Site icon hockeystaden.se

LISTA: HV:s bästa allsvenska värvningar genom tiderna

Hockeyallsvenskan har under flera år varit en guldgruva för SHL-klubbarna. Också HV71 har hittat fynd i andraligan och några har satt större avtryck än andra.

Fredrik Forsberg och Jesper Kokkonen, båda Karlskoga, har hittills värvats in till HV71 från allsvenskan inför nästa säsong. Även Max Wennlund kan räknas till den kategorin då han ju faktiskt hade ett “riktigt” kontrakt med Karlskoga, men där var det redan förra våren bestämt att han skulle återvända till HV71 då kontraktet för 20/21 skrevs på redan där och då.

Hur ser det egentligen ut med de allsvenska värvningarna från HV71:s sida sedan andraligan såg dagens ljus 1999? Några har lyckats riktigt fint i HV-tröjan och nedan listar hockeystaden.se de tio främsta i kategorin Lyckade allsvenska värvningar.

10. Didrik Strömberg (b)

Var med och förde upp Timrå i SHL 2018 men debuten i högsta serien kom för HV71. Har blivit en stor favorit hos HV-fansen med sitt kompromisslösa spel och stenhårda tacklingar. Har till och med fått en egen fanclub som går under parollen #diddetillvm.

9. Niklas Hansson (b)

Var riktigt bra i allsvenska Rögle säsongen 14/15 och var en bidragande anledning till skåningarnas SHL-avancemang. Men Hansson föll för HV:s locktoner och flyttade till Jönköping istället. Det blev succé för Hansson som omgående vann den interna backligan och fick NHL-kontrakt med Dallas. Efter den säsongen stod dock inte Hansson att känna igen. Återkom till Sverige och Rögle till 19/20 och verkar ha fått en nytändning i Ängelholm.

8. Linus Söderström (mv)

Ska man vara riktigt petnoga så värvades inte Söderström från allsvenskan. Han plockades till Jönköping från Djurgården, men hade spenderat hela 15/16 på lån i Vita Hästen. Det totala genombrottet kom i HV under rookiesäsongen i SHL där han var fullkomligt magnifik i slutspelet och den stor bidragande anledning till SM-guldet. Skrev NHL-kontrakt med New York Islanders efter den säsongen, men så mycket hockey har det inte blivit för Söderström som haft stora problem med skador.

7. Andreas Falk (fw)

2006 var Huddinge-produkten med och plockade upp Skellefteå i SHL. Senare samma vår gick flyttlasset till Jönköping och Falk kom under de sex kommande säsongerna att bli en oerhört nyttig center i det HV-lag som vann två SM-guld under hans tid i klubben. Åren 2004 till 2010 brukar pekas ut som HV:s absoluta storhetstid och i det bygget var Falk ett viktigt fundament.

6. Erik Ersberg (mv)

Vaktade a-lagskassen i Västerås redan när laget låg i division 2 på vandringen uppåt i seriesystemet efter konkursen. Efter tre starka allsvenska säsonger hämtades han till HV71 2005 som backup till Stefan Liv. När Liv året efter sökte lyckan på andra sidan Atlanten fyllde Ersberg ut hans plats med beröm genom att utses till årets målvakt i SHL och dessutom plockades han ut i VM-truppen. Senare skrev han på ett NHL-kontrakt med Los Angeles Kings. Återkom sedan till HV för en andra sejour mellan åren 2014-2016.

5. William Karlsson (fw)

Den nuvarande Vegas-stjärnan kom till 2012 från Västerås. Då var han regerande juniorvärldsmästare och hade öst in poäng i allsvenskan säsongen innan. Gjorde två säsonger i HV och vann den interna poängligan säsong två. Detta som förstaårssenior.

4. Victor Ejdsell (fw)

Tokdominerade i allsvenskan för Karlskoga 16/17 och vann poängligan. Blev landslagsman den säsongen och skrev på ett NHL-kontrakt och på så vis var det ingen direkt chansning av HV71 som visste vad de skulle få när han lånades ut från Nashville 17/18. Ejdsell motsvarade förväntningarna och vann den interna poängligan i HV med 34 poäng.

3. Andreas Borgman (b)

Tog för sig rejält efter flytten från Västerås till HV71 2016. Ibland kändes det som att han var fullständigt ofelbar på isen. Vann SM-guld, utsågs till Årets Rookie, blev landslagsman och skrev på ett NHL-kontrakt med Toronto. Så mycket bättre än så kan inte en allsvensk värvning slå ut.

2. Andreas Jämtin (fw)

Gjorde en hel SHL-säsong som 18-åring med AIK, men det var säsongen i allsvenskan 2002/2003 som krattade manegen för att det blev en flytt till Jönköping. Dag Larsson, som då var sportchef i HV71, har berättat följande för mig i en intervju med HC Dalens hemsida 2015.
— Jag fick äran att vara manager för U19-landslaget 2002. Jämtin var ju med då, och det var nog ingen elitserieförening som vågade värva honom. Jag lärde känna Andreas och pratade med Pär Mårts om vi inte skulle ta och värva honom. Jag sa: ”Han har det och det ryktet, men jag tycker att han är en bra hockeyspelare, vi har så många snälla hockeyspelare i den här gruppen så vi kan nog behöva någon som rör om lite”. Vi värvade Andreas Jämtin och satte honom mellan Pelle Gustafsson och Fredrik Olausson och då var han ganska from, han var ju inte mer än 20 år då, berättade Dag och skrattade.

Rörde om gjorde han allt Andreas Jämtin, redan från start i HV-tröjan. Sällan har en spelare skapat så stora rubriker och varit så jobbig för motståndarna att möta. Vann guld med HV både 2004 och 2008 och var vass i båda de slutspelen, frågan är om han inte var som allra bäst i en kedja med Per Ledin och forne NHL-spelaren Jan Hrdina 2008.

1. Johan Åkerman (b)

Hade förvisso drygt 100 SHL-matcher med AIK på kontot när han hämtades in till HV71 som 33-åring 2006. Men den rutinen låg då närmare tio år bakåt i tiden och Åkerman hade spenderat sin hockeykarriär i den norska högstaligan och allsvenska Skellefteå åren däremellan. Debutsäsongen i HV71 fick nog de flesta att undra varför i all världen karln inte spelat konstant i högstaligan. Åkerman skramlade ihop 48 poäng i grundserien år ett och så många poäng hade ingen annan back gjort tidigare i ligans historia. Otur för Johan Åkerman bara att Färjestad hade en back i Janne Niskala som var ännu vassare den säsongen, 49 poäng blev det från finländarens klubba.

År två i HV71 innebar 33 poäng för Åkerman innan han lämnade för spel ute i Europa.

***

Materialet på hockeystaden.se är gratis att läsa. Vill ni hjälpa till att stötta arbetet med sajten? Summan är valfri och kan med fördel sättas in på bankgiro: 5196-9855. Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version