Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Historiken talar för att de går upp nästa år

Alla goda ting är tre! Eller? För Trojas del verkar det stämma i alla fall. Nedan får ni en liten redogörelse för hur deras återtåg till allsvenskan under 00-talet gått. Tre är en gemensam faktor.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Efter att ha varit snubblande nära elitserien flera gånger om under 80- och 90-talen så gick Troja in i en bister verklighet i början 2000-talet. Efter 26 raka säsonger i den svenska andraligan åkte de 2005 ur och en ny verklighet väntade i tredjeligan, eller det som vi brukar kalla för Hockeyettan. Till och med ATG Hockeyettan numera.

Sedan dess har de varit tillbaka i Hockeyallsvenskan vid två tillfällen, varav sex raka säsonger mellan 2008 till 2014. Det var när jag slösurfade runt lite bland gamla tabeller som jag upptäckte symmetrin i Trojas återtåg till allsvenskan vid de två tidigare tillfällena, en symmetri som har det gemensamt att de behövt tre år på sig båda gångerna. Om det nu drar igång en säsongsstart till hösten så markerar den inledningen på år tre och ska man gå på historiken så ska alltså Troja fira ett avancemang om ungefär ett år.

2005 – 2008

Efter att ha tvingats kvala sig kvar två år i rad gjorde faktiskt Troja en helt okej säsong i allsvenskan säsongen 04/05. Problemet för deras del var bara att ligan på den tiden var uppdelad i två serier, norra och södra, och att man till säsongen efter skulle slå samman dessa till en rak liga. En hel del lag skulle alltså knoppas av och för Trojas del blev det kvalserien där de slutade fyra, bara två poäng efter tvåan Nybro som knep den allsvenska platsen.

Man åkte ur med Esko Nokelainen vid rodret, men han fick ändå fortsätta de första säsongerna i ettan och smålänningarna slutade fyra i division 1 F under den år ett. På den tiden avgjordes tredjeligan i raka serier och ingen Alletta spelades efter jul. Fjärdeplatsen innebar dessutom bommat playoff.

Säsong två i tredjeligan skulle gå lite bättre. Troja vann grundserien i stor stil, men i den sex omgångar korta Allettan blev man bara tvåa och slogs sedan ut i playoff mot Borås med 2-0 i matcher.

Till det tredje året hämtades tränaren Martin Karlsson in och Troja vann både grundserien och Allettan, denna gång bestående av 14 omgångar. I playoff 3 besegrades Enköping med 2-0 i matcher och Troja kvalificerade sig för kvalserien. Där var det inget snack, både Troja och Mariestad var bättre än de övriga gängen och båda kvalificerade sig för allsvenskan.

2014 – 2017

Efter sex raka säsonger i allsvenskan tvingades Troja återigen kliva av andraligan. Men man hade faktiskt chansen hela vägen till den sista omgången av kvalserien där dock Björklöven kunde vinna på hemmaplan med 3-0. Den minnesgode kommer säkert ihåg den 12 april 1993. Det var då kvalserieledande Troja skulle åka till Umeå och spela hem elitserieplatsen på hemmalaget Björklövens bekostnad. Men hemmalaget vann med 4-2 och grusade Ljungby-lagets förhoppningar. Björklöven passar helt enkelt inte Troja när det kommer till avgörande matcher.

Nåväl, Troja var tillbaka i ettan och Pelle Svensson anställdes som tränare. Efter en tredjeplats i grundserien tog man sig till Allettan där man slutade tvåa. Västervik skulle dock bli för svåra i playoff 3 och Troja fick förbereda sig för en ny säsong i ettan.

Den andra säsongen gick det bättre och efter en andraplats i grundserien slutade man trea i Allettan. Hammarby, Kiruna och Visby kasserades i playoff på vägen till kvalserien. Trots att man slutade trea i kvalserien så var man ändå långt ifrån Södertälje och Västervik som knep de allsvenska platserna, sju poäng bort.

Säsong tre på Pelle Svenssons tid som tränare skulle dock sluta lyckligare. Man vann grundserien och man vann även Allettan. Dock förlorade man mot Huddinge i Hockeyettanfinalen, men fick en ny chans i playoff 3 där Mariestad besegrades med 2-1 i matcher. Där var förövrigt Troja riktigt illa ute med underläge 0-1 i matcher och likaläge när match 2 började ticka mot förlängningsspel. Men vi minns ju alla Tobias Törnkvists avgörande med god marginal i den matchen. Även i tredje matchen var smålänningarna rejält i brygga och var faktiskt i underläge med 0-2 när halva tillställningen hade spelats. Men man lyckades vända och vinna och avancera vidare till kvalserien.

I 2017 års kvalserie blev det jämnare än året innan, men efter seger med 5-4 hemma mot Huddinge i den sista matchen lyckades man säkra det allsvenska kontraktet.

2018 – ?

Sejouren i allsvenskan blev bara ettårig för Troja. Roger Forsberg anställdes som tränare för att ta tillbaka klubben till andraligan. Den första säsongen bar det hela vägen till playoff 2, men där Vimmerby för svåra. Säsongen 19/20 fick som ni alla vet avslutas innan den var färdigspelad. Troja hade slagit ut Strömsbro och Boden i playoff och i det tredje steget hade de underläge med 1-0 i matcher mot Visby.

Tre gånger har Troja åkt ur allsvenskan på 00-talet och två av de gångerna har man under tre säsonger förbättrat sig steg för steg för att slutligen ta klivet upp igen. Den senaste avbrutna säsongen var också den en förbättring jämfört med ifjol, om man ser till hur långt laget gick i playoff. Är siffran tre det magiska talet som redan nu berättar för oss att Troja kommer ta klivet upp i allsvenskan framåt vårkanten 2021?

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version