Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans 15 bästa klubbmärken

Vilken klubb i Hockeyettan har egentligen det bästa klubbemblemet? Vi avhandlar just den saken här på hockeystaden.se idag.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Hur rangordnar man egentligen klubbmärken? Ett klubbmärke ger ofta upphov till diskussioner. Är det snyggt? Är det fult? Passar det till klubbens identitet? Och så vidare, och så vidare.

Enligt mitt sätt att se på saken är det såklart högst individuellt vad man tycker är ett snyggt eller bra klubbmärke. Nedan får ni ta del av mina omdömen.

Det ska sägas att jag först och främst gått på utseende. Men sen har jag också i en del fall vävt in saker som kultstatus, loggans del i klubbens varumärke och även lite personliga reflektioner.

Listan ska alltså tas för vad den är: Ett personligt dokument av tycke och smak men med en stor touch av utseendebedömning.

15. Lindlöven

Funkar helt klart. Även om färgerna kanske inte riktigt smälter ihop på ett sätt som ger ögat frid. Men varje logga som för tankarna till baseball är en bra logga.

14. Huddinge

Den här hade faktiskt lika gärna kunnat ligga på en helt annan lista än denna när det handlar om estetiskt tilltalande logotyper. För om man ska vara helt ärlig är den inte speciellt snygg. Känns grötig och plottrig. Men å andra sidan så har den sin charm och känns inbjudande på något vis. Typ: “Välkommen in i värmen, här producerar vi talanger”. Sedan att det hela ska föreställa en skridsko är såklart genialt.

13. Hammarby

Ett väletablerat varumärke som förpliktigar. Hammarby är en av Sveriges absolut största föreningar med mängder av fans runt om i landet. Hockeyn för en undanskymd tillvaro, men all vet ändå vilka de är då loggan berättar det. Enkel och kanske inte helt estetiskt tilltalande. Men den har ändå sin charm.

12. Dalen

Färgerna gult och svart går alltid ihop och den röda kärnan drar blicken till sig då den bryter av. Om jag har förstått saken rätt så har bokstaven “D” hämtat inspiration från Dynamo Moskva. Ett klubbmärke av klassiskt snitt som vid några tillfällen frångåtts av klubben då de valt andra alternativ istället.

11. Mörrum

Egentligen alldeles för plottrig för min smak. Men den har sin charm med en massa detaljer och det här är en logotyp man kan titta på flera gånger och upptäcka nya saker i.

10. Kiruna AIF

Bort med kommunmärket och denna Boston Bruins-lika skapelse skulle klättra på den här listan. Svart och gult går ju alltid ihop som ni vet. Men funktionell logga och man får svar på det mesta när man tittar på den.

9. Kalix

Hade bara fågeln varit med så hade denna klättrat på listan. Jag tycker klubbnamnet blir lite blaffigt. Men överlag en snygg kreation som tilltalar ögat.

8. Kalmar

Hockeyföreningen är från början en del av fotbollsklubben Kalmar FF och man återknyter till historien på ett bra sätt genom att blanda rött och vitt på ett snyggt sätt. Det gula i kombination med det röda får mig att tänka på Småland, landskapet där klubben hör hemma. Sedan har de kryddat med klubbens ledord och slutligen smaskat dit ett spännigt “K” som visar att här är en kaxig förening.

7. Halmstad

Här händer det grejer. Det smäller, dundrar och blixtrar från Tor och hans hammare. Dessutom har de lyckats smälta samman färgerna på ett bra och harmoniskt sätt för ögonen. Jag gillar egentligen inte det här med ansikten i klubbemblem, men gör man det så perfekt som Halmstad gjort så går det inte att motstå.

6. Teg

Den här loggan har hängt med. Det märker man. Och trots att jag egentligen inte gillar färgen så passar den bra med vitt plus att det alltid är att stort plus att hålla sig till maximalt två färger i ett emblem. Man får nostalgiska vibbar av denna.

5. Piteå

En logga med fart i som berättar allt vi vill veta på ett tidigt stadium. Kanske inte den snyggaste loggan som någonsin gjorts, men den hänger i och förmedlar att det är Piteå HC vi har att göra med. Klassisk logga för hockeynördar.

4. Tranås

Så enkelt. Så briljant. Det behövs egentligen inte mer än färgerna svart och vitt. Tranan som flyger ger dessutom liv i loggan och kopplar samman till orten. Klassiskt snitt på denna kreation.

3. Väsby

En logga som hängt med väldigt länge och andas kultur. Det är förmodligen inte alltid det lättaste att få ihop färgerna rött och grönt, men här har skaparna med hjälp av vitt lyckats ypperligt. All nödvändig information om klubben finns i loggan så som fullständigt namn och bildande. Även förkortningen, VIK, får plats på ett uppfinningsrikt sätt.

2. Örnsköldsvik

En logga jag inte kan se mig mätt på. Jag får känslan av spel under en stjärnfylld, bar vinterhimmel när jag tittar på denna. Hockeyromantik i dess allra ädlaste form. Jag får Jenny Nyström-vibbar av denna. Jenny Nyström som ligger bakom många av de julkort som vi envisas med att skicka till varandra.

1. Troja/Ljungby

Ett av Sveriges snyggaste klubbmärken helt klart. Rött och vitt går alltid ihop och den stegrande hästen ger liv i loggan. Bara genom att titta på emblemet känner man historiens vingslag slå emot en. Såna här loggor görs inte längre.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version