Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Tian – ett nummer med diger HV-historik

Nummer 10 i HV71. Under 2000-talet har den blivit en symbol för Martin Thörnberg och det mesta tyder väl på att tröjan åker upp i taket när karriären är över. En mycket välförtjänt hedersbetygelse i så fall. Nedan får ni lite tröjnummerhistorik kring nummer 10 i HV71.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. 

Ni är nog få som minns detta nu. Men Martin Thörnberg har faktiskt inte alltid haft nummer 10 på ryggen i HV71:s a-lag. Fram till 2005 var det nummer 16 som gällde för honom. Ett nummer som han säsongen 02/03 fick dela med David “Tuppen” Fredriksson. Dessutom använde den finske backen Jouni Loponen numret under två matcher den säsongen. Detta enligt HV71:s hemsida.

Men de två följande säsongerna var Martin Thörnberg ensam bärare av 16 innan han till säsongen 05/06 skrudade sig i nummer 10, det nummer som han sedan kom att förknippas så starkt med i HV71. Det första SM-guldet 2004 vanns alltså med nummer 16 på ryggen. 2003 till 2005 var det Stefan “Loppan” Hellkvist som hade nummer 10.

ETT NUMMER MED TUNGT ARV

Från det att HV71 gick upp i elitserien 1985 tills det att han lämnade efter SM-guldet 1995 så var Ove Thörnberg den spelare som gjorde flest poäng för HV71. På 392 matcher så gjorde han 135 mål och 106 assists. Under den perioden var han hela 59 poäng före tvåan Peter “Kessler” Eriksson och Ove är i mitt tycke den spelare tillsammans med Fredrik Stillman som var absolut viktigast i arbetet att etablera HV71 i högsta serien. Om man ser det på lång sikt alltså. Det fanns ständigt andra spelare som gjorde punktinsatser och drog ett större poängmässigt lass om man går igenom säsong för säsong, men Ove fanns i stort sett alltid med bland de fem främsta i den interna poängligan. År efter år. År efter år.

När Thörnberg den äldre lämnade HV71 efter guldet 1995 så vet jag att det fanns de i kretsarna i och kring HV som tyckte att hans nummer 10 skulle pensioneras för all tid och evighet av klubben. Ni ska veta att på denna tiden så tillhörde det knappast vanligheterna med tröjhissningar och nummerpensioneringar i svensk ishockey. Om jag dessutom tolkar kriterierna rätt för att få sitt nummer hissat i Kinnarps Arenas tak så uppfyller inte Ove Thörnberg dessa. Ni kan ta del av kriterierna här.

Nu gissar jag, men jag tror att kriterierna spikades flera år efter Ove hade lämnat. Hade de funnits vid tiden för hans avsked så tror jag nästan att tröjan hade hissats där och då. men det är bara mina egna tankar.

HAN VAR FÖRST MED TIAN

Efter Oves sorti användes inte heller nummer 10 på några år. Men 1998 kom det upp en 18-årig yngling i a-truppen vid namn Viktor Wallin. Backen tilldelades nummer 10. På den tiden var han en jättetalang med spel i två raka JVM.

Viktors pappa heter Anders Wallin och ni som kan er HV-historia vet att Anders var HV:s första lagkapten och att han var den första som bar nummer 10 i klubben. Dessutom var han en av lagets stora stjärnor på 70-talet. En enormt spelskicklig back som inte saknade anbud högre upp ifrån, men som prioriterade tryggheten hemma i Vätterbyggden och stannade kvar fram tills dess att skridskorna åkte upp på hyllan efter HV:s gästspel i elitserien 79/80.

Sonen Viktor lyckades aldrig riktigt bita till sig en ordinarie plats i a-truppen och 2001 lämnade han för Timrå.

Övriga spelare genom historien som använt tröja nummer 10 i HV71 är Lars Ekelund, Alexander Hult och Jesper Thörnberg. Lillebror Thörnberg tog över nummer 10 när Martin lämnade för KHL-spel 2011.

Det är iögonfallande att tre av de åtta spelare som genom åren nyttjat numret i HV har legendarstatus i klubben.

Direkt när det stod klart att Martin Thörnberg inte skulle bli kvar i HV71 så dök frågan upp i diverse forum: Ska Thörnbergs tröja upp i taket? Det är en fråga som har bitit sig fast i diskussionerna månaderna efter. Eller diskussioner och diskussioner. Alla verkar rörande överens om att tröjan ska upp där i taket bredvid de andra HV-legendarerna. Så också jag.

TJÄNSTEFEL ATT INTE HISSA TRÖJAN

Martin Thörnberg uppfyller kriterierna med råge och har en speciell plats i HV-fansens hjärta. Klart den ska upp. Men med tanke på att avskedet varit en smula infekterat så bör det nog vänta några år. Tills allt gammalt groll är glömt och Martin Thörnberg med familj kan njuta i fulla drag av hedersbetygelsen.

Martin Thörnberg har inte ens avslutat sin karriär ännu och ett beslut från HV-styrelsen om tröjan i taket lär knappast komma innan han lägger skridskorna på hyllan. Men när den dagen väl kommer så är jag fullständigt övertygad om att styrelsen beslutar att tröjan ska upp i taket. Med fyra SM-guld, över 700 matcher i HV-tröjan och andra tunga meriter så vore det närmast tjänstefel av styrelsemedlemmarna att inte rösta igenom det.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version