Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Decenniets Hockeyettanlag

Tio år går fort. Det har blivit dags att summera decenniet och då passar det bra att plocka ut ett All StarTeam innehållande de bästa spelarna från 2010 till 2019.

Hockeyettan har genomgått en rad förändringar sedan decenniet började. En ligaorganisation har tillsatts för att tillvarata klubbarnas intressen och ligan har bantats från sex till fyra serier. Med detta har antalet lag också sjunkit från 57 till 46. Hösten 2010 fanns klubbar som Björklöven, Vita Hästen och Karlskrona i serien och föreningar som Boden och Nyköping har på grund av ekonomiska orsaker både försvunnit, men och klättrat tillbaka till nivån.

När säsongen 10/11 summerades så stod det klart att både Väsby och Västervik degraderades ner till division 2. Som ni märker har det hänt en hel del under de tio år som passerat.

Att plocka ut ett All Star Team mitt upp i allt detta var en mastig uppgift. Speciellt med tanke på alla spelare som passerat genom åren. Jag bestämde mig därför för att sätta en gräns på minst antal spelade matcher för att kvalificera sig: Minst 200 matcher för utespelare och 150 för målvakter. Detta under perioden 2010-2019. Jag ville ha med spelare som ändå färgat i ligan under en väldigt lång tid och inte såna som spelat max två säsonger på sin väg uppåt i karriären.

Den avgränsningen gjorde inte direkt mitt arbete enklare, speciellt när man inte enbart vill hålla sig till poängproduktionen framåt. Men här är resultatet i alla fall.

Sammy Gustafsson

För mig är det lite av ett mysterium varför den här killen inte testats i mer än en enda match i Hockeyallsvenskan. Han kallades in som tredjemålvakt till Karlskrona säsongen 14/15, men då blev det bara en match. Då tillhörde han Östersund. Målvakten har varit runt i en del klubbar i ettan och levererat i samtliga. Störst avtryck enligt mig gjorde han dock i Visby/Roma 16/17 när han tog dem till kvalserien.

Hade ett tungt fjolår i Lindlöven och återfinns numera i Kiruna AIF som målvaktstränare.

Rasmus Johansson

29-åringen har blivit en inventarie i Hockeyettan och håller ständigt en hög och bra nivå. 368 matcher och 161 poäng har det blivit under 10-talet för backen. Bara tio backar har varit vassare under decenniet. Men det är inte tack vare poängen han kommer med här. nej, det är snarare det faktum att han under 10-talet varit med och avancerat med två klubbar till Hockeyallsvenskan. 2015 med Tingsryd och 2017 med Troja. Bägge gångerna som en ledande spelare. Lägg därtill att han totalt varit med som spelare i kvalserien vid hela sex gånger, samtliga tillfällen som en del av ett av utmanarlagen från ettan.

På 00-talet var han dessuton med och plockade upp Tingsryd och skulle Nybro, som han numera tillhör, ta klivet upp i vår så skulle han bli unik. Mig veterligen har nämligen ingen spelare genom historien tagit klivet upp i andraligan vid fyra tillfällen. 75 matcher har det blivit i den älskade serien mellan 2010 och nu och det är ingen i närheten av att kunna straffa.

Jens Andersson

Åkte runt och smiskade in poäng för moderklubben Sollefteå fram till han var 23 år. Då lockade en flytt söderut och han var en viktig beståndsel i att Västervik två säsonger i rad gick till kvalserien. Säsong två tog de klivet upp i allsvenskan och Andersson följde med. Men det blev bara 36 matcher innan han lånades ut till Vimmerby.

Efter en säsong i Östersund så är han nu inne på år två i Kalmar där han fortsatt levererar sina patenterade förstapass.

Joakim Högberg

Är den spelare under tidsperioden med över 200 matcher i ligan som har högst poängsnitt. På 226 matcher har det blivit 320 poäng hittills och det ger ett snitt på 1,42 poäng per match. 151 mål och 169 assists har det blivit genom åren. 28-åringen har vunnit skytteligan i den norra allettan vid två tillfällen och totalt för hela ligan vid ett tillfälle.

Har tagit sitt Piteå till kvalserien vid tre tillfällen.

Magnus Isaksson

Isaksson har lirat i Piteå sedan 2013, de senaste säsongerna som lagkapten, och har under en hel säsong aldrig varit under 35 poäng. Han har konstant snittat en poäng eller mer i ligan och vid två tillfällen har han lirat kvalserien med Piteå. Utöver Piteå så gjorde han även en säsong i Borås 2012/2013. Dessförinnan hade han representerat dem i allsvenskan.

350 poäng på 268 seriematcher har det blivit i seriespelet för Isaksson i ettan. Spelar just nu för Skellefteå i SHL dit han är uthyrd under JVM.

Fredrik Hansson

När Mats Lusth kom till Kristianstad som tränare så blev det en rejäl boost för Fredrik Hanssons poängproduktion.
— Han har fått mig att inse att om jag ska spela så ska jag träna. Han har varit tydlig från början att jag måste träna och det är skönt att det ger resultat, berättade Hansson för mig i januari 2018.

Hansson har de senaste säsongerna lett i vildsint satsande Kristianstad. Men inte förrän i våras kunde de ta klivet upp till allsvenskan en vårkväll i Uppsala och Målet för Hansson var uppnått. På de tre senaste säsongerna i ettan gjorde han 154 poäng i grundserien och 31 poäng i kvalspel.

Bara för att det snart är nyår så får ni en andrafemma här också. I den finns bland annat Björn Jonason som är den som gjort flest poäng av samtliga spelare mellan säsongen 10/11 och fram till nu, 399 poäng. Gör han poäng dagen innan nyårsafton så spräcker han alltså 400-poängsplatån under de säsonger som räknas till 10-talet. Imponerande.

Målvakt: Magnus Åkerlund

Back: Johan Pettersson

Back: Fredrik Lindblom

Forward: Björn Jonason

Forward: Eddie Davidsson

Forward: Niclas Lehmann

Exit mobile version