Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Han bör ta över efter Boustedt

Henrik Skoglund har ett klockrent namn som bör ta över efter Tommy Boustedt. Foto: Pixabay och Alexander Palombo

Igår kom beskedet att Tommy Boustedt lämnar Svenska Ishockeyförbundet efter 19 år som anställd. Den senaste tidens svarta rubriker sägs ligga bakom och att han nu lämnar. En hel del namn har nämnts som ersättare – men enligt Henrik Skoglund finns det bara en som är som klippt och skuren för uppdraget.

När beskedet igår kom att Tommy Boustedt lämnar sin tjänst som generalsekreterare så var en av mina första tankar att den som ska in i hans ställe ska vara lite tvärtom. Jag efterlyste ett oväntat namn som kunde komma in med pigga och fräscha idéer. Jag ansträngde mina geniknölar rätt hårt under gårdagen för att komma på något passande namn. Jag bollade säkert 10-15 personer i min skalle, men återkom hela tiden till en och samma person. Jag återkommer strax med vem.

HAR BETYTT OERHÖRT MYCKET

Först vill jag bara skriva av mig lite om Tommy Boustedts betydelse för svensk ishockey under hans 19 år på förbundet. De första 13 var han ansvarig för utvecklingen och ligger bakom den så kallade juniorutredningen som resulterat i våra framgångar på juniorsidan, framgångar som under hans tid på förbundet även lett till fyra VM-guld, ett JVM-guld och ett OS-guld. Jag hävdar med bestämdhet att Sverige just nu är den främsta producenten i världen av skickliga hockeyspelare. Det ska vi tacka Tommy Boustedt för.

De sex senaste åren har Boustedt varit generalsekreterare på förbundet. Han har med andra ord varit chef i den dagliga verksamheten där och dessutom varit den som haft den yttersta beslutsmakten i att tillsätta förbundskaptener. Den tjänsten har tydligen inte varit helt friktionsfri enligt vad som framkommit i media den senaste tiden.

När jag pluggade till journalist så gjorde jag och en kille som heter Alexander Palombo ett examensarbete som avhandlade det faktum att det svenska JVM-laget inte vunnit fler JVM-guld, trots alla resultatmässiga framgångar i gruppspelen. Vi var då uppe och pratade med Tommy på förbundet och det är ett möte som jag fortfarande minns med värme. Utöver att Boustedt ställde upp på en intervju, vilket får sägas ingår i jobbet, så hade han ändå lagt tid på att plocka fram diverse statistik som vi fick ta del av. Han la mer tid än vad han behövde på två studenter. Utöver det så bjöd den där dryga timmen på kontoret i Johanneshov även på sköna anekdoter, för en nostalgiker som mig så var det som att vara en hundvalp som blev kliad bakom öronen. Vi fick lite sköna stories om bland annat “Lillis” Lundh och Brett Hull. Tack Tommy.

DEN ENDA VETTIGA LÖSNINGEN

Vem ska in istället för Tommy Boustedt då? Mats Wennerholm på Aftonbladet föreslog Jonas Bergqvist, ett namn jag hade kunnat köpa också. Tyvärr verkar det inte vara aktuellt enligt vad Bergqvist berättade själv för samma tidning. Då återstår bara ett namn av alla de som åkt runt i min skalle det senaste dygnet: Fredrik Glader, för närvarande sportchef i Modo.

Fredrik Glader är en ung (42 år) och en modern ledare som varit länge inom hockeyn på olika nivåer. Förutom att han spelat själv på lägre nivå så har han gjort sig känd som en mycket framgångsrik tränare för Luleå i SDHL. Tre SM-guld på fyra säsonger är inget annat än riktigt bra. Man kan argumentera för att Luleå är den klubb som under flera år haft allra bäst förutsättningar inom den inhemska damhockeyn, men det ska alltid stå någon där som ska få ihop grejerna också. Det har Glader visat med besked att han klarade av. Under säsongen som var hoppade han på sportchefsrollen i Modo, och det går knappast att klaga på hans första tid där. Han tog laget till allsvensk final och plockade in en del fina namn till truppen längs med vägen.

Han har även hunnit med att vara förbundskapten för det danska damlandslaget och där genom fått en inblick i den internationella hockeyn. Dessutom har han tränat en hel hoper av landslagsspelare och bör genom det ha en god inblick i deras landslagsverklighet och vad som behövs skruvas på. Det är nog få andra i svensk ishockey som har kunskap om hur vi återigen får ett damlandslag som slåss om medaljer i VM och OS.

Fredrik Glader har genom resultat bevisat att han kan leda en grupp, han har internationell erfarenhet och han har dessutom spelat själv på lägre nivå. Med tanke på att han tillhörde Luleå under så lång tid så har han dessutom varit nära en SHL-verksamhet på daglig basis, under tiden i Modo har han upplevt den allsvenska verkligheten. Han borde rimligtvis ha en jäkligt bred bild över svensk ishockey. Dessutom upplever jag honom som stridbar, en herre som slåss för sin sak och ingen man kan köra över hursomhelst. Utöver det så är han inte rädd för att säga vad han tycker och skyggar inte medias frågor. Den transparensen kan sannerligen behövas i korridorerna på förbundet.

För att summera i punkter varför Fredrik Glader bör bli ny generalsekreterare på förbundet:

Fredrik Glader har kontrakt med Modo och jag har ingen aning om hur detaljerna ser ut i det avtalet. Men vore jag förbundet så hade jag gjort allt i min makt för att lösa 42-åringen från det och hämta ner honom till Stockholm.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version