Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ligan vaskar bort sina egna talanger

Borde Zion Nybeck få chansen i a-laget?

Många kompetenta människor inom sportmedia har någon gång börjat sin karriär genom att till exempel skriva eller kommentera för en klubb. Hockeyettan sitter på ett helt garde av skickliga kommentatorer, men så fort det blir fest så skuffas de undan. Det är i alla fall känslan.


DOKUMENT: Supporterklubben som fick nog

Ikväll tar Tranås emot Mariestad på hemmaplan och det är en match som nog kommer tilldra sig en hel del intresse utifrån. Påpassligt nog så har ligaorganisationen Hockeyettan paketerat denna i sitt lyckade koncept Veckans match där matcherna kan avnjutas gratis. Dels via ligans egna kanal, men också via Sportbladet.

Jag gillar konceptet, om det inte vore för en sak. Jag har nämligen under alla de år Veckans match funnits reagerat på varför ligan inte utnyttjar klubbarnas redan befintliga kommentatorer till dessa sändningar. Istället, som nu ikväll, envisas man med att Lasse Kinch ska in och förmedla matcherna ut i stugorna. Ikväll visserligen tillsammans med Tranås ordinarie expert, men varför inte fortsatt med den ordinarie duon?

Inget ont om Kinch ska sägas här, men emellanåt lyser det igenom att han inte direkt följer ligan slaviskt och det kan komma en hel grodor i form av sakfel ur hans mun. Han är bra på kommentera, inget snack om saken, men upprepade sakfel kan faktiskt sluta med att den kräsne och initierade Hockeyettan-nörden lägger med fokus på det tillslut än att faktiskt följa själva matchen.

Tranås har en förbannat skicklig kommentator i Benny Wass Ribbefors. Han är en fröjd att lyssna på och gör allt som oftast korrekta avvägningar när han ska förmedla ett kritiskt skede i matchen genom höjd röst, eller när hans ska ta det lite lugnare. Han är också påläst och kunnig.

Nu har jag långt ifrån hört alla kommentatorer i ettan, men Tranås-Benny tillhör en av de främsta i min bok. Kanske till och med DEN främsta. Likadant är det tillexempel i Kallinge där det också är en fröjd att låta sig ledas genom matchen.

FINGERTOPPSKÄNSLA NÅGON?

Det finns fler goda exempel, och så finns det även en hel del dåliga också. Vad jag skulle vilja se från ligaorganisationen är lite större fingertoppskänsla. Finns det skickliga kommentatorer på plats hos klubbarna, nyttja dessa då och hjälp dem fram i deras karriärer. För jag antar att de som styr även kollar på en del matcher och har koll på hur beståndet av duktiga kommentatorer faktiskt ser ut.

Jag kan tänka mig att en anledning till att inte nyttja klubbarnas egna kommentatorer är rädslan för att anklagas för partiskhet. Men jag tror inte att ligan behöver oroa sig alltför mycket över det. Förmågan att vara opartisk, trots att man tillhör en klubb, är troligtvis det som gör dem bra och att de uppskattas även av motståndarnas tittare.

KÄNSLAN ÄR ATT AMBITIONER FINNS

Nu har inte jag någon som helst aning om ambitionsnivån hos de kommentatorer som fått stå åt sidan till förmån för Kinch och kompani när Veckans match kommer på besök, men jag anar mig till att det finns ambitioner. Annars hade de liksom inte varit bra i sitt kommenterade. Det kräver mängder med träning och förberedelser för att leda tittarna på det bra sättet de gör. Det lyckas de inte med bara genom “tur” eller “naturbegåvning”. Det är därför jag chansar hejvilt på att det finns ambitioner.

Hockeyettan marknadsför sig som Sveriges bredaste liga och exemplen är också många på de spelare som fått en trampolineffekt i sina karriärer efter någon/några säsonger där. Men varför ska inte det kunna gälla även övriga klubbrepresentanter som finns runtom och gör det hårda slitet i vardagen? Varför skuffas de undan likt hemlösa under ett OS/VM-evenemang när “big business” kommer till stan?

Detta efter att lagt dygn av förberedelser för att kommentera 19-20 andra hemmamatcher per säsong, där kanske hälften inte är så där värst sexiga, om man får uttrycka det så. Där det kanske kommenteras inför 13 pers en regnig onsdag i november. Men ändå nöter de in laguppställningar och statistik, för att ge näring åt sin dröm. Men när det finns en stor chans att de ska få visa sina färdigheter inför en större publik, nej, då är de inte längre önskvärda.

Här måste ligan faktiskt tänka till en smula känner jag. Använd fingertopparna och känslan i dem inför Veckans match. “Hur är deras kommentator? Han är bra och skicklig, då lämnar vi Kinchen hemma” eller “Han är mindre bra och oftast partisk för hemmalaget. KIIIIIINCH! DU SKA IN.”

Det behöver inte vara svårare än så.

Exit mobile version