Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Snacka om bra och viktig förlängning

Jonas Gunnarsson. Foto: Henrik Skoglund

Jonas Gunnarsson förlänger med HV71 ytterligare en säsong och nedan bryter hockeystaden.se ner varför just den förlängningen är så bra.

Igår gick HV71 ut med att man förlängt kontraktet med målvakten Jonas Gunnarsson ytterligare en säsong. Ett besked som överraskade mig en smula. Jag var nämligen helt övertygad om att 28-åringen skulle ge sig iväg på ett utlandsäventyr, han har ju antytt en förhoppning om det i några tidningsintervjuer på senare tid.

Jag antar att det osäkra läget i världen just nu, plus att HV71 förmodligen velat ha ett svar relativt snabbt, gjorde att Gunnarsson kritade på och HV71 är enbart att gratulera till att man får behålla honom. Vem man än pratar med så framkommer bara hyllningar till honom som person och målvakt och jag kan tänka mig att han är lätt att jobba med.

FÅR BYGGA VIDARE ETT ÅR TILL

Det leder oss in på vad detta kommer innebära för HV:s lag i stort. För det första får man kontinuitet på målvaktssidan två säsonger i rad. Senast man startade med samma målvaktspar för ett andra år var 13/14 då just Gunnarsson och Gustaf Wesslau kamperade ihop. Tanken var att Linus Söderström och Fredrik Pettersson Wentzel skulle gjort en andra säsong ihop 17/18, men först så tvingades “PW” till en operation under den sommaren, vilket ledde till att Gunnarsson lånades in från Malmö, och sedan gick Söderström sönder. Så kontinuitet på målvaktssidan har inte varit HV71:s adelsmärke de senaste åren. Men nu får man det och firma Jonas Gunnarsson/Hugo Alnefelt/William Rahm får bygga vidare på det fina arbetet de påbörjade under säsongen som var.

För det andra så kommer Gunnarssons förlängning givetvis gagna även jättetalangen Hugo Alnefelt. 18-åringen slog igenom under säsongen som var och spås en alldeles lysande framtid. Det verkar som att de trivdes ypperligt ihop förra säsongen och ett år till tillsammans med Gunnarsson som mentor kommer naturligtvis göra gott för Alnefelts säsong. I en intervju med HVTV under onsdagen berättade Gunnarsson att han som ung tittade mycket på Stefan Liv och Gustaf Wesslau, nu hoppas han själv kunna vara en inspiration till Alnefelt.
— Hugo, som är talangfull som han är och har alla ingredienser egentligen, det är klart att jag vill försöka visa vägen med hårt arbete, sa Jonas Gunnarsson i intervjun.

Om Gunnarson lämnat, hur lätt eller svårt hade det varit att få in en parhäst till Alnefelt som resulterat i att de kunnat bygga upp samma fina kemi? Jag vet inte alls svaret på den frågan, men värt att tänka på.

EN AV SHL:s MEST UNDERSKATTADE SPELARE

För det tredje: Självklart kommer det gagna Gunnarsson själv att stanna ytterligare minst en säsong. Jag vill påstå att han är en av SHL:s mest underskattade spelare och jag tycker nog han borde få fler chanser att visa upp sig i Tre Kronor. Kan en säsong ytterligare i en trygg och van miljö göra att han tar klivet från de underskattades skugga och på allvar får chansen i landslaget? Han har nyss fyllt 28 och befinner sig åldersmässigt i den period där målvakter ska ta det där klivet och vara som bäst.

I mitt tycke är han en av de bästa målvakterna i SHL, kruxet för honom är att han inte sticker ut så mycket i den individuella statistiken. Men visst inger han trygghet när han står? Innan jag satte mig för att skriva den här krönikan så gick jag igenom de olika målvaktsligorna i SHL, men Gunnarsson stack inte ut som en toppmålvakt någonstans egentligen. Något som överraskade mig väldeliga faktiskt. Men statistik är inte allt och det är ju faktiskt det som görs på isen som räknas. En gren han legat it opp i två säsonger i rad är antalet hållna nollor, och det är ju en rätt viktig egenskap som målvakt att kunna klara av mellan varven.

NYTT MÅLVAKTSPAR 2021

Till sist: Om jag får spekulera fritt så tror jag Gunnarsson kommer hoppa på utlands-tåget 2021, när läget i världen förhoppningsvis stabiliserat sig en smula. Det skulle inte heller komma som en chock om Tampa Bay kommer erbjuda Hugo Alnefelt ett NHL-kontrakt inom kort och låna ut honom den första säsongen till HV, men att de vill plocka över honom om drygt ett år.

Skulle det scenariot bli verklighet, vilket mycket talar för att det blir, så måste HV71 ge sig ut på målvaktsjakt gånger två. Det är naturligtvis för tidigt att spekulera så långt fram i tiden, mycket kan hända, men kan Adam Åhman vara ett namn som då är tänkt att komma tillbaka? Vi lär få anledning att återkomma i frågan.

***

Materialet på hockeystaden.se är gratis att läsa. Vill ni hjälpa till att stötta arbetet med sajten? Summan är valfri och kan med fördel sättas in på bankgiro: 5196-9855. Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version