Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Häpnadsväckande nonchalans från förbundet

Ensamutredaren Ola Lundberg har lagt fram ett serieförslag för Hockeyettan som utåt sett ser väldigt tilltalande ut. Men skrapar man på ytan så är det inte ett hälsosamt förslag ur Hockeyettan-klubbarnas synvinkel. Men viljan att skruva till förslaget innan det klubbas på årsmötet i sommar verkar inte finnas där.


Playoff 1 – så slutar det: ”Här har vi nyckeln i superrysaren”

I slutet av förra året så presenterade ensamutredaren Ola Lundberg sitt förslag på hur våra tre högsta serier på herrsidan skulle se ut. Resultatet av hans tankar såg riktigt tilltalande ut, även om en del saker går att ifrågasätta.

En av de saker som såg smaskiga ut var det nya upplägget för Hockeyettan: Tre grundserier á tolv lag, vilket ger en totalitär av 36 lag. Efter jul skulle de fyra främsta i varje serie stråla samman i en Superetta.

Sexigt så det förslår och jag gillar det skarpt.

MEN. Är detta verkligen genomförbart i praktiken? Knappast. Det gnälls och knorras redan nu på de långa resorna i Allettan och hur skulle det då inte låta om hela Sverige blir spelplanen under 22 omgångar. Det riskerar såklart att sänka en hel del klubbar. Speciellt när kraven på eget kapital ständigt höjs säsong för säsong.

Inget ont om klubbarna, men helt seriöst: Folk kommer knappast gå man ur huse för att se Kalix mot Kalmar en svinkall januari-kväll. Mötet Boden – Kallinge kittlar såklart ur ren kvalitets-synpunkt, men mötet Kallinge – Tyringe drar såklart mer publik beroende på närheten.

Hockeyettan har såklart satt sig emot förslaget, med all rätt såklart. Mikael Mjörnberg skriver om saken här och han låter berätta att det högst troligt inte kommer bli några ändringar i Lundbergs förslag då tiden fram till årsmötet helt enkelt är för knapp.

Vad jag dessutom har snappat upp högst ryktesvis är att Ola Lundberg endast pratade med tre klubbar från ettan under sin utredning. Tre av 47 alltså, vilket kastar ett löjets skimmer över det hela. Om det stämmer ska sägas.

Men det här är väl ändå ännu en grej som kastar ljus på det faktum att förbundet egentligen inte bryr sig sådär värst mycket om ettan. Det finns elaka tungor som säger att förbundet vägrar släppa kontrollen över ligan då det är det enda de har kvar att bestämma över. SHL och Hockeyallsvenskan styrs ju till största del av ligaorganisationerna själva.

Men i Hockeyettan ska förbundet vara inne och kladda i spelschema, låta regionernas disciplinnämnder komma med avstängningar istället för att låta Hockeyettan tillsätta en egen central nämnd och sist, men inte minst, de evigt nya chanserna till föreningar som inte når upp till elitlicensens krav. Något som inte gagnar ligan på sikt.

Mikael Mjörnberg har läst ettans remissvar och förstår jag vad han skriver rätt där så skulle Hockeyettan vad dem anbelangar kunna tänka sig tre serier, men med olika antal lag. Detta för att kunna hålla ihop Norrland i en och samma serie och därigenom få ner antalet resmil en smula.

Men nu verkar det alltså inte bli så, vilket är beklagligt.

Slutligen får ni här en annan grej som visar lite på förbundets nonchalans. Förra tisdagen klockan 12 var det deadline att betala för de klubbar som hade skulder till förbundet. Det hade inför kommunicerats ut från förbundshåll att ingen pardon skulle lämnas, betalade man inte skulle man inte få delta i playoff eller kvalspel.

Jag var ledig förra veckan, men blev ändå nyfiken på om alla klubbar hade betalt sina skulder. Så jag skickade iväg ett mejl till en person på svenska ishockeyförbundet som jobbar just med de här frågorna.

Så här skrev jag:

“Hej 

Mitt namn är Henrik Skoglund och jag är frilansjournalist. Idag kl 12 var deadline för inbetalning av skulder från klubbar till er. Mina frågor:

1. Har alla klubbar betalat sina skulder?

2. Om nej på fråga 1, vilka klubbar handlar det om som inte har betalat?

Bästa hälsningar, 

Henrik Skoglund”

Svaret jag fick:

“Hej

Detta är något mellan oss och klubbarna, och vi släpper ingen info om det.”

Jag nöjde mig såklart inte där. Jag kan förstå att man inte vill släppa namnen på klubbarna, men det kan omöjligtvis få jorden att gå under genom att yppa om någon eller några bommat betalningen.

Så jag skickade detta:

“Hej. Tack för svar.
 
Bara för att förtydliga. Går det släppa info om alla klubbar betalt eller ej? Alltså, inte namnge dem, utan bara delge om det är någon/några som inte betalt?
 
Bästa hälsningar,
Henrik Skoglund”

Svar:

“Som sagt inget sådant info från mig.”

Locket på och inga kommentarer alltså. Detta trots att mejlet gick till en person som jobbar med såna här frågor för förbundets räkning. Nonchalant och pinsamt agerat skulle jag säga.

Men ett icke-svar är ju också ett svar och det krävs väl inget snille för att räkna ut att någon/några klubbar bommat betalningen. Det går ju nämligen inte tolka på något annat sätt. Skulle alla ha betalt så hade det ju bara varit att gå ut med det snabbast möjligt för att undvika spekulationer.

Istället var det nu ligan själva som två dagar senare gick ut med infon att alla klubbar som skulle spela playoff fått grönt ljus. Från förbundets håll har det fortfarande mig veterligen inte yppats ett ljud om detta.

Eftersom vi med nästan 100 procents säkerhet kan anta att det finns klubbar med skulder som inte betalt i tid så kom alltså förbundet ännu en gång med ett tomt hot som visade sig vara fullständigt tandlöst. Det ska bli intressant att se hur de nu i sommar behandlar de klubbar som befinner sig i kontrollår, men som ännu inte når upp till elitlicensens krav. Det ska bli mycket intressant.

Exit mobile version