större problem att man skulle bli fast.

SPELET FRAMFÖR MÅL HAR TAGIT HONOM LÅNGT

Erik Aterius beskriver sig själv som en stark boxplayspelare. Men det finns andra egenskaper att lyfta fram när han besvarar frågan om vad han kommer tillföra till Borås.
— Jag kommer tillföra fysiskt spel och bra jobb kring den offensiva kassen. Jag kommer tillföra min typ av hockey och ska jag vara helt ärlig så kanske det inte finns jättemånga som spelar som mig längre i Sverige. Det blir mer och mer att det ska vara hög fart och skicklig klubbteknik.
— Jag är en hyfsat stark skridskoåkare och smäller på nästan i varje läge jag har. Såklart har jag utvecklat det så jag tar mindre utvisningar än vad jag kanske gjorde i junioråren, när jag kom in lite sent i situationer och liknande. Jag läser av situationerna lite bättre nu.
— Jag tror att det som tagit mig längst är jobbet framför den offensiva kassen, med tanke på landskamperna som jag gjort. Då var det mycket snack om mitt jobb framför mål, skymma målvakten och styra pucken där. Att ta mig in framför målet har varit något som varit väldigt viktigt för mig och mina framgångar hittills i karriären.

Det känns som att det kan hända mycket kring dig i vinter?
— (skratt) Ja, det får man väl hoppas.
— När jag får spela mycket och komma in i matcherna så blir det rätt mycket känslor och energi.

Erik Aterius bor just nu i Leksand. Men han hoppas att flyttlasset till Borås går så snabbt som möjligt.
— Vi håller på och leta lägenhet och jobb vid sidan av. Så riktigt när det blir vet jag inte riktigt. Men så fort som möjligt hoppas jag.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version