Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar Allettan Norra

Den 28 december smäller det. Då är det premiär av de båda allettorna anno 2019/2020. Men redan nu kan ni läsa hur det hela kommer att sluta.

LÄS MER: Så slutar Allettan Södra

GÖR UPP OM EN PLATS I FINALEN

1. Piteå

Det känns som att man inför varje säsong tänker likadant om Piteå, att de kommer bli snäppet sämre på grund av spelartapp. Men varje år fortsätter de att ösa på och denna höst var inget undantag. Motorn i Piteå är evigt unge Magnus Isaksson, han kommer missa inledningen av Allettan då han hyrs ut till Skellefteå i SHL. Men efter JVM är tanken att han ska komma tillbaka och frågan är hur mycket hans frånvaro kommer påverka Piteå.

Målvakten John Westermark har tagit förstaspaden från Joel Wännström och konkurrensen på målvaktssidan kan ta det här laget långt. Starka i powerplay och framgångskulturen sitter i väggarna. Alla de här ingredienserna kan bära hela vägen till final.

2. Östersund

En av säsongens stora överraskningar och egentligen tänkte jag tippa dem etta, men någonstans känner jag att Östersund mer eller mindre alltid brukar stå för starka höstar för att sedan falla igenom lite när det blir allvar. Att de faller igenom tror jag dock inte det här året. Tränaren Kjell-Åke Andersson verkar lite i det tysta ha varvat igång en riktigt stark lagmaskin där egentligen ingen spelare sticker ut mer än någon annan.

Det har höjts vissa frågetecken för produktionen framåt, men vad gör det när man i Robin Christoffersson och Carl Hjälm har ettan och tvåan i målvaktsligan. Båda under två i insläppta mål per match. Det känns riktigt stabilt. Man kan dock bli vassare i både boxplay och powerplay. Plockar de fram det nu efter jul?

3. Väsby

Det var knappast många som på förhand trodde att Väsby skulle stå som segrare av den östra serien. Men gänget lyckades med precis just det och en av framgångsfaktorerna har varit ett bra boxplay. En annan ett vasst målvaktsspel signerat Linus Ryttar och Edvin Olofsson där den senare klev fram som en rejäl överraskning och vann den östra målvaktsligan.

Har visat att man inte räds något motstånd och känslan är att inget gäng går säkert mot “Vilda Väsby”. Laget har också en hel del offensiv spets i bland andra Christian Holmblad, Elliot Lorraine och Christoffer Gozzi som samtliga var över 20 poäng i grundserien.

GIVNA FÖR SPEL I PLAYOFF

4. Hudiksvall

Var står egentligen Hudiksvall någonstans? Tungt favorittippade inför säsongen och den direkta känslan är att de underpresterat. Eller har de egentligen det? De var bara en poäng plus sämre målskillnad ifrån att snuva Väsby på seriesegern. De var också starka bakåt och har ett fantastiskt målvaktspar i rutinerade Magnus Åkerlund och hans lärjunge Andreas Bosson.

Bakåt har det inte fallerat. Det är framåt som det varit uddlöst. Laget har varit grymt ineffektiva om man ser till potentialen i truppen och ingen spelare har gjort fler än nio mål under hösten. Dessutom har powerplay återigen varit svagt och de har bara gjort mål på drygt 14 procent av sina numerära överlägen. Jag är inte helt säker på att det kommer lossna för fjolårets kvalserielag i Allettan.

5. Borlänge

Har egentligen alla ingredienser för att kunna vara med och utmana om seriesegern. I mål har Alexander Johansson visat sig vara en fullgod ersättare för Henrik Edström och framåt har Markus Persson visat klassen i sällskap med passningsmaskinen Patrik Elfsberg.

