Site icon hockeystaden.se

Hockeyettan: Andra perioden 18/19

Det fortsätter att koka i de svenska hockeyklubbarna. Men det är inte bara för att det väntar heta matcher i allettan och fortsättningsserien i hockeyettan. Det beror också på att meningsskiljaktigheterna mellan divisionerna och hockeyförbundet kvarstår. De nya licensreglerna fortsätter att uppröra och några klubbar har frivilligt tackat nej till att delta i de högre divisionerna på grund av att de inte kan möta de ekonomiska kraven.

Ekonomiska kriser

Tanken med ett nytt licenssystem var kanske god. Det skulle finnas en nationell standard för divisionerna och det skulle vara lika för alla. Och det låter ju bra, men att sätta regler för hur mycket kapital klubbarna ska redovisa varje år har skapat stor debatt och mycket ilska. Framför allt då det ekonomiska stödet från förbundet skiljer sig mellan de olika divisionerna.

“Hockey time” (CC BY 2.0) av Håkan Dahlström.

Under licenssystemets första år ansökte, och beviljades, flera klubbar i hockeyettan dispