Site icon hockeystaden.se

KHL-tränaren hyllar förre HV-hjälten: “Förväntade mig inte en sådan prestation”

Han har haft en alldeles strålande första säsong i KHL. Nu hyllar Jokerits coach Lauri Marjamäki Mikko Lehtonen i en intervju med KHL:s hemsida.
— Jag förväntade mig inte en sådan prestation.

De allra flesta är överrens om att backen Mikko Lehtonen var HV71:s bäste spelare säsongen 18/19. Många trodde nog att han skulle skriva på ett fläskigt NHL-kontrakt förra våren. Istället blev det en hemflytt till Finland och spel för Jokerit i KHL. Det draget visade sig bli en succé och finländaren har allra högst troligt satt sig i en fenomenal förhandlingssits med dreglande NHL-klubbar.
—Vi har kontaktats av ett antal lag. Men när det gäller Nordamerika och nya diskussioner sker de efter att Jokerits säsong och ett eventuellt VM är spelat, sa hans agent till finska MTV tidigare i år.

“EUROPAS BÄSTE BACK”

I samband med det passade även Jokerits ägare och GM, legendaren Jari Kurri, på att hylla Lehtonen.
—Lehtonen är Europas bästa back när det gäller att skjuta. Det behöver verkligen en back i dagens elithockey. Hans spel grundar sig på skridskoåkningen. Det gör det möjligt att spela på den nivå. Dessutom har hans självförtroende växt när han ser hur viktig han är för laget, sa han till MTV.

Lehtonen har kontrakt med Jokerit även nästa säsong. Men frågan är om inte locktonerna från NHL nu kommer bli för starka. Hans 17 mål och 32 assists innebar att han blev poängbäste back i ligan, samt att han tog en sjätteplats i den totala poängligan. Det är också den femte bästa poängnoteringen under en och samma säsong för en back under KHL:s existens.

I en intervju med KHL:s hemsida så vräker coachen Lauri Marjamäki beröm över 26-åringen, som han menar var lagets MVP.
— Först och främst är Mikko en mycket bra försvarare. Han åker skridskor bra, han kan spela hårt, han försvarar bra och han är i bra form. Det som skiljer honom är att de flesta av hans skott från lång räckvidd når nätet, de kommer förbi täckande spelare. Han har alltid huvudet upp och han är en så motiverad kille, han vill bara bli bättre och bättre.

Mikko Lehtonen avslutade säsongen 16/17 i HV71 och var en bidragande anledning till SM-guldet. Efter en säsong i finska ligan återkom han ifjol och blev lagets poängbäste back med 24 poäng.

Exit mobile version