Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: “Haveriet” kan bli deras stora lycka

Efter att Karlskrona kommun under gårdagen bestämt sig för att inte skjuta till mer pengar till stadens krisande hockeylag så har Väsby helt plötsligt kommit ett steg närmare Hockeyallsvenskan. En av Corona-virusets stora sportsliga förlorare kan nu bli de stora vinnarna istället.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

De ekonomiska turerna i Karlskrona fortsätter och när kommunen igår meddelade att de inte tänker hjälpa hockeyklubben mer än nödvändigt så börjar det mer och mer bli en realitet att Väsby kan få sin åtråvärda allsvenska plats.

Först och främst: Vi ska definitivt inte hugga något i sten än. Det finns fortfarande tid för Karlskrona HK att reda ut sina ekonomiska besvär och min bild av hockeyn i örlogsstaden är att det finns ofantligt många som brinner för sin hockeyklubb, en bild som sällan kommer fram när supportrar till klubbar som vann guld senast när Eldkvarn brann börja kackla om plast och pop. Jag håller det inte för helt uteslutet att klubben med supportrarnas hjälp kommer reda ut detta tillslut.

Efter kommunens nej under gårdagen så har jag märkt av en vrede på sociala medier från de som supportar laget. Känslan är att det är en konstruktiv vrede och det har pratats från flera håll om insamlingar. Samtidigt är det ett högt berg som ska bestigas. Vad jag har förstått det som så är det fem miljoner som måste in rätt snabbt. Det är inget som man bara skrapar ihop på nolltid.

Jag antar att de som styr i Väsby IK minutiöst följer utvecklingen från Blekinge. Det är nämligen Väsby, som vinnare av Hockeyettan-finalen, som står näst i tur att flyttas upp om Karlskrona tvingas dra sig ur allsvenskan och det väcker en intressant tanke hos mig: Blir “haveriet” från när säsongens ställdes in Väsbys stora lycka nu?

Ni minns alla hur det var där i mars. Säsongen ställdes in innan alla slutspel och kval hunnit slutföras och förbundet beslutade blixtsnabbt att alla lag nästa säsong skulle bli kvar i de serier som de inledde 19/20 i. Ett beslut som väckte ramaskri hos framförallt Björklöven, Modo och Väsby.

I Väsbys fall så handlade det om att de kände sig orättvist behandlade då de menade på att de där och då befann sig på samma nivå i seriesystemet som AIK och Kristianstad. De tre gängen var nämligen de enda som hunnit kvalificera sig till kvalserien innan säsongen bröts. Väsby överklagade beslutet till riksidrottsnämnden, men fick inget gehör där.
— Jag tycker att det är ett jävla haveri om jag ska vara ärlig, det tycker jag verkligen, sa Väsbys sportchef Tom Tärnström till Hockeynews i samband med att hockeyförbundets besked hade kommit.

Jag förstår Väsby och jag tycker de gjorde rätt som överklagade. För där och då så var inte reglementet helt glasklart från förbundets sida om vad som egentligen händer och sker när en säsong ställs in i förtid. Det är fortfarande inte mer glasklart än att förbundet äger rätten att ta beslutet som de gjorde efter de givna förutsättningar som fanns. Om jag nu tolkat tävlingsbestämmelserna rätt. Men det spelar egentligen roll hur jag tolkat det hela, för det är inte den saken det här inlägget handlar om.

Saken är den att det inte går att komma ifrån tankarna att beslutet att ställa in säsongen nu kan bli något av det bästa som hänt Väsby. För hade de verkligen varit ett av de lagen som tagit de två första platserna i kvalserien om den hade fått spelas?

Jag är inte helt säker på det.

Vi ska komma ihåg att Väsby bara torskade två matcher (Final 2 mot Halmstad inkluderad) på full tid efter jul och hade helt klart varit en spännande outsider i en kvalserie. De hade ett jäkligt intressant lag som mycket väl skulle kunna knäppt storlagen på näsan.

