Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hur mycket pengar kan man kräva för en spelare i Hockeyettan?

Här kommer en krönika angående Pelle Hedlund-gate som kräver att ni läsare håller flera tankar i huvudet samtidigt. Är det rätt att kräva 100 000 för att släppa en spelare?

Det har minst sagt varit ett snurrigt dygn med spelaren Pelle Hedlund och klubbarna Mariestad och Grums i huvudrollerna. Ni som hänger med vet att allting började med att Pelle Hedlund presenterades av Mariestad under tisdagen. Kort senare gick Grums ut med att han inte alls var klar för skaraborgarna, utan att han redan i april skrev på ett kontrakt med Grums som skulle gälla över nästa säsong.

Grums krävde kompensation och för den som hade förväntat sig ett popcorn-maraton de kommande veckorna blev nog en smula besvikna nu under tidig onsdagskväll då Mariestad gick ut på sin hemsida och meddelade att de gav upp Hedlund.
“Under dagen har det visast sig att Pelle sitter på ett giltigt kontrakt även med Grums. I och med att Grums avtal var tecknat före vårt avtal äger Grums rätten till att sätta en kostnad för att skriva över Pelle till annan klubb, en kostnad som vi valt att inte genomföra. Utifrån den unika situation som uppstått kommer Pelle förbli Grums spelare”, skriver BoIS sportchef Carl Johansson på klubbens hemsida.

Under sena gårdagsdygnet viskade en fågel summan 100 000 kronor till mig. Under dagen fick jag samma summa från en annan källa, en initierad sådan, och en tredje uppgiftslämnare säger “en mycket hög summa”.

Jag har lite svårt att ta ställning här i vad jag egentligen tycker om hela den här soppan. Dels för att jag långtifrån har hela bilden framför mig. Men självklart ska ett skrivet kontrakt gälla, där tycker jag inte att det råder några som helst konstigheter och jag förstår Grums i det här fallet. Dessutom när det handlar om en seriekonkurrent, tänk om Pelle Hedlund avgjort i sista omgången och skickat bort Grums från spel i Allettan?

Men å andra sidan: Minns för ett par år sedan när Daniel Håkansson lämnade Kristianstad (Ni kan läsa om det här). Mig veterligen så kom inga summor fram den gången, men det ryktades (observera r y k t a d e s) om ett sexsiffrigt belopp även i det fallet. I Kristianstads fall ville de tjäna igen de pengar de lagt ut på spelaren. Om en spelare kommer fram till att han inte trivs, ska inte då alla parter bjuda till och försöka hitta en så bra lösning som möjligt för alla. Daniel Håkansson må vara Guds gåva till alla straffavgöranden, men jag tror inte en enda sportchef skulle punga med 100 000 kronor för honom. Inte för någon annan heller för den delen.

Jag vet inte riktigt. Jag förstår att det blir en fullständigt ohållbar situation om vi möjliggör att kontrakt kan brytas till höger och vänster. Men är verkligen 100 000 rimligt för nivån vi pratar om? Det är den svenska tredjeligan där de allra flesta är glada amatörer. Visst, de flesta vill uppåt, men situationen de lever i dagligen yrkesmässigt är inte enbart hockeybaserad. Många, många har jobb eller studier vid sidan. Många är unga. Många är långtifrån sin trygghet i form av familj och vänner.

Nu gäller det jag skriver i stycket ovan kanske inte just Pelle Hedlund, då han ju de facto har trivts tidigare i Grums och har ett par säsongen på nacken där. Jag skriver bara rent generellt.

Jag vet inte och för varje gång jag börjar om med mina tankar så uppstår ännu ett mindfuck (Detta extremt härliga ord) i min hjärna.

Å ena sidan: Skrivna kontrakt ska gälla. Punkt. Men å andra sidan: 100 000 för att släppa en spelare?

Som ni märker: Mindfuck hos mig här.

Hur blir det nu då? Jag misstänker att sista orden i den här soppan inte är sagda än. Ska Pelle Hedlund bara dyka upp på nästa lagsammankomst i Grums precis som ingenting har hänt? Kommer de vilja ha tillbaka spelaren som ju faktiskt, om man går på Grums egna version, blåste dem rätt rejält?

Jag har svårt att se att Pelle Hedlund kommer spela i Grums säsongen som kommer.

Exit mobile version