Men ändå tycker jag Borlänge är svårbedömda. Jag inte riktigt sätta fingret på varför riktigt. Kanske är det för att de förlorade bägge mötena mot både Grums och Mariestad under hösten samt ett mot Skövde. Mot Lindlöven gick man rent, men ändå förlust i fem av åtta möten mot de gäng man fick med sig till Allettan. De flesta av gängen som väntar efter jul kommer vara minst lika starka som Borlänges kollegor från väst.

6. Boden

Fjolårets succélag har inte riktigt gått att känna igen under hösten. Vårens kvalseriegäng har bytt tränare från Robert Nordberg till den lite mer tillbakalutade Lars Molin, och det har märkts på spelet. Det har inte varit riktigt lika aggressivt i spelet i år som ifjol. Just frenesin och att hela tiden ligga på gränsen kändes som en framgångsfaktor ifjol.

Under våren vann man mycket tack vare sin effektivitet framför mål, men i år har det inte sett lika vasst ut där. Man har en hel del rutin i sin trupp, men jag tror inte att det är där felet sitter. Det är nog spelsättet som måste slipas en aning.

SLÅSS OM DE SISTA PLATSERNA TILL PLAYOFF

7. Teg

Det notoriska bottengänget från Umeå har varit en rejäl överraskning under hösten. Men det började redan i våras när de tog sig till playoff från vårserien. Men nu är de för första gången i Allettan och man har tagit sig dit mycket tack vare en grym förstakedja i form av Anton Tano, Sebastian Manberg och Elias Edström och Teg är grymt effektiva framåt.

En stor jobspost inför fortsättningen är att Elias Edström har skadat sig och jag vet inte riktigt hur länge han kommer bli borta. Men lyckas någon ersätta honom i förstakedjan så borde det här gänget ändå plocka poäng lite här och var. Det känns som att det är deras säsong. Målvakten Arvid Stenmark har varit riktigt bra och ger trygghet bakåt och kommer vinna en del matcher åt laget.

8. Vallentuna

Tog sig till Allettan i absolut sista momangen och kollar man rent statistisk så är de jämnbra inom de viktiga områdena och det finns egentligen ingenting där som sticker ut vare sig i positiv eller negativ mening. Det känns som att det här laget ska vara i den undre halvans topp. Men inte mer än så.

Det finns gott om rutin och skicklighet i det här laget och lätta att slå kommer de inte bli. Kreatören Marcus Andersson kommer vara en av de som leder laget offensivt och 43-årige Andreas Paulsson kommer göra sina poäng. Paulsson har samlat på sig rikligt med rutin genom åren i Hockeyallsvenskan och i laget finns också Tobias Ericsson som kommer bli enormt viktig nu när det kommer brinna till.

9. Lindlöven

Inledde serien starkt, men föll tillbaka något i slutet. Var näst efter Mariestad den västra seriens mest effektiva lag framåt och fick också sitt powerplay att funka. Alexander Kovalonok och Max Lalander bar laget framåt offensivt och bakåt har Isak Mantler varit säkerheten själv.

Jag tycker Lindlöven har många intressanta komponenter i sitt lag för att placera högt upp på den undre halvan. Men samtidigt tvekar jag. De fick bara med sig fem av 24 möjliga poäng mot de övriga lagen från västra som tog sig till Allettan och här kommer de möta vasst motstånd över i stort sett hela linjen.

KOMMER MISSA PLAYOFF

10. Kiruna IF

Gick till Allettan i kraft av bättre målskillnad än lokalkonkurrenten AIF. Efter en stark höst så var det faktiskt endast sex mål till deras fördel som tog dem vidare efter en minst sagt svag avslutning med endast två poäng på de fyra avslutande matcherna. Har de tappat formen eller var de tyngda av stundens allvar?

Jag kan inte svaret på den frågan men jag ser i nuläget inget lag som Kiruna IF på förhand känns bättre än. De är hemmastarka och kommer absolut plocka sina poäng på hemmaplan, men två lag bakom sig när allt ska summeras kommer de inte ha.

Exit mobile version