Men så kan man också vända sig till historiken. Om vi kollar från 2016 och framåt så är det bara två av åtta lag som vunnit sin Alletta som senare tagit klivet upp till allsvenskan. Västervik gjorde det 2016 och Troja året efter. Borlänge och Huddinge har vunnit Allettan vid två tillfällen vardera utan att sedan kunna ta klivet upp. Utöver dessa så har även KRIF och Boden vunnit Allettan utan att nå den ultimata framgången.

Att vinna Allettan har tidigare inte automatiskt inneburit att man kvalificerat sig för kvalserien. Vid två tillfällen tidigare har det spelats en Hockeyettanfinal som vunnits av Borlänge respektive Huddinge. Inget av dessa lag har nått framgång i kvalserien. Väsby vann finalen mot Halmstad i år och som ni vet så fick de aldrig chansen att visa vad de går för i kvalserien.

Om vi kollar på de lag som tagit klivet upp de fyra senaste åren så har Södertälje, Västerås, Västervik och Troja det gemensamt att de gjorde sin andra raka kvalserie. Södertälje och Västerås trillade förvisso ur allsvenskan år ett och hade i stort sett helt nya lag när de studsade tillbaka säsong två. Så kanske inte helt rättvisande.

Kristianstad ifjol gjorde sin andra på tre år och tog klivet upp. Jag tror att tidigare rutin från kvalserien är en faktor som spelar in när det handlar om att nå framgång. En kvalserierutin som Väsby saknade inför det som aldrig blev av.

Det var historiken. Något som man inte ska tas för en sanning, men inte heller ignoreras. Tittar man på vad som garanterat skulle ha väntat Väsby i kvalserien så är jag fullständigt övertygad om att varken AIK eller Kristianstad hade låtit sig passeras så där särskilt lätt.

Som nykomling i allsvenskan borde rimligtvis Kristianstad haft med i beräkningarna att kunna hamna i en negativ kvalserie. Efter en stark start så föll de tillbaka rejält under den andra halvan av säsongen. Men att de hamnade där de gjorde kom knappast som en chock och min känsla är att de var rejält förberedda för vad som komma skulle.

AIK hade rakt igenom en miserabel säsong. När Roger Melin klev in mot slutet så upplever jag ändå att läget stabiliserade sig. På de sex matcher Melin fick på sig så tog AIK sju poäng. Ett snitt på strax över en poäng per match. Man gjorde 15 mål framåt och släppte in 17. 2,5 plus och 2,83 minus per match. Innan Melins inträde tog man 0,74 poäng per match, gjorde 1,78 mål framåt och släppte in 3,59 mål bakåt. Melin var onekligen någonting på spåren gällande AIK:s formkurva.

Sedan ska vi icke förglömma att ytterligare tre gäng skulle tampats om platserna uppåt. Vi vet ännu inte vilka det hade blivit men av de sex gängen som var kvar i playoff så hade Tranås och Hudiksvall gjort sin andra raka kvalserie om de tagit sig dit.Vimmerby var i en sinnesjukt hysteriskt fin form och Troja, med en uttalad målsättning att gå upp, hade såklart inte blivit lätta att lägga på rygg med deras lag som till många delar var som klippt och skurna för en tät och tuff kvalserie. Bra försvarspel och två bra målvakter för att nämna något.

Jag tillhörde de som förhand absolut trodde att Väsby skulle kunna vinna den norra Allettan. Men om ni hade bett mig tippa kvalserien så hade jag inte gett dem speciellt stor chans att ta någon av de två första platserna. Det hade varit ett år för tidigt enligt mitt sätt att se det och det fanns inget självklart allsvenskt lag som man kunde skönja en risk för att bryta samman fullständigt i en mental härdsmälta.

Så förbundets beslut kanske kan bli det bästa möjliga utfallet för Väsby beroende på hur soppan med Karlskrona slutar?

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version