Site icon hockeystaden.se

RANKING: Hockeyettans tio hetaste lagbyggen hittills

Vi är i början av juni och många trupper inför nästa säsong har nu börjat sätta sig. På följande sidor rankar hockeystaden.se de tio bästa lagbyggena så här långt in på silly season.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

En del klubbar har bara ett fåtal platser kvar att tillsätta inför höstens spel och en del har knappt en enda spelare klar, i alla fall inte efter vad som kommunicerats utåt. Det finns en hel del spetsspelare kvar som ännu saknar kontrakt och dessa lär snappas upp av någon ettanklubb så småningom om de inte får hugg i allsvenskan.

Följande lista ska inte tolkas som ett färdigt tabelltips. Vi kan nästan vara säkra på att notoriska topplag som Piteå och Hudiksvall kommer kunna ställa spetsiga lag på isen i höst. Men just nu kan de inte visa upp de laguppställningarna och lämnas därför utanför topp tio. Listan ska ses som en prognos för läget precis just nu, men det blir även siande om framtiden för de tio klubbar som tar plats.

Läget internt mellan de tio lagbyggena som presenteras lär också förändras under resans gång i takt med att de fyller på med spetsspelare.

Nu åker vi.

Klicka här för att ta del av listan >>>

10. Östersund

Målvaktssidan:

Robin Christoffersson och Carl Hjälm var i särklass under fjolårets höstsäsong i norr. De slutade etta och tvåa i målvaktsligan och de placerade sig också högt upp i Allettans målvaktsliga. De kommer fortsätta vinna många matcher åt Östersund i vinter. Ettans starkaste målvaktspar.

Backsidan:

David Westlund har rutin från både SHL och Hockeyallsvenskan. Han inledde fjolåret i Timrå, men lånades tidigt ut till Östersund där han nu blir kvar. Kommer bli ledaren i försvarsleden där det överlag ser rätt stabilt ut. Lucas Bylin från Borlänge är en back på uppgång som känns spännande.

Forwardssidan:

Bröderna med poänggaranti, Pontus Wernerson Libäck och Linus Wernerson Libäck lämnar. Ett hårt slag för Östersund som hade svårt med målskyttet ifjol. Samtidigt stannar Elias Bjuhr och där kan det nog ligga 20 mål och lura en bra säsong. Nyförvärven Carl Skärström (Lindlöven) och Felix Lidgren (Tyringe) känns som två herrar som mycket väl kan blomma ut på allvar säsongen som kommer.

Kommentar: Målvaktssidan ser vattentät ut, backsidan ser stabil ut. Det är på forwardssidan Östersund måste lägga krutet nu. Att bröderna Wernersson Libäck lämnar, och med dem en massa poäng, behöver inte enbart vara av ondo. Nu får man tillfälle att testa nya influenser i laget och måhända kan det vara nyckeln till att fler kliver fram och börjar producera framåt.

Klicka här för att komma till nummer 9 >>>

9. Mariestad

Målvaktssidan:

Här står Mariestad väl rustat med Tobias Sandberg som det självklara förstavalet. Han är van vid att dra ett tungt lass mellan stolparna och kommer troligtvis stå varenda match i i vinter om inte skador kommer emellan. Sandberg är en av ligans toppmålvakter och kan ta det här laget långt.

Backsidan:

Här ser det tunt ut. Spikade backsidan igår med Tobias Aronssons förlängning och att fjolårets genombrottsback stannar är såklart en fjäder i hatten för Skaraborgarna. Utöver Aronsson stannar även bra backar som Tobias Björklund, Ludvig Collberg och Johan Frick, men sedan fylls det på med backar födda 00 eller 01 och djupet i backuppsättningen saknas för att det här ska räcka till den absoluta toppen. Sen kan såklart några av ungtupparna blomma ut direkt, likt Aronsson ifjol.

