Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar Allettan Södra

Den 28 december smäller det. Då är det premiär av de båda allettorna anno 2019/2020. Men redan nu kan ni läsa hur det hela kommer att sluta.

LÄS MER: Så slutar Allettan Norra

GÖR UPP OM EN PLATS I FINALEN

1. Troja

Finns det på papperet något mer komplett lag i hela Hockeyettan? Knappast. Ett målvaktspar där både Wictor Ragnewall och Anton Svensson kan kliva fram och vinna täta matcher åt sitt lag. Även om den senare statistiskt inte riktigt kommit upp i föregående års nivåer så känns detta kassaskåpssäkert. Likadant med backsidan där i stort sett varje spelare skulle kunna gå in som försteback i vilket annat lag som helst.

Framåt finns det också gott om potential. En jämn forwardssida med djup där många kedjor kan kliva fram och avgöra. För att inte tala om rutinen kärnan i laget besitter. Då har jag inte heller nämnt tränaren Roger Forsberg som jag tror har knäckt koden för att nå framgång med det här laget. Han förlängde dessutom sitt kontrakt tidigare i veckan med två nya år.

Jag har haft Troja som solklar favorit hela säsongen och ändrar knappast mitt tips nu.

2. Mariestad

Kollar man statistiken från den västra serien så var Mariestad bäst på i stort sett allting. Men det var i västra serien det och jag tycker det känns svårt att vikta deras insats mot övriga serier. Å andra sidan så går det knappast att bortse ifrån den ruggiga kompetens det här laget besitter om vi kikar lagdel för lagdel. I mål hittar vi Tobias Sandberg som säsong efter säsong visar att han är en ettans absolut bästa målvakter.

På backsidan återfinns bland andra rutinerade Tobias Björklund och det ska bli intressant att se hur unga Ludvig Karlsson och Tobias Aronsson kommer anpassa sig till Allettan där idel tuffa matcher väntar. Men mest stjärnglans återfinns såklart framåt där poängmaskinerna Douglas Lögdal och Eddie Davidsson återfinns. Flest poäng hittills har dock unge Jesper Lindén gjort. Dessutom har man värvat in Lukas Söderlund från Växjös J20-lag under uppehållet. Han gjorde 22 mål för Grums ifjol. Ett djup på forwardssidan som få andra kan mäta sig med.

Mariestad är ett av gängen som kan snuva Troja på seriesegern här.

3. Huddinge

Var tungt favorittippade inför säsongen. Knappast konstigt med nyförvärv som Victor Andersson, Niclas Lehmann och Måns Krüger. För att nämna några. Men som ni vet så gick det inte alls till en början. Men i säsongens elfte timme så fick de fart på maskineriet och spurtade hela vägen till en trygg Allettan-plats. På de elva avslutande omgångarna tog man 29 av 33 möjliga poäng och det går knappast klaga på formkurvan.

Givet sin offensiva arsenal så är de både effektiva och vassa i powerplay. Också bakåt ser det starkt ut, under de nämnda elva avslutande omgångarna så släppte de bara in 15 mål.

Känslan är att det har varit väldigt tyst om Huddinge hittills inför Allettan. Jag tror man bedrar sig rejält om man underskattar det här gänget, som dessutom är att likna vid sårade tigrar efter alla motgångar första halvan av hösten.

4. Nybro

Smålänningarna vann den tuffa södra serien och det vore ju dumt att inte nämna dem i snacket om en finalplats här. Det som gör mig lite tveksam är egentligen endast det faktum att det här laget inte testats på fullt allvar än. Det har varit klart rätt länge att de kommer ta sig till Allettan och de har inte behövt känna någon som helst panik. De flesta matcherna är tuffa i den södra ettan, men nu kommer det gå upp ännu ett snäpp. Hur reagerar de på det.

Jag såg Nybro live i en av de avslutande matcherna under grundserien och jag imponerades av att de verkligen gick in stenhårt för att vinna, trots att de egentligen inte behövde. Det verkade ligga en positiv tjurighet i truppen som jag tror kan bära dem långt. Dessutom har de alla ingredienser för att ta sig hela vägen till kvalserien. En målvakt av klass i Robin Johansson, Erik Lindström som är ett evigt offensivt hot från blålinjen. De har dessutom en vass målskytt i Viktor Lennartsson och en retsticka i Kalle Hult. Då har jag utelämnat offensiva kreatörer som Sebastian Borg, Fabian Ilestedt och Daniel Håkansson. Icke att förglömma genombrottsmannen Fredrik Strömgren som lite från ingenstans vann den interna poängligan under hösten.

5. Tranås

Gick till kvalserien ifjol och hade det stundtals lite kämpigt under hösten. De bytte ju västra mot södra serien och det höjdes varningens fingrar lite varstans ifrån att det skulle kunna innebär att smålänningarna skulle bomma Allettan. Men de tog sig samman och när det gällde som mest plockade de fram fem trepoängare under de avslutande sju omgångarna. Det ska noteras att enda förlusten på full tid kom när Allettan redan var säkrad. En annan sak att notera är att de är synnerligen starka i både boxplay och powerplay. Viktigt.

Omsättningen från fjolårets trupp har inte varit av någon förödande karaktär och känslan är att det här gänget kan växa ännu mera ju längre säsongen går.

GIVNA FÖR SPEL I PLAYOFF

6. Visby/Roma

Ö-gänget har presterat ungefär på samma vis som de alltid gör i grundserien om man ser till antalet plockade poäng. Det finns egentligen ingenting anmärkningsvärt som sticker ut med det här laget. varken positivt eller negativt. En maskin som lär tugga på även i Allettan och göra livet surt för sina motståndare. Särskilt på hemmaplan.

En sak som slår mig med Visby är att det är importerna som burit dem offensivt under hösten. Både Ryker Leer och Teemu Huttu har visat sig var bra värvningar.

Det finns inte på kartan att det här gänget kommer vara inblandad i någon bottenstrid. Men samtidigt så hittar jag inte direkt heller några tecken som säger att de kommer vara bättre än sexa när allt ska summeras.

7. Kallinge/Ronneby

KRIF är också ett gäng som känns alldeles för bra för en bottenstrid, men samtidigt lite för tunna för att blanda sig i den absoluta toppen. Liksom Visby finns det egentligen ingenting som sticker ut i några riktningar. Förutom en sak: Powerplay. Där är laget ruskigt vassa och nätade vid över 33 procent av tillfällena. Där har de ett synnerligen vasst vapen att använda sig av efter jul.

SLÅSS OM DE SISTA PLATSERNA TILL PLAYOFF

8. Skövde

Gjorde ungefär vad som förväntades av dem och tog sig till Allettan som sista lag från väst. Vad kan de då ställa till med i den högre serien? Inte så mycket är jag rädd. Det kommer bli bottenstrid. De kommer få förlita sig mycket på duon Henrik Thegel och Jonas Nyman framåt. Bakåt har de ett intressant par i Hugo Fagerblom och Viktor Andersson som gjort det bra under hösten.

Skövde känns spännande. På sikt. Det kommer dröja någon säsong innan de kan vara med och bråka på allvar.

9. Grums

Deras tredjeplats i grundserien var en riktigt stor överraskning. Bakåt stoppade unge Gustav Bågenvik puckar i parti och minut och framåt bars man av Pelle Hedlund och Jesper Norbäck. Den rutinerade backen Jesper Appel bidrog även han till offensiven.

Men Allettan är något helt annat än västra serien och Grums får nog i första hand inrikta sig på att få spela vidare efter att de 18 omgångarna passerat.

10. Halmstad

Tippades av de allra flesta som jumbo i söder. Svaret på det var att man tog sig till Allettan som femte och sista lag och, även om allting avgjordes i sista omgången, så kändes platsen aldrig riktigt hotad.

Mängder av spelare har tagit kliv den här säsongen i Halmstads trupp. Victor Gagic gjorde elva mål. Målvakten Anton Malmborg vann många poäng åt laget och rutinerade Sebastian Åkesson och Martin Pärna gjorde vad de skulle och levererade framåt.

Mycket positivt kring Halmstad. Men nu tar det väl ändå stopp? Eller håller de hela vägen till en plats i playoff?

Exit mobile version