Site icon hockeystaden.se

Tidernas 71 främsta HV-lirare

2021 är det 50 år sedan HV71 bildades. Många spelare har passerat revy i klubbens färger genom åren. Nedan får ni de 71 främsta enligt hockeystaden.se.

Hur i hela friden kan man ranka och jämföra spelare sinsemellan under fem decennier? Svaret är att det inte går. Hur ska man kunna jämföra Hasse Wallins poänglavemang i andraligan med Martin Thörnbergs fyra SM-guld? Som ni förstår är det en nästintill omöjlig uppgift att på ett rättvisande sätt jämföra spelare under en så här lång tid. Tillslut får man hänge sig till personligt tycke och smak i stor utsträckning.

Men skam den som ger sig. Efter stenhårda mentala överläggningar har ni på följande sidor hockeystaden.se:s 71 utvalda män.

Klicka för att gå vidare till plats 71-61

71. Andreas Andersson (mv)

Fick finna sig i rollen som andremålvakt under alla åren i HV71. Men när han väl kastades in mellan stolparna så gjorde han det oftast bra.

70. Lance Ward (b)

Blev en extremt stor publikfavorit i Kinnarps Arena och är fortfarande enormt uppskattas för sitt hårda och ibland brutala spel.

69. Mats Grötting (fw)

Under sina två säsonger i HV71, 76 till 78, gjorde han 74 poäng och är en av de effektivare spelarna i klubbens historia.

68. Adam Almquist (b)

Kom in som en frisk fläkt från juniorlaget mot slutet av 2009 och gjorde succé i det efterföljande slutspelet som ledde till guld. Var sedan med även vid triumfen 2017.

67. Mattias Remstam (fw)

Under sina drygt åtta säsonger i HV71 blev det 152 poäng för Nittorps-produkten. Det är lätt att glömma bort att han faktiskt bidrog en hel del offensivt också, trots en undanskymd gnuggarroll långt ner i kedjorna allt som oftast.

66. Oleg Belov (fw)

Spelade lite drygt tre säsonger i HV71 och bidrog med över 100 poäng. Ett spelgeni som ofta glöms bort när man tänker tillbaka på alla spelare som representerat klubben.

65. Johannes Kinnvall (b)

Det tillhör ovanligheterna att en back vinner ett lags interna poängliga. I HV71 var det i år dags för femte gången genom historien när Kinnvall bidrog med 11+29.

64. Peter Berndtsson (fw)

Gjorde bara två säsonger med HV71 men bidrog rikligt med poäng och var en viktig kugge i det HV-lag som så sakteliga på 80-talet började etablera sig i högstaligan.

63. Oscar Sundh (fw)

En kämpe som alltid stämplar in på kneget. Trots att han inte är från trakten så bultar hjärtat hårt för klubben som han vunnit två guld tillsammans med.

62. Mats Lööv (fw)

Under de fyra säsonger som Lööv spelade i HV-tröjan var han lagets mest produktive spelare med 131 poäng på 188 matcher. En viktig byggsten för att etablera HV i högsta serien med andra ord.

61. Andreas Borgman (b)

Har bara gjort en enda säsong i HV71, men satte under den tiden rejält avtryck och var högst bidragande till guldet 2017. Ibland var känslan att han inte kunde göra misstag ute på isen. Utsågs till årets rookie i SHL och sedan försvann han iväg till Nordamerika där han fortfarande återfinns.

Klicka för att gå vidare till plats 60-51

60. Jouni Loponen (b)

Spelade totalt sex säsonger i HV71 mellan åren 1996 till 2005 och finländaren var uppskattad för sitt fina spel. Var med och vann guld 2004.

59. Lawrence Pilut (b)

Snacka om det totala genombrottet för Tingsryds-produkten under säsongen 17/18 då han gjorde flest poäng av samtliga backar i SHL, utsågs till bäste back och sedan var ytterst nära att komma med i VM-truppen.

