Föreningen försökte få till en dialog med supporterklubben innan nedläggningen
Det har under säsongen klagats på avsaknaden av stämning i Ljungby Arena. Folk tycker att det har blivit för tyst sedan supporterklubben Troja Support lade ner sin verksamhet i höstas.
— Vi har tagit initiativ till att dra igång en klackverksamhet. Det gjorde vi ganska snart efter det att vi fick besked om att Troja Support läggs ner, säger Trojas ordförande Andreas Nord.
DOKUMENT: Supporterklubben som fick nog
Efter en lång tids slitningar parterna emellan tog Troja Support i höstats beslutet att sluta stötta Troja i organiserad form. Trojas ordförande Andreas Nord berättar att han i somras och tidigt i höstas sökte Troja Supports ordförande för att försöka få till stånd en dialog om framtiden men fick till svar att supporterklubben skulle ha ett internt möte innan de tog beslut om framtiden.
— Det har blivit otroligt mycket svartmålat allt det här. Men man ska ändå komma ihåg att det är väldigt många tillfällen där Troja och Troja Support har samverkat ömsesidigt och gjort jävligt bra saker ihop. Sen har det skitit sig och det ska man inte sticka under stolen med, men efter förra säsongen var det vår ambition att ta nya tag, vilket jag personligen tog initiativ till genom att söka Troja Supports ordföranden vid ett antal tillfällen, berättar Andreas Nord.
Att Troja nästan omgående gick ut på hemsida med att de ville ta initiativ till en ny klackverksamhet var inte riktigt den reaktionen Troja Support väntade sig. Det har supportern Julius Nordin berättat i en tidigare artikel här på sajten.
— Vi kanske helt enkelt tänker lite annorlunda. Men om det var Troja Supports ambition att få till ett samarbete och deras första åtgärd var att lägga ner sin egen förening så har jag lite svårt att förstå det. Speciellt utifrån att jag i augusti och september jagade deras ordförande för en dialog.
Har ni tagit några kontaktförsök efter de lade ner?
— Nej, de lade ju ner? Då gick vi ut och försökte se om det fanns möjlighet att skapa något. Men vi har inte riktat något specifikt till Troja Support. De hade lagt ner och var hyfsat tydliga med att de inte ville fortsätta.
Finns det några planer från Troja att närma sig före detta Troja Support med en fråga om ni kan sätta er och prata och rensa luften?
— Principiellt finns det ju inga hinder. Men på något sätt så har vi ju redan tagit initiativen, det gjorde vi i somras. De valde att lägga ner verksamheten och vi gick ut på bredare front för att kolla om det fanns intresse av att skapa någonting. Där fanns alla möjligheter att hugga på den. Man kan närsomhelst slå mig en signal om man vill göra någonting.
Hockeystaden.se har varit i kontakt med en representant för den numera nedlagda supporterklubben som bekräftar att kontakt tagits.
SUPPORTERN: ”Det var ett slag rakt i ansiktet”
I tidigare artiklar här på sajten har ni kunnat läsa om några av anledningarna till att Troja Support lade ner. Bland annat har de känt sig smutskastade och uthängda av representanter från klubben, ordningsvakter och polis.
KÄNDE SIG UTHÄNGDA
Ingen säger det rent ut, men det är lätt att utifrån härleda en av dessa påstådda smutskastningar till det som skedde i samband med den stora tröjskandalen i september 2017. Då Ultras Ljungby inte blev insläppta i arenan då de bar vissa symboler på sina tröjor som klubben inte ville förknippas med. Att supportrarna inte skulle bli insläppta om de bar tröjorna ska ha kommunicerats vid ett möte veckan innan. Dock närvarade inte Ultras Ljungby på det. Men Andreas Nord berättar att informationen visst nådde fram till dem.
— Den 14 september var det ett möte på kansliet. Där Troja Supports ordförande och vice ordförande var med tillsammans med vår klubbchef och kommunpolis. Då informerades att den här symbolen som är väl omskriven, att folk som hade den på sig inte skulle bli insläppta i arenan. Den informationen lovade Troja Support att ta vidare till de som de berörde. Den 16 september så har vår säkerhetsansvarige Patrik Svensson kontakt med en representant för Ultras, via Messenger, och jag har den konversationen i min telefon och jag vet informationen. Sedan kom de med den här symbolen ändå till matchen. Då blev det den konsekvensen som vi hade sagt.
En del fans från före detta Troja Support menar att klubben struntar i dem.
— Då får vi ju prata om den tiden då de faktiskt existerade, säger Andreas Nord och fortsätter:
— Vi har normalt sett alltid möte innan säsong mellan klubbledning och Troja Support. Den är mer allmän och rutinmässig där man stämmer av vissa saker, vad som är på gång och så vidare. Troja Support var också delaktiga i a-lagets kickoff och hade en station med övningar. Sen har det varit lite under säsong, ibland har det kommit upp förfrågningar om vi kan stötta på något sätt från föreningens sida. Det kan handla om ett litet bidrag till en bussresa. Vi har skänkt ett helt matchställ med tröjor för att klacken skulle kunna använda dem om man vill vid lämpliga tillfällen. Troja har byggt ett förråd till Troja Support i anslutning till läktaren där man kan förvara hyggligt mycket utrustning.
— Att vi struntar i dem, även om de sakerna jag säger kanske är småsaker, så delar jag inte den uppfattningen.
Ingen fråga, utan ett påstående. Nu när jag gått igenom historik och pratat med “båda sidor”, om man nu kan kalla det så, min reflektion är att det känns som att ni, både Troja och Troja Support, hamnat i den här situationen för att det brustit i kommunikationen. Finns det något rätt i mitt påstående?
— Jag tycker inte att det finns kommunikation som saknats, exempelvis kring det här med hemmapremiären i allsvenskan. Det var ändå där någonstans det tog fart ordentligt. Jag har respekt för din åsikt givetvis, men jag har lite svårt att se vad vi skulle ha gjort för att göra det tydligare och undvikit det som kom sen.
VILL STÖTTA
Det har på sina håll tolkats som att Troja vill dra igång en helt egen supporterklubb i föreningens regi, men så är det inte berättar Andreas Nord.
— Om det ska starta en supporterförening så kan ju inte Troja starta den. Det blir ju lite konstigt om man startar en supporterförening till sig själv.
— Men vi vill gärna vara med och skapa förutsättningar och stötta de personerna som skulle vara intresserade av att göra det. Helt kravlöst.
Hittills har dock försöken att stimulera igång en supporterverksamhet inte gett önskat resultat.
— Vår ambition, liksom alla andra klubbars, är att ha en klack som skapar stämning. Sen om den är organiserad eller oorganiserad, det kanske inte är det viktigaste.
— Jag kan inte säga att de initiativ vi tagit burit så hemskt mycket frukt, framförallt inte i organiserad form. Sen har vi haft matcher där stämningen kommit spontant, folk på läktaren som dragit igång det.
Andreas Nord berättar att klubben jobbar med sina matcharrangemang för att öka upplevelsen för besökarna. Förutom att de ska starta igång lite kampanjer i restaurangen så tittar de även på det som sker i anslutning till själva matchen.
— Det är inget revolutionerande utan det handlar helt enkelt bara om att fila på matcharrangemanget. Det handlar om att intro och såna här saker ska vara bättre, informationen till åskådare i pauserna ska vara lite fylligare. Vi brukar alltid ha någon intervju med hemmaspelare eller coach i första pausen och vi ska försöka bygga på det lite med motståndarna om de ställer upp på det. Helt enkelt försöka ge besökarna lite mer när de är där.