Forwardssidan:

Lukas Söderlund och Jesper Lindén bidrar med den absoluta spetsen här. Ingen dum spets alls, men liksom backsidan så är känslan att det är lite tunt just nu. Några tunga namn till måste in för att få det här att lyfta på riktigt allvar. Frågetecken finns för givna poängspelare som Douglas Lögdal och Eddie Davidsson, skriver de på så ser det såklart genast mycket bättre ut. Ett stort frågetecken finns också lagkaptenen Filip Törnqvist om hockeyframtiden. Minns att Mariestad inte alls stod att känna igen under hans avstängning i vintras.

Kommentar: Ser väldigt ihåligt ut än så länge. Några spelare till av kaliber spets måste in för att Mariestad på allvar ska räknas som en utmanare om allsvenskan. Den spetsen lär nog komma. I nuläget är hälften av truppen födda på 2000-talet.

Klicka här för att komma till nummer 8 >>>

8. Troja

Målvaktssidan:

Troja kör på samma stuk som Mariestad, nämligen en stark etta med ett oprövat kort bakom. Wictor Ragnewall kommer få stå merparten av matcherna säsongen som kommer och det lär han klara med bravur.

Backsidan:

Har fem backar på kontrakt i nuläget. Av dessa är det lagkaptenen Daniel “Trucken” Karlsson och Niklas Enberg som står för den stora rutinen. Nye Tim Bothén från Halmstad har potential att bli en av motståndarna illa omtyckt försvarsgeneral i Ljungby Arena. Alexander Edström och Jonatan Nielsen ser av allt att döma ut att lämna och de kommer bli svåra att ersätta, men inte omöjliga.

Forwardssidan:

Troja hade förtvivlat svårt att göra mål ifjol. En del i att råda bot på det är att man hämtar in Victor Gagic från Halmstad. Han lär grisa in en del mål. Den forne Brynäs-talangen Alexander Bjurström ansluter från Almtuna och han känns på förhand väldigt spännande, Troja har lyckats med denna typen av värvningar innan. 20-årige Jesper Emanuelsson hämtas från division 2 där han gjorde 59 poäng ifjol. Utifrån sett en chansning, men det sägs att han är välscoutad och här kan det mycket väl rassla in en del poäng.

Kommentar: När detta skrivs har Troja 16 spelare på kontrakt. Men det sägs att en hel rad av spelare som var med ifjol har kritat på men ännu inte presenterats. Troligtvis åker Troja upp några hack här innan pucken släpps i höst. Håller på med en generationsväxling och föryngring, det har man lyckats med förr.

Klicka här för att komma till nummer 7 >>>

7. Vallentuna

Målvaktssidan:

Alexander Jirhage har genom åren visat att han är en stabil målvakt på nivån. Den från Kroatien landslagsmeriterade Andrej Vasiljevic kommer in som parhäst och den senare visade upp riktigt fina statistiska papper i Wings ifjol. Det här målvaktsparet känns som två solida sista utposter i jakten på en bra placering i Allettan nästa vår.

Backsidan:

Tobias Ericsson, med över 500 allsvenska matcher, går in på sin andra raka säsong i moderklubben. Han kommer bli enormt viktig med sin rutin och sitt spel. Från Huddinge ansluter Gustav Ahnelöv och han har potential att växa ännu mer säsongen som kommer. Redan nu känns backsidan som en lagdel som definitivt bör kunna hävda sig i Allettan.

Forwardssidan:

Vallentuna kallade till presskonferens i förra veckan och lastade upp en rad starka kontraktsförlängningar och nyförvärv. I den förstnämnda kategorin hittar vi bland andra den stabile centern Marcus Andersson och Jacob Lundin. Två herrar som definitivt kan vara god för mellan 30-40 poäng vardera. Att man sedan hämtar in Niclas Lehmann (Huddinge) och Stefan Söder (Bregenzerwald), som är crème de la crème-anfallare i Hockeyettan, gör att Vallentuna kan ställa två sylvassa anfallsenheter på isen i skarpa lägen nästa säsong. Sedan är det ju inte utan att man är lite nyfiken på om åldermannen Andreas Paulsson kommer förlänga. Även han är en garant för poängflöde. Det här ser mer än lovligt vasst ut.