58. Dennis Persson (fw)

Förmodligen en av klubbens effektivaste målgörare genom tiderna. I den statistik som går att få fram så står Persson noterad för 164 tävlingsmatcher mellan 1972 och 1980. På den tiden gjorde han 110 mål och är endast en av 16 spelare som gjort 100 tävlingsmål eller fler i klubbens historia.

57. Patrik Ross (fw)

Var riktigt på gång i HV-tröjan under unga år då han både draftades och spelade JVM. Tyvärr satte två extremt svåra skador efter olyckor käppar i hjulen. Blev istället stjärna i andraligan.

56. Risto Kurkinen (fw)

Spelade i HV71 mellan 1990 och 1992 och vann lagets interna poängliga bägge säsongerna på 39 respektive 37 poäng. Det är faktiskt bara två spelare, Esa Keskinen och Kai Nurminen, som gjorde fler poäng under en och samma säsong i HV-tröjan när elitserien spelades på 40 omgångar, något den gjorde mellan 1987 till 1996.

55. Kaj Nielsen (b)

Backen var med i originaltruppen och var sedan med hela vägen fram till 1985 när man tog klivet upp i högsta serien för andra gången genom tiderna. Nielsen har faktisk bara kvartetten Per Gustafsson, Fredrik Stillman, David Petrasek och Pasi Puistola före sig i alla tiders poängliga för backar.

54. Bengt Halvardsson (b)

Många är de som vittnar om hur ont det gjorde att möta “Halvard” på isen. Var ständigt en försvarsgeneral hela vägen från 1971 till 1984.

53. Andreas Falk (fw)

En oerhört uppskattad lagspelare och grovjobbare. Enormt smart center som var bidragande till gulden 2008 och 2010.

52. Arto Ruotanen (b)

Gjorde sex säsonger i HV71 mellan 1986 och 1992 och tillhörde ständigt en av toppbackarna i laget.

51. Linus Söderström (mv)

Blev stor guldhjälte när han 2017 mer eller mindre spikade igen butiken för motståndarlagen. På grund av en envis skada så blev det egentligen bara en och en halv säsong i klubben. Men oj som han dominerade under den tiden.

Klicka för att gå vidare till plats 50-41

50. Reijo Routsalainen (b)

Förmodligen listans mest svårplacerade spelare. Backen gjorde endast en säsong i HV, 87/88, men oj vad han dominerade. Med 10 mål och 22 assists vann han till och med den interna poängligan. Ändå finns det de som menar att han inte fick ut sin fulla kapacitet i ligan, att han helt enkelt var f ö r bra.

49. Anders Wallin (b)

En härförare på blålinjen och saknade definitivt inte anbud från högre upp. Men prioriterade tryggheten på hemmaplan och efter elitseriesäsongen 1980 la han skridskorna på hyllan.

48. Erik Ersberg (mv)

Värvades från Västerås och tog över förstaspaden efter Stefan Liv när den senare testade lyckan i Nordamerika. Spelet i HV71 ledde också Ersberg till andra sidan Atlanten och under ett par säsonger vaktade han Los Angeles Kings målbur.

47. Erik Christensen (fw)

Avslutade sin karriär på absolut bästa sätt genom att vinna SM-guld 2017. Centern var rejält uppskattad av fansen och Christensen har vid flera tillfällen berättat om sina känslor för klubben.

46. Jan Hrdina (fw)

Efter att ha bildat kedja med Mario Lemieux och Jaromir Jagr i början av 00-talet kom han att centra en lina bestående av honom själv samt Per Ledin och Andreas Jämtin några år senare. Det visade sig bli en lyckad kombination och Hrdina är förmodligen av de mest underskattade spelarna i HV:s historia.

45. Thomas Ljungbergh (fw)

Fick aldrig de där rubrikerna han kanske borde ha haft. Men var med och bidrog rejält vid avancemanget 1985 och vid guldet tio år senare köpte han sin roll som avlastningsspelare till 100 procent. Avgjorde den andra matchen mot Djurgården i kvartsfinalserien hemma i Rosenlundshallen.

