Site icon hockeystaden.se

De klubbarna står först i tur om vakanser skulle uppstå i allsvenskan

En fråga som de senaste dagarna debatterats flitigt på sociala medier är vilken klubb som står närmast i tur att lyftas upp i Hockeyallsvenskan i händelse av att en eller flera vakanser skulle uppstå. Olof Östblom är tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet och han ger klara besked.
— Det finns fastställda rankingar på lagen. Just nu är Väsby det lag som är högst rankat. 

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Väsby vann Hockeyettanfinalen över Halmstad och var det enda laget från Hockeyettan som hade kvalificerat sig för kvalserien mot Hockeyallsvenskan innan säsongen stängdes igen på grund av Corona-viruset. De är i och med detta det lag som rankas högst av Hockeyettan-klubbarna i den händelse att det skulle uppstå en vakant plats i Hockeyallsvenskan. Exempelvis om ett lag skulle behöva dra sig ur på grund av ekonomiska anledningar.

FINNS EN RANKING

Men vad händer om flera lag skulle behöva dra sig ur. Olof Östblom berättar att det finns fastställda rankingar gällande alla lag.
— Vi tittar på vilka lag som tog sig till playoff 3 och sedan tittar vi på varifrån de kommer i seriespel. I första hand allettorna och sedan vårettan. Det är som är färdigspelat, det gäller. Men playoff 3 spelades ju inte klart, däremot spelade ju playoff 2 klart och då var det sex lag klara för playoff 3 och då är ju de högre rankade.

Östblom berättar att de sex lagen rankas efter följande:

1. Serietillhörighet
2. Placering i senast spelad avslutad serie
3. Poängkvot

Allettorna rankas högre än vårettorna och ska vi översätta detta till de sju Hockeyettan-lag, inklusive Väsby, som var kvar i kvalspel så ser den rankingen ut på följande vis:

1. Väsby, vinnare av Hockeyettanfinalen
2. Hudiksvall, 3:a Allettan norra. Poängkvot: 2
3. Mariestad, 3:a Allettan Södra. Poängkvot: 1,83
4. Troja, 4:a Allettan Södra. Poängkvot: 1,83
5. Tranås, 7:a Allettan Södra. Poängkvot: 1,44
6. Visby, 8:a Allettan Södra. Poängkvot: 1,06
7. Vimmerby, 1:a Södra vårserien. Poängkvot: 2,78

SAMMA MODELL I ALLSVENSKAN

Olof Östblom berättar också att samma sak gäller i den händelse av att någon klubb skulle tvingas dra sig ur SHL. Det är den senast färdigspelade serien som gäller och det är ju då den hockeyallsvenska grundserien.

Då kvalet till Hockeyettan från divison 2 aldrig hann spelas klart så gäller samma frågeställning där om hur man rankar lagen från tvåan om något lag skulle tvingas dra sig ur Hockeyettan. Hockeystaden.se har varit i kontakt med Hockeyettans ligachef Mats “Horndal” Johansson för att reda ut frågan. Han hänvisar till att den rankingen görs av de fyra regionerna.

I norr hann dock det avgöras på isen då Härnösand och Sundsvall möttes i ett dubbelmöte för att avgöra sin inbördes ranking. Där gick Härnösand segrande ur striden.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version