Kommentar: Vallentunas satsning känns spännande och fräsch. Det kommer bli oerhört intressant att följa hur de kommer ta detta vidare nu. I dagsläget en trupp som utan problem kommer ta sig till Allettan, och troligtvis en mittenplacering väl där. Men fler platser ska tillsättas i truppen och det är kvalitén på de nyförvärven/kontraktsförlängningarna som kommer avgöra om Vallentuna till och med rent av ska nämnas som ett av de gäng som kommer vara med och spela riktigt länge den här säsongen.

Klicka här för att komma till nummer 6 >>>

6. Boden

Målvaktssidan:

Med Hockeyettanmått mätt så är de nya målvakterna David Otter (Kiruna IF) och Victor Jonsson (Tranås) absolut ett starkt målvaktspar. Även om Victor Jonsson har playoff-framgångar på sitt cv sedan tidigare så ställer jag mig tveksam till om detta är paret som ska ta Boden till allsvenskan.

Backsidan:

Har bara fyra backar på kontrakt än så länge och av de fyra så tillhör Felix Dalroth och Tommy Wargh några av toppbackarna i ligan. Men hör bär de nog få in ett par starka namn till innan det är slutvärvat.

Forwardssidan:

Här är det bättre förspänt än på både målvakts- och backsida. Spelare som, Sebastian Huczkowski, Pontus Johansson, Christian Nyman och Marcus Sandström håller toppklass i ligan. Likaså gör den från Teg hämtade Anton Tano. Sedan var det många som underpresterade sett till förväntningarna på produktionen ifjol och där finns det ett enormt sparkapital. Jag tänker exempelvis på en sådan som Sebastian Harila, men också nämnda Nyman och Sandström.

Kommentar: Många spelare underpresterade ifjol och det tror jag beror till största del på att tränaren Lars Molin inte passade det här laget alls. Det blev en rejäl uppryckning när nygamle Petter Nilsson kom tillbaka. Det här laget måste spela på den berömda gränsen hela tiden, och de måste ha en tränare som anammar den filosofin. Men än så länge har de inte presenterat någon ny tränare för nästa säsong och det är i avvaktan på vem det blir som jag håller igen lite gällande Boden.

Klicka här för att komma till nummer 5 >>>

5. Vimmerby

Målvaktssidan:

Vimmerby räknade knappast med att Tomas Rydén skulle stanna även nästa säsong och passade då på att knyta till sig Grums-succén Gustav Bågenvik. Rydén har under ett antal år nu visat att han är en av Hockeyettans allra bästa målvakter. Bågenvik gjorde det väldigt bra i Grums när de tog sig till Allettan. Ett av ettans absolut vassaste målvaktspar.

Backsidan:

En överlag stabil backsida där ingen riktigt sticker ut utöver det vanliga, men det är inte heller någon som faller ur ramen. Oskar Carlsson lär fortsätta producera poäng från blålinjen och nytillskotten Jonathan Augustin (Nybro) och Oskar Lindgren (Kallinge/Ronneby) känns på förhand som två som kommer vässa backsidan från ifjol. Skulle man dessutom lyckas behålla Christoffer Rasch så ser det riktigt bra ut.

Forwardssidan:

Romans Semjonovs lämnar för Tingsryd och där flyger 41 poäng iväg. Stora frågetecken för Niklas Salo och Kristoff Kontos. Det största frågetecknet finns dock kring trotjänaren Jakob Karlsson, där parterna verkar ha svårt att komma överens om det ekonomiska trots att Karlsson själv ska ha gått med på en lönesänkning.

Trots frågetecken och avsked av vassa namn. Anton Karlsson slog igenom ifjol och han blir kvar. Pierre Gustafsson stannar kvar. Detsamma gör Mattias Wigley och in kommer Jonas Nyman (Skövde) och Gustav Jansson (Vallentuna), två spelare som absolut har potentialen att direkt komma in och bli bärande spelare för Vimmerby. Skulle man dessutom lyckas behålla trion Salo, Kontos och Karlsson så blir det riktigt sylvasst.