44. Kenneth Kennholt (b)

Värvades in som en etablerad landslagsback 1993 och efter en trevande första säsong gjorde “Killer Kennholt” ingen besviken de kommande åren med sitt stenhårda skott från mållinjen. Hade dock en kuslig förmåga att inte träffa mål.

43. Andreas Jämtin (fw)

Energispelaren var med vid två av gulden, 2004 och 2008, och hade en extrem förmåga att vara obekväm för motståndarna. Också viktig för gruppen under den tid när det byggdes upp en svårslagen vinnarmentalitet i klubben.

42. Per Ledin (fw)

Hade sin bästa tid i sin långa karriär i HV71 och kan se tillbaka på två SM-guld i klubben. Liksom Jämtin var han en extrem obekväm spelare att möta och också viktig i att bibehålla vinnarmentaliteten i föreningen.

41. Mattias Tedenby (fw)

Det är knappast någon överdrift att påstå att trollgubben från Värnamo är en av klubbens största magiker genom alla tider. Har blandat högt med lågt genom åren och det är just ojämnheten som gör att han inte ligger högre upp på den här listan.

Klicka för att gå vidare till plats 40-31

40. Anders Huusko (fw)

Gjorde sju säsonger i HV71 och är klubbens 16:e bästa poängplockare genom alla tider. Var med och vann guld 2004.

39. Kari Takko (mv)

Spelade i HV71 mellan åren 1997 till 2000 och sett till vad som hade varit och vad som komma skulle så var denna period i HV-historien rätt grå. Men Takko stod där längst bak som en trygg sista utpost och var med att matcha fram den kommande stormålvakten Stefan Liv.

38. Fredrik Olausson (b)

Den rutinerade NHL-backen hämtades in 2003 och blev såklart omgående en viktig faktor till det kommande guldet den säsongen. Det blev tre år i HV och alla man pratar med har enbart positiva saker att säga om Olausson som utöver ett bra spel även spred visdomar, positivitet och goda råd omkring sig.

37. Marko Palo (fw)

Var fullständigt briljant under den enda säsong han spelade i HV71. Finländaren var en viktig faktor i finalspelet mot Brynäs där klubbens första SM-guld till slut bärgades. Under slutspelet var det vara Pelle Gustafsson bland HV-spelarna som var vassare poängmässigt.

36. Hasse Sjöö (fw)

Det är lätt att glömma bort Hasse Sjöö när man tänker tillbaka på alla år som passerat i HV-historien. Men han var en av alla de som gjorde bra grejer när HV gick upp första gången. Försvann sedan till Frölunda där han blev VM-spelare på kuppen. Återkom sen till HV71 1987 och var en viktig injektion i lagets offensiv.

35. Kai Nurminen (fw)

Spelade bara en säsong i HV, men lyckades på den vinna hela seriens skytteliga med 31 mål. Varken förr eller senare har någon HV-spelare lyckats göra fler mål under en och samma säsong i högsta serien.

34. Johan Lindbom (fw)

För evigt inskriven i historieböckerna som HV:s förste guldskytt. Men vid sidan av det så hade han faktiskt helt okej karriär i klubben och spelade för det mesta högt upp i kedjehierarkin. Blev dessutom VM-spelare 1997.

33. Mikko Luoma (b)

Stundtals utskälld bland HV-fansen för lite väl optimistsika parader i egen zon. Men faktiskt en av HV:s poängrikaste backar genom tiderna och kan dessutom stoltsera med ett SM-guld från sin tid i klubben.

32. Simon Önerud (fw)

Snacka om att Önerud tagit den långa vägen till “fame and glory”. Egen produkt som inte riktigt lyckades bita sig fast i HV:s a-lag. Via omvägar till både Timrå och Modo så kom han tillbaka till moderklubben 2015 som en etablerad SHL-spelare. Är nu en av lagets mer tongivande spelare och sköt hem det senaste SM-guldet 2017.

