Site icon hockeystaden.se

“Inte så roligt att bara vara stabil – jag vill vara bäst”

David Elmgren är just nu klubblös. Foto: Henrik Skoglund.

För en säsong sedan var han en av de hetaste målvakterna i Hockeyettan och lånades in till en SHL-match. Dessutom fick han chansen i Hockeyallsvenskan. Nu är läget desto mer oklart för David Elmgren. Men det faktum att han är klubblös är ingenting som stressar upp honom. Det är snarare tvärtom.
— Att inte veta kan vara skönt också faktiskt, berättar 27-åringen för hockeystaden.se.

MÅNSARP (HOCKEYSTADEN.SE)
Säsongen 17/18 hade Anton Svensson gjort dundersuccé mellan målstolparna i Skandiamäklarna Center och tagit Dalen till Allettan för första gången i klubbens historia. Men i februari 2018 skadade han knät allvarligt och var indisponibel. Efter att ha stått i skuggan av andra målvakter i HC Dalen klev David Elmgren fram när det som bäst behövdes och levererade storspel i slutet av serien och i det efterföljande playoff-spelet. Det hade han med sig till säsongen efter.
— Jag kom in med en bra känsla från säsongen innan, från playoffet där mot Visby, och det var egentligen bara att bygga vidare på det. Sen hade jag en bra sommar och tränade på bra, berättar David Elmgren för hockeystaden.se.

LÅNADES IN TILL SKÅNEDERBYT

Dock kom ett bakslag på vägen mot det som sedan skulle visa sig bli en väldigt bra säsong för 27-åringen. En skada i den sista träningsmatchen höll honom borta från spel under en och en halv månad av säsongsinledningen och Dalens nyförvärv Adam Ohre såg orubblig ut mellan stolparna. Den 7 november 2018 blev det comeback i brådrasket för Elmgren när självaste Troja i Ljungby Arena stod på menyn. Förmodligen seriens tuffaste bortamatch.
— Jag fick veta några timmar innan att Ohre hade blivit sjuk. Då hann man inte tänka, utan det var bara in och spela utan att knappt ha tränat efter skadan. Det gick bra där och sedan flöt det bara på.

David Elmgren i Dalentröjan. Foto: Henrik Skoglund.

David Elmgren höll nollan den där onsdagskvällen borta mot Troja och stoppade 42 skott. Sedan fortsatte säsongen med bra spel från målvaktens sida och han gjorde det så bra att han lånades in till SHL för en match. I januari 2019 fick han sitta på bänken för Malmö i ett stekhett Skånederby när de mötte Rögle i Ängelholm.
— Det var häftigt, säger han och skrattar.
— Det var annorlunda. Jag har inte varit i närheten av någonting sådant innan.

Hur gick tankarna inför det?
— Det vara bara försöka njuta och ta in allting man kunde. Det var en ära att få vara med.

Mot slutet av säsongen 18/19 registrerades David Elmgren som tredjemålvakt hos den då allsvenska klubben IK Pantern. När Dalen spelat klart anslöt han till Malmö-gänget och spelade serieepilogen borta mot Karlskrona.

BLEV INTE SOM FÖRVÄNTAT

Den matchen blev faktiskt Panterns sista match på elitnivå, i alla fall på ett bra tag. Klubbens ekonomiska bekymmer ställde till det under sommaren och de kastades ut ur Hockeyallsvenskan, för att sedan gå i konkurs. De startade dock om direkt och återfinns numera i division 3. Men innan alla tråkigheter hopade sig så gör envisa rykten gällande att det var riktigt nära att David Elmgren skulle bli en av två tilltänkta målvakter för klubben i allsvenskan under 19/20. Själv vill han inte riktigt avslöja om det var nära eller ej.
— Lagom nära, säger han och skrattar innan han fortsätter.
— Det hann ju aldrig komma så långt riktigt med tanke på att det blev som det blev. Så jag vet inte hur nära det var egentligen.

Den senaste säsongen i Dalentröjan blev inte riktigt som förväntat för vare sig David Elmgren eller laget. Allettan bommades och målvakten kom inte riktigt upp i samma nivå som säsongen innan. Även om hans spel höjdes avsevärt efter jul.
— Direkt efter var jag otroligt missnöjd med min säsong. Det var egentligen inte att jag tycker att jag var dålig, utan att det inte gick så bra som jag tänkt att det skulle gå. Men sen några veckor efter säsongen så kände jag ändå att den var helt okej. Stabil men inte mer än så och jag tycker inte att det är så roligt att bara vara stabil, jag vill vara bäst.
— Men i fortsättningsserien tycker jag att det gick bra. Då kom jag igång.

David Elmgren efter en match. Foto: Henrik Skoglund.

Satte du upp för höga mål för dig själv med tanke på säsongen du hade året innan?
— Jag tror faktiskt att det kan vara så. Jag tänkte så mycket att “Det här ska bli bra och så, så och så”. Sen blev det inte som man tänkte och jag tror att det kanske satte lite stopp i huvudet. Det kanske var därför det släppte efter jul, då slutade jag tänka.

Tanken var att David Elmgren skulle spenderat den svenska sommaren på andra sidan jordklotet. I mars gick den australiensiska klubben Melbourne Ice ut med att målvakten var klar för dem. Men säsongsstarten sköts fram beroende på det nuvarande läget i världen. Nu berättar målvakten att hans äventyr “down under” inte blir av, inte för denna gången i alla fall.

Har de ställt in säsongen?
— Jag tror det, jag har inte fått riktigt all info där. Jag har haft tankar på att dra utomlands och det hade ju perfekt med Australien, fyra månader där och känna om det hade passat mig, eller om det inte hade varit något för mig. Jag kände att det var en perfekt längd på äventyret.

BESTÄMDE SIG TIDIGT FÖR ATT LÄMNA

Något spel i Dalen blir det inte heller nästa säsong.
— Jag bestämde mig rätt tidigt för att det inte skulle bli Dalen. Dels på grund av att (Erik) Glimberg, Timmie Persson, det var flera såna som lämnade. Då kände jag att det kanske var dags för mig också. Sen också då att jag varit där sedan jag var 15, bortsett från två år i Göteborg, jag kände att det var dags för något annat. Jag är ändå 27.

Som målvakt går du in i din bästa ålder nu.
— Ja, precis. Det är nu jag ska peaka, säger han och skrattar.

Han berättar att han håller igång och tränar på egen hand. Var karriären tar vägen är oklart, men han känner ingen stress.
— Jag har ingen brådska, utan det är rätt skönt och sitta ner och fundera på förslagen i lugn och ro.
— Innan har jag alltid skrivit på för Dalen typ i mars/april varje år. Nu känner jag att det är rätt skönt att tänka igenom rätt ordentligt vad man vill. Att inte veta kan vara skönt också faktiskt.

Vad har du fått för förslag?
— Det har kommit lite runtom i Sverige från Hockeyettan och neråt också, men det är väl inte målet just nu att växla ner. Jag är flyttbar, men sen handlar det inte bara om mig, utan min sambo också. Det är ett beslut vi får ta tillsammans. Sen beror det ju på vad som dyker upp, jag har ju inte lust att sätta mig på en bänk någonstans. Men jag är öppen för det mesta, det var lite därför jag ville ha ett nytt äventyr.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version