Site icon hockeystaden.se

Playoff 1 – så slutar det: “Här har vi nyckeln i superrysaren”

På tisdag drar playoff 1 igång och det har blivit dags att avlägga tips i hur detta kommer gå. Sex av serierna känns relativt lättlästa medan två är mer att betrakta som ett mysterium.

Piteå – Teg

Det här är så klart inget snack. Även om jag tycker att Teg gjorde en fenomenal vårserie så ska de inte kunna ha någonting att sätta emot Piteå.

Tips: 2-0 i matcher

Vimmerby – Enköping

Vimmerby var snubblande nära att ta sig direkt till playoff 2 men fick ge sig till förmån för antagonisterna Tranås. Enköping tog endast två segrar under ordinarie tid i den norra Allettan och lyckades bara göra 29 mål, minst av samtliga 20 lag i de båda serierna. Vimmerby släppte in näst minst och då kan ni räkna ut att det här bara kan gå åt ett enda håll.

Tips: 2-0 i matcher

Hudiksvall – Köping

Hudiksvall vann båda mötena lagen emellan i den norra Allettan och det finns väl inte så mycket som talar mot att de kommer vinna två till här. Hudik har i mitt tycke underpresterat i serien och åkte ifjol mycket skrällartat ut i detta steg mot Kalix. Men Köping är inte Kalix och här ska inte Hudiksvall falla.

Tips: 2-0 i matcher

Troja – Hanhals

Superfavoriten Troja har hackat och fräst mest hela säsongen och har inte fått fart på grejerna förutom under sporadiska tillfällen. Det ska tilläggas att de varit hårt skadedrabbade. Samtidigt har Hanhals stått för en succésäsong med deras mått mätt och med det som bakgrund skulle man kunna tro att det är upplagt för skräll här. Men icke, Hanhals har haft osedvanligt svårt mot just Troja och smålänningarna har tagit elva av tolv möjliga poäng i de fyra inbördes mötena. Målskillnaden är 21-6.

Förvisso var det i den senaste matchen som Hanhals tog sin poäng och måhända har de kanske lärt sig att läsa Troja. Men oavsett om de lärt sig det eller inte så ska Ljungby-gänget gå segrande ur detta klart.

Tips: 2-0 i matcher

Väsby – Forshaga

Forshaga har stått för en raketstart på det nya året. De var nästjumbo när vårserien drog igång men efter poäng i 14 av 18 matcher så lyckades de knipa playoffplatsen. Men, tråkig som jag är, här tar det nog stopp för värmlänningarna. Jag kan inte riktigt se hur Väsby ska släppa två matcher här.

Tips: 2-0 i matcher

Huddinge – Kalmar

Talangfabriken mot Poplaget. Jag har sett en hel del tips gå i Kalmars favör här och jag skulle såklart inte trilla av stolen av förvåning om de gick och vann. De har helt klart ingredienserna för att välta Huddinge. Framförallt med en fantastisk målvakt i Alexander Nilsson, snacka om genombrott för junioren. Men också  med rutin i form av Andreas Holmqvist och Jimmie Svensson. Framåt har de offensiva vapen som Kim Runermark och Evan Allen som kan bli tungan på vågen i det här slaget.

Kalmars målvakt Alexander Nilsson lär få en viktig roll. Foto:Henrik Skoglund

Men samtidigt. Jag såg Kalmars två av tre avslutande matcher i vårserien, mot Dalen och Nybro, och där var de rejält tillbakatryckta spelmässigt om man summerar ihop det till de totalt 130 minuters spel det blev med förlängning. De räddades av storspelande målvakten Nilsson där.

Det kommer högst troligt vara ett liknande scenario mot Huddinge och ska smålänningarna gå vidare här så krävs det storspel på nytt av Nilsson. Men jag tror det tar stopp här faktiskt.

Tips: 2-1 i matcher

Kalix – Segeltorp

Till skillnad mot vad jag trodde inför säsongen så tog sig det hela mer och mer för Segeltorp, som missade Allettan men sprang senare iväg i vårserien. Det tog tid innan de blev valda och det tyder ju på respekt från motståndarna. Har glimrande offensiva spetsar i Måns Krüger och Dennis Nordström.

Men är de så farliga egentligen om man ser till helheten? Den östra vårserien var inte speciellt vass och är seriesegern där egentligen någonting som på allvar kan hota Kalix andraplats i grundserien och resultaten i Allettan? Defensiven föll ihop en smula efter jul, men den är fortfarande skicklig och oavsett hur glimrande offensiv än Segeltorp har så tror jag inte de lyckas manövrera ut Kalix över tre matcher.

Tips: 2-0 i matcher

Visby/Roma – Mariestad

Första rundans mest ovissa serie. Har varsin uddamålsseger från Allettan, om än att Visby tog sin på övertid. Ovisst så det förslår och det enda vi egentligen kan slå fast på förhand är att det här kommer bli en tuff och grinig matchserie. Det vet vi ju sedan gammalt arr de båda lagen äger karaktärer som är så kallade slutspelslirare.

Utvisningarna lär hagla och här hittar vi en avgörande skillnad mellan lagen. Det är nämligen så att Visby var det gäng som var vassast i powerplay i den södra Allettan medan Mariestad var klart sämst. 25,93 procent mot 17,91.

Tittar vi på statistiken i boxplay så slutade Visby tvåa där med 83,33 procent medan BoIS landade in på en åttonde plats med 74,14 procent.

Här har vi nyckeln. Ska Mariestad kunna plocka hem två segrar så krävs det att de håller sig på rätt sida av den berömda gränsen. Klarar de det?

Tips: 2-1 i matcher

Exit mobile version