31. Kalle Sahlstedt (fw)

Spelade fyra säsonger i HV och var briljant i tre av dessa. Säsongen 04/05 är ett mörkare kapitel i klubbens historia och då gjorde Sahlstedt inte heller sig själv rättvisa. Men dessförinnan var han precis så bra som han var värvad för att vara.

Klicka för att gå vidare till plats 30-21

30. Thomas Lindster (fw)

Värvades från Nybro när HV tog klivet upp i högsta serien 1979. Sedan blev han kvar till 1988 och var en viktig pusselbit på vägen fram till återkomsten 1985. Var lagkapten och en av klubbens viktigaste spelare under den här tiden.

29. Stefan Falk (fw)

Kom till HV71 från moderklubben Oskarshamn 1982, men etablerade sig i a-laget på allvar först under den första elitseriesäsongen 85/86. En doldis som kanske främst var känd för sitt hårda arbete, men vad få minns är att han var HV:s näst bäste målskytt med sina sex fullträffar under SM-slutspelet 1995. Bara Pelle Gustafsson var vassare med sju nätkänningar.

28. Peter Ekelund (fw)

Liksom Falk en doldis som alltid gjorde sitt yttersta för att hjälpa laget fram till segrar och poäng. 16 säsonger i HV:s a-lag och var med om två av gulden.

27. Johan Åkerman (b)

Efter en rad poängstarka säsonger i andraligan så hämtades han som 33-åring in till HV71 2006. Det som senare följde skulle resultera i att de flesta av oss satt och kliade oss i huvudet med en känsla av att backen nog högst troligt var en av de mest välbevarade hemligheterna genom alla tider. Under sin debutsäsong i högsta ligan gjorde han nämligen 48 poäng och sedan följde en rad starka säsonger i HV och andra toppklubbar.

26. Andreas Karlsson (fw)

Slog igenom i Leksand som ung men det var under sina två säsonger i HV71 mellan 04 och 06 som han förmodligen hade sina bästa SHL-år. Speciellt 05/06 när han vann den totala poängligan och tilldelades Guldhjälmen.

25. Ulf Dahlén (fw)

Spelade bara 59 matcher i HV-tröjan, men snacka om att göra “impact” under den korta tiden. Värvades 1997 direkt från NHL och snittade strax över en poäng per match. Senare på våren plockades han ut i VM-truppen och spelade hem ett guld. Återkom till klubben en bit in på säsongen efter och snittade även då strax över en poäng per match. Förmodligen en av de bättre “mitt i säsongen-värvningarna” genom tiderna i elitserien/SHL. Dessutom två gånger om.

24. Björn Melin (fw)

Kunde vara alldeles briljant i sina bästa stunder. Var en viktig faktor under klubbens storhetstid på 00-talet och var med vid alla tre gulden.

23. Mikko Lehtonen (b)

I mitt högst personliga tycke kanske den bästa backen som någonsin spelat i HV71. Men med tanke på att han bara gjort en och en halv säsong i klubben så är det högst svårmotiverat att ta honom högre på den här listan. Med det sagt: Kan någon minnas att han gjorde en dålig match i HV-tröjan?

22. Peter “Kessler” Eriksson (fw)

Han var stor. Han var tuff. Han var dessutom den förste spelaren att ta klivet från HV71 till NHL. Sejouren i Edmonton blev bara ettårig och väl tillbaka i Sverige så var han inte riktigt densamme som han var innan han åkte. En viktig offensiv kloss i det HV-bygge som etablerade sig i elitserien.

21. Roland Eriksson (fw)

Kom i par med Ivan Hansen från Leksand 1984 och uppdraget var: Ta upp HV71 i elitserien! Det lyckades han med omgående och Eriksson gjorde dessutom det avgörande 3-2-målet i den gastkramande kvalserieepilogen mot Västerås uppe i Rocklunda.