Kommentar: Med all rätt så är det mycket snack om de spelare som lämnat och de som har frågetecken kring sig när det skrivs och tycks om Vimmerby inför nästa säsong. Men, det många tycks glömma bort är att lagets kanske viktigaste nyckel finns kvar. Jag pratar naturligtvis om tränaren Phil Horsky som säsongen 18/19 kom in och tog Vimmerby längre än någonsin, längre än förhandstipsen. Efter en kortare sejour i Karlskrona ifjol kom han tillbaka till ett hackande Vimmerby en bit in på säsongen och lyckades styra skutan rätt igen. Det kändes inte som något kunde stoppa dem i början av året. Sen kom Corona.

Horsky är som klippt och skuren för Vimmerby och han lär trycka på rätt knappar för att få ut maximalt av det här laget, oavsett hur det ser ut på papperet.

Klicka här för att komma till nummer 4 >>>

4. Borlänge

Målvaktssidan:

Alexander Johansson var det givna förstavalet i Borlänge ifjol och så lär det fortsätta i år också. Victor Eriksson går in på sin tredje a-lagssäsong i höst och det fåtal chanser han fått de två tidigare åren har han tagit och vunnit betydligt fler matcher än vad han förlorat.

Backsidan:

Backsidan ser jämn och fin ut. Jim Jakobs återvänder efter en säsong i Mariestad och kommer naturligtvis bli viktig i de bakre leden. Har tappat Lucas Bylin och Jonas Halvarsson och det var fjolårets två poängrikaste backar internt. Jakobs blir en fin ersättare där och jag är inte så säker på att man verkligen måste plocka in någon mer back, det finns andra i den befintliga truppen som har potential att kliva fram.

Forwardssidan:

Markus Persson var i särklass i hela ligan ifjol och han lär fortsätta att ösa på. Snäppet bakom honom återfinns Patrik Elfsberg och Jacob Thor som lär fortsätta att producera i fin takt. Dock tunga tapp i Matej Galbavy (Nybro) och Philip Norberg (Kalix). Men både Emil Lind (Södertälje) och Dennis Finn Olsson (Kristianstad) känns som spelare som skulle kunna kliva in och göra ett lika gott jobb.

Kommentar: Tittar man på ren spets på forwardssidan så ser det riktigt bra ut i Borlänge. Tittar man på bredden så är känslan att man kanske bör plocka in två habila Hockeyettanspelare till för att nå de riktiga topp-placeringarna i Allettan. Men att de tar sig dit råder det ingen som helst tvekan om.

Klicka här för att komma till nummer 3 >>>

3. Huddinge

Målvaktssidan:

Pontus Eltonius gjorde det riktigt bra under sin första säsong i Huddingetröjan för två säsonger sedan. Fjolåret blev en liten missräkning, men så var det å andra sidan för hela Huddinge i stort sett. August Hedlund hämtas in från AIK och enligt rapporter så ska detta vara en målvakt som kan bli riktigt bra i framtiden.

Backsidan:

Väldigt, väldigt tunt på backsidan just nu. Både gällande numerär och kvalité. Har bara fyra backar på kontrakt och både Gustav Ahnelöv (Vallentuna) och Adam Hansen (Lagt av) har lämnat. Var Kim Lenhammer tar vägen står skrivet i stjärnorna.

Forwardssidan:

Poänggaranter som Måns Krüger (Lagt av) och Niclas Lehmann (Vallentuna) har lämnat och det finns frågetecken för en rad andra, bland annat Victor Andersson och Dennis Nordström. Men om det finns många hål fortfarande att fylla på backsidan så ser det mycket bättre ut anfallsmässigt. Björn Jonason, Oscar Bergkvist, Anton Kalte, Robin Sjörén och Rasmus Dahlberg Karlsson stannar och in kommer genombrottsmannen Christian Blomqvist som gjorde 50 poäng för Wings ifjol. Det lär fortsatt osa katt framför motståndarmålvakterna i vinter.

