Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: En perfekt lösning för Martin Thörnberg

Martin Thörnberg intervjuas i samband med att HC Dalen fyllde 50 år. Foto: Henrik Skoglund

Alla anhängare till HC Dalen drömmer om att Martin Thörnberg spelar för klubben nästa säsong. Skulle det hända så skulle det vara ett lyft för hela Hockeyettan. Nedan redogör Henrik Skoglund för hur ett eventuellt Martin Thörnberg-scenario skulle kunna arta sig under säsongen 20/21.

Ända sedan det stod klart att Martin Thörnberg och HV71 skulle gå skilda vägar för drygt två månader sedan så har det spekulerats i veteranens framtid. Spekulationerna tog extra fart för ett par veckor sedan när han för sajten Hockeynews berättade att han snart skulle köra igång sommarträning med ett lag i närheten. Eftersom HV71 är uteslutet så är det enda rimliga alternativet HC Dalen. Men i en intervju med Jönköpings-Posten i veckan så berättade Dalentränaren Pelle Gustafsson att det hela var oklart
– Jag har pratat med Martin och han får så klart gärna komma och träna med oss. Det återstår att se vad det blir, sa han.

Pelle Gustafsson. Foto: Henrik Skoglund

Under lördagen spreds en photoshoppad bild på nätet föreställande Martin Thörnberg i en Dalentröja och det lugnade ju såklart inte ner Dalen-fansens önsketänkande om ett riktigt kanonförvärv till nästa säsong. Personligen skulle jag tycka att det vore vackert på något vis om Thörnberg avslutade för samma klubb som han faktiskt inledde sin seniorkarriär i. Som junior lånades han nämligen ut från HV för att lira med Dalen, där pappa Ove just då spelade.

LÄR INTE GÅ TILL BOTTENLAG

Om Martin bestämmer sig för att fortsätta spela hockey så är jag övertygad om att han gör det med målet att vinna ännu ett SM-guld som främsta drivkraft. Det lär knappast vara av intresse att förstärka ett SHL-lag som förväntas strida i botten av tabellen.

Då kan vi knoppa av x antal klubbar som kan tänkas vara aktuella. Även om SHL får ses som en av de jämnare ligorna i världen så finns det knappast, utöver redan icke-aktuella HV71, 13 guldkandidater. En annan aspekt som ska vägas in är att Thörnberg, som har familj, rimligtvis inte kan dra iväg hur långt som helst under en hel säsong.

En tredje aspekt är givetvis att Thörnberg inte har sina bästa säsonger bakom sig. Dels på grund av en efterhängsen skada förförra säsongen. Säsongen som var så var han dock skadefri, men ändå långtifrån fornstora dagar. Ändå vill jag påstå att forwarden har en sista säsong på toppnivå i sig, något han visade glimtar av 19/20. Man kan komma långt med rutin, vilja och jävlar anamma, något Thörnberg besitter en stor dos av.

PERFEKT SEN VÄRVNING

Även om jag tror att Martin Thörnberg skulle kunna komma in och göra skillnad för ett topplag i SHL så är jag inte helt säker på att han skulle kunna göra det under en hel säsong och jag ställer mig också tveksam till att en guldkandidat faktiskt skulle erbjuda honom ett säsongslångt kontrakt. Om så skulle ske så är frågan om ett sådant kontrakt skulle vara så pass bra att han skulle känna att det vore värt att offra närmare ett år där familjen lär få betala ett högt pris i form av hans frånvaro.

Men låt oss säga att vi är inne i januari. En del skador lär ha ramlat in hos toppklubbarna och när det börjar närma sig stenhårda slutspelsmatcher så är det allt annat än självklart att juniorer ska fylla upp de vakanser som uppstått i trupperna. Då vill de sportsliga ledningarna oftast ha in rutin. Martin Thörnberg vet hur det är att vinna och kan dessutom leverera i slutspel. Han skulle vara den perfekta “mitt i säsongen-värvningen” för ett guldjagande lag.

Två- tre månader är dessutom mindre än åtta-nio månader och under en relativt kort tidsperiod tror jag inte det skulle bli några större bekymmer för Martin Thörnberg och hans familj om vart han än flyttade i Sverige för att bjuda på “one last show”.

HC DALEN SKULLE VARA PERFEKT

Men det är lång tid till januari/februari och Thörnberg lär behöva speltid i en klubb för att hålla sig aktuell. Det finns inte något allsvenskt lag i närheten av Jönköping och då dyker avståndsfaktorn upp igen. Däremot har han HC Dalen alldeles runt knuten och vi som följer Hockeyettan på nära håll vet att ligan håller bra kvalité och kan Thörnberg visa upp bra “numbers” och alltigenom agera stekhett i tredjeligan så tror jag det skulle räcka för att hålla honom på SHL-klubbarnas radar som en värvning lång in på säsongen.

Dalen har kört varianten med match-för-match-kontrakt förut. Johan Lindström säsongen 14/15 och Nichlas Torp under två matcher ifjol. Givetvis kan man köra samma lösning med Martin Thörnberg då och dessutom skaffa sig ett riktigt vasst kort i jakten på Allettan. Nu tror jag förvisso inte att Martin Thörnberg gör någonting i livet på halvfart, men skulle han kliva ner i Hockeyettan med en fet morot framför ögonen i form av ett kontraktserbjudande från ett guldjagande SHL-lag, så tror jag vi skulle kunna få se ett poänglavemang utan dess like.

Ju mer jag tänker på denna lösning, desto mer övertygad blir jag om att detta skulle vara en win-win-win-situation för Martin Thörnberg själv, HC Dalen och den SHL-klubb som eventuellt nyper honom i början av nästa år.

Exit mobile version