Klicka för att gå vidare till plats 20-11

20. Peter Åslin (mv)

Värvades från Leksand 1990 som etablerad landslagsmålvakt och gjorde en rad starka säsonger i HV-tröjan. Fick stå tillbaka till förmån för Bosse Ahl i det lyckosamma slutspelet 1995, men vad förmodligen många glömt bort var hans hjälteinsats några år tidigare. I december 1992 spelade nämligen HV en avgörande match borta mot Frölunda om vem som skulle få tvingas kliva ner i allsvenskan efter jul. Fram tills dess hade HV aldrig vunnit i Scandinavium i tävlingssammanhang. Men med en storspelande Åslin mellan stolparna gick man segrande ur striden i en av föreningens viktigaste matcher i historien.

Faksimil från Jönköpings-Posten den 11 december 1992. Matchhjältarna Patrik Ross och Peter Åslin flankerar tränaren Lars-Erik Lundström.

19. Jan Bergstrand (fw)

Är den i föreningens historia som har högst poängsnitt. På 303 tävlingsmatcher gjorde han 438 poäng och snittade nästan 1,5 poäng per match. En profil och hjälte och historierna kring “Bergan” är många. Var med om båda elitserieavancemangen.

18. Pasi Puistola (b)

Smällde in 200 poäng på de fem säsonger han spenderade i HV71. Detta räknat på alla tävlingar klubben deltog i under de här åren. Ett snitt på 40 poäng per säsong för en back är inget annat än respekt.

17. Kenneth Johansson (mv)

Var en av alla de från de egna leden som fick chansen efter spelarflykten som följde när HV71 åkte ur elitserien 1980. Var förstemålvakt när man tog klivet tillbaka 1985. Var som bäst när han utmanades på allvar om förstaspaden. Blev Tre Kronor-målvakt när han bildade målvaktspar med Thomas Javeblad under säsongen 85/86. När landslagsmålvakten Peter Åslin kom till Jönköping 1990 så vann Johansson hela elitseriens målvaktsliga.

16. Boo Ahl (mv)

Tampades först med Kenneth Johansson och sedan Peter Åslin om förstaspaden i HV71 och var under flera år “den evige andremålvakten”. Men säsongen 94/95 hände någonting. Tränaren Sune Bergman, själv gammal målvakt, satsade på Ahl och målvakten tog chansen rejält. Storspelade genom hela skrällslutspelet och blev landslagsmålvakt på köpet.

15. Jukka Voutilainen (fw)

Finländaren satte stort avtryck under sina sex säsonger i HV71. Två SM-guld och skytteligasegrar i både grundserie och slutspel hann han med innan han återvände till Finland 2012.

14. Ivan Hansen (fw)

Hans tre säsonger i HV71 inbringade totalt 113 poäng och Hansen var i allra högsta grad bidragande till både avancemanget 1985 och den efterföljande succésäsongen i elitserien som slutade i en tredjeplats som nykomlingar.

13. Stefan Örnskog (fw)

Smart center som tyvärr fick avsluta karriären i förtid på grund av en skada. Har både OS- och SM-guld på meritlistan och tröjan hänger i taket på Kinnarps Arena.

12. Bengt Kinell (fw)

Kinell gjorde HV:s tre första mål i tävlingssammanhang och var bidragande vid båda elitserieavancemangen. Gjorde bland annat ett av målen uppe i Västerås när det senast begav sig 1985. Är klubbens fjärde bästa poängplockare genom alla tider. Värvades av Frölunda 1980 och övergångssumman göteborgarna fick betala sägs vara en viktig grundplåt till den goda ekonomi som alltid präglat HV71. Blev klubbens första spelare i Tre Kronor.