Kommentar: Huddinge vänder blad och har gjort sig av med en hel del spelare samtidigt som många yngre nu ska ges chansen. Det finns fortfarande stora hål att fylla, men kan Huddinge bara fylla på med spets på backsidan så kommer de kunna ställa ett mycket intressant lag på isen i höst igen.

Klicka här för att komma till nummer 2 >>>

2. Väsby

Målvaktssidan:

Tungt tapp i fjolårets succé Edvin Olofsson som numera återfinns i AIK. Linus Ryttar är kvar och går in på sin femte raka säsong i Väsby och han har i stort sett alltid varit bra. Han har även haft kollegor hela tiden som varit jämnbördiga där de olika tandemkonstellationerna pushat varandra framåt. Nu får han rutinerade Sebastian Andersson vid sin sida och det känns spontant som ett bra par som kommer kunna driva varandra till att tävla på varenda träning.

Backsidan:

Gör ett tungt tapp i Oliver Horrsell som har gått vidare till AIK, men det kompenserar man upp genom att hämta tillbaka Rasmus Sörgardt från Tingsryd. I övrigt är det identisk uppställning från ifjol.

Forwardssidan:

Man har fått behålla det man ville behålla och plockar in André Nordstrand (Karlskrona) och Linus Pellfolk (Spånga). Väsby kommer troligtvis kunna snäppa upp offensiven än mer nästa säsong. Christoffer Gozzi förlängde kontraktet igår och därmed spikades truppen till kommande säsong.

Kommentar: Väsby gick och vann Hockeyettan-finalen i våras och man kan argumentera för att de nu kommer vara ett jagat byte och därmed få det tuffare nästa säsong. Å andra sidan fick de aldrig spela om de allsvenska platserna då Corona slog till. Ni kan storyn om hur orättvist behandlade Väsby kände sig och att de nu lär bli ett jagat byte kan kompenseras upp med hela Väsbys trupp lär jaga allt och alla i vinter i jakten på revansch.

Har nästan hela succétruppen intakt, sånär på några tapp, och nu vet medlemmarna i omklädningsrummet hur det känns att vara framgångsrika. En känsla de garanterat kommer eftersträva i vinter igen.

Klicka här för att komma till nummer 1 >>>

1. Nybro

Målvaktssidan:

Har Hockeyettans bäste målvakt i Robin Johansson. Han backas upp av unge Albin Andersson, men Johansson lär stå den absoluta majoriteten av matcherna och han är en målvakt som utstrålar lugn och trygghet. En målvakt som kan ta Nybro hela vägen.

Backsidan:

Har en stark topp fyra i Rasmus Johansson, Erik Lindström, Jesper Mångs och Anton Schagerberg. Den sistnämnde ansluter från Mora i allsvenskan, men har gjort 19 matcher i SHL i förfjol. Nu kliver han ner en nivå och det ska bli oerhört spännande att följa. Viktor Bolin fortsätter och överlag känns backsidan solid. Möjligtvis att man skulle behöva någon mer etablerad på nivån som kommer in.

Forwardssidan:

Man har gjort riktigt tunga tapp här i poängkungen Fabian Ilestedt (Västervik), målsprutan Viktor Lennartsson (Forshaga) och Alex Ek. Men samtidigt plockar man in riktigt intressanta namn i Adam Persson (Kalmar), Matej Galbavy (Borlänge) och Eric Gustafsson (Tranås via Grästorp). Möjligtvis att forwardssidan blivit en aning försvagad jämfört med ifjol, men man har en fortsatt stark defensiv och då behöver det inte vara någon katastrof om man tappar några mål framåt. Fredrik Strömgren och Sebastian Borg stannar också också och kan de trumma vidare på sina fjolårssäsonger samtidigt som de nya kommer in i det så kan det här bli riktigt bra.

Kommentar: Nybro påbörjade en satsning ifjol och man fortsätter den i år. En del tunga namn har försvunnit, men det har även tillkommit en del. Samtidigt så har de som är kvar troligtvis lärt sig en del på vägen och vet nu hur man ska göra för att ta sig längre än playoff 2.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version