“Skandal, skandal – en funktionärsskandal”
HV71 har en diger historia fylld av både ljuva framgångar och stenhårda motgångar. För närmare 30 år sedan var man dessutom inblandade i en präktig funktionärsskandal med bland annat domaren Thomas “Kuben” Andersson och Leksand i huvudrollerna.
Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.
Den 15 december 1991 åkte HV71 till Örnsköldsvik för en synnerligen viktig match i omgång 22 av elitseriesäsongen 91/92. På den tiden flyttades två lag ner till allsvenskan efter just 22 omgångar och för en gångs skull var inte HV inblandade streckstriden. Men det var däremot Modo som var tvungna att vinna. Örnsköldsviks stolthet befann sig i en prekär situation efter en resultatmässigt skral höst, detta trots talanger som Markus Näslund och Peter Forsberg i laget.
LEKSAND KÖRDES ÖVER
Leksand var det andra laget som kämpade för att undvika allsvenskt spel efter jul. Inför den avslutande höstomgången var det Leksand som hade slagläge och för deras del hade det räckt med poäng borta mot Färjestad. Men det var kört redan efter en period när hemmalaget kunde gå till pausvila med 4-1. Slutligen blev det 7-2 till FBK efter bland annat fyra mål av HV-bekantingen Niklas Brännström.
Samtidigt uppe i Kempehallen hade Modo taktpinnen under hela matchen och kunde till slut vinna med 5-2. Frid och fröjd i Hockeysverige? Nja, inte riktigt. Dagen efter pryddes löpsedlarna av rubriker som “SKANDAL” och “OMSPEL”.
Vad var det då egentligen som hände uppe i Örnsköldsvik som föranledde de braskande rubrikerna? Ställningen var 3-1 till Modo i den andra perioden när hemmalagets Erik Holmberg visades ut tillsammans med HV:s Klas Heed. Tiden var då 4:48. 5:03 fick även Markus Näslund sätta sig på botbänken och efter 5:52 anslöt backen Miroslav Horava till skamvrån.
“FÅR INTE HÄNDA”
Enligt reglerna skulle förste Modo-spelare komma ut efter 7:03, tiden när Markus Näslunds utvisning skulle löpt ut. Erik Holmberg stod redo att hoppa in på isen, men hindrades av funktionärerna.
— Vi var lika frågande som alla andra när vi såg klockan gå över och “Ecke” inte fick komma in, sa Modotränaren Kent Forsberg till Jönköpings-Posten efter matchen och la till:
— Självklart får inte sådant här hända.
Tio sekunder efter att Näslunds utvisningstid tickat ut reducerade nämligen Dennis Ström till 3-2 i spel fem-mot-tre. Modo protesterade givetvis då de ansåg sig regelvidrigt berövats på en fjärde spelare på banan. Domaren Thomas “Kuben” Andersson var då i början av sin karriär. Rättskiparen satte sig tillrätta i utvisningsbåset och bläddrade i regelboken för att hitta något som stämde in på situationen. Efter ett tag fick han sällskap av domarkontrollanten Bosse Wallgren.
— Men han visste inte mer än jag, han trodde bara, berättade “Kuben” för Jönköpings-Posten.
LUNDSTRÖM MISSNÖJD
Efter 20 minuters bläddrande och diskuterande dömdes HV:s reduceringsmål bort.
— Jag delgav Thomas min uppfattning, vilket är min skyldighet, och sen fick han själv ta beslutet, sa Wallgren.
Den enda närbesläktade regeln som kunde appliceras var den att ett mål ska dömas bort när ett lag gör mål med för många tillåtna spelare på banan. HV-tränaren Lars-Erik Lundström var inte munter efter matchen när han pratade med JP.
— Drar man ut det i sin förlängning så skulle ju funktionärerna kunna hålla kvar en gubbe i utvisningsbåset, om man får ett friläge i fyra mot fem…för att få eventuellt mål bortdömt.
Där och då fanns inga klara besked att ge om huruvida HV71 skulle protestera eller ej. Vid en protest som gått igenom hade matchen fått spelas om.
Matchen spelades en söndag och under måndagen lämnade HV71 in en protest till Svenska Ishockeyförbundet.
— Om det är någon som tror att vi är ute för att hjälpa Leksand så är man snett ute, sa HV71:s dåvarande ordförande Owe Jungåker till Jönköpings-Posten 17 december.
— Vi protesterar mot funktionärernas sätt att agera. Domaren har underkänt ett mål utan att ha täckning i reglerna för sitt beslut. Det är ett regelfel med andra ord. Enda tänkbara dagen för ett omspel, om Svenska Ishockeyförbundets sportkommitté kommer fram till det, är torsdag som jag ser det.
“VALDE DEN SMIDIGASTE VÄGEN”
Tiden för att kunna genomföra ett eventuellt omspel var dock knapp. Markus Näslund, Peter Forsberg och Hans Jonsson hade redan åkt iväg till JVM-samlingen och Modobacken Miroslav Horava samt HV71:s Arto Routanen hade redan åkt iväg för att ansluta till sina respektive landslag för turneringsspel. Vid ett eventuellt omspel hade man behövt kalla hem dessa. Lägg därtill att serieomstarten var tänkt att ske den 5 januari och jul och nyår skulle hinnas med emellan. Inte mycket tid att vinka på alltså.
Redan under onsdagen kom beskedet att HV:s protest inte godkänts.
— Vi motiverar beslutet med att det fel som åberopas inte är av den karaktär att det ska föranleda omspel, sa Bosse Tovland, som då var ordförande i förbundets sportkommitté till Jönköpings-Posten.
Owe Jungåker till samma tidning i samma artikel:
— Ett fel har begåtts men man valde den smidigaste vägen, sa han och lade till att HV71 inte skulle överklaga.
Det var bara HV71 som lämnade in en protest, inte Leksand som ju annars hade haft ett större intresse av ett annat resultat i mötet Modo-HV71.
Leksand fick istället starta om i allsvenskan efter jul där man gick till final mot ett storsatsande Rögle. Skåningarna vann den finalen med 3-2 i matcher. Leksand skulle dock få en andra chans i kvalserien som de vann fyra poäng före Team Boro.
***
Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.
Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.
Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.