11. Ove Thörnberg (fw)

“Skjuuuut Ove, skjut!” Ja, så lät det mer eller mindre för jämnan i gamla Rosenlundshallen. Ove hörsammade för det mesta och satte skräck i motståndarmålvakterna med sitt stenhårda skott. Totalt blev det 337 poäng i HV-tröjan och Thörnberg var en av de viktigare pjäserna när HV etablerade sig i elitserien. Åren 85-95 gjorde han 233 av sina poäng och med det var han överlägset bäst av samtliga spelare som passerade revy i klubben mellan de åren.

Klicka för att gå vidare till plats 10-1

10. Bo Berggren (b)

Värvades till HV71 från Timrå 1975 och på den tiden var det en värvningsknall. “Bulla” blev HV71:s första riktiga stjärna och skolades dessutom om från forward till back av tränaren Göte Wiklund. Det blev fem säsonger i Jönköping och han var med under klubbens första elitseriesäsong 1979/1980.

9. Martin Thörnberg (fw)

Det var nog inte självklart hos alla att Thörnberg skulle satsas på när han klev ur juniorålderm. Men den dåvarande sportchefen Dag Larsson såg något hos ynglingen och erbjöd honom ett femårskontrakt. Resten är historia. Thörnberg fann sin roll direkt och har sedan varit med vid fyra SM-guld. Han var ju sedan dessutom högst bidragande till Simon Öneruds avgörande 2017 då han spelade fram.

8. Hans Wallin (fw)

Stockholmaren kom till Jönköping 1976 och efter det var ingenting sig likt. På tolv säsonger smattrade Wallin in 264 mål och 255 assists. Var högst bidragande vid båda elitserieavancemangen.

7. Kari Eloranta (b)

Många hävdar att Kari Eloranta är den bästa spelaren som någonsin spelat i HV71. Det går knappast att blunda för hans insats under säsongen 85/86 då HV71 som nykomlingar slutade trea i grundserien, mycket beroende på Eloranta som samma säsong tilldelades Guldhjälmen för sina insatser.

6. Esa Keskinen (fw)

Det känns nästa oförskämt att sätta spelgeniet först på en sjätteplats. Är troligtvis den individuellt skickligaste spelaren som någonsin iklätt sig en HV-tröja, men skulle nog behövt några mer säsonger och guld för att avancera på den här listan. Var högst bidragande vid SM-guldet 1995 och året efter vann han elitseriens poängliga.

5. David Petrasek (b)

Hade lite svårt till en början att på riktigt allvar etablera sig i HV. Istället drog han till Malmö där han blev en toppback i SHL och väl tillbaka i HV71 dominerade han på blålinjen under många år.

4. Fredrik Stillman (b)

Var med vid både avancemanget 1985 och vid det första SM-guldet tio år senare. Däremellan blev han HV71:s förste riktigt etablerade landslagsspelare och på meritlistan finns både VM-och OS-guld.

3. Per Gustafsson (b)

Med sina 20 säsonger och 734 matcher är han klubbens meste spelare genom tiderna om man ser till enbart grundserien, dessutom är han den poängbäste backen. Ett enormt fighter-hjärta och offrade sig hänsynslöst ute på isen.

2. Stefan Liv (mv)

Vem minns inte hans fyra hållna nollor i SM-finalen 2004 mot Färjestad? Var med vid tre av HV71:s SM-guld och varje gång var han tungan på vågen för laget. Har vunnit Guldpucken, utsetts till årets målvakt i SHL och totalt blev det 45 nollor i grundserie och slutspel. Något han är bäst på genom tiderna.

1. Johan Davidsson (fw)

Tilldelades under karriären stora individuella priser som Guldhjälmen, Guldpucken och 2010 utsågs han till slutspelets mest värdefulle. Utöver detta har han tilldelats Rinkens Riddare vid tre tillfällen och bakar man samman grundserie och slutspel så är Davidsson poängbäst i SHL genom alla tider.

Var lagkapten i HV71 under elva säsonger och har gjort minst en poäng i samtliga de fyra finaler där HV71 säkrat guldet. En självklar ledare som fick lagkamraterna att växa.

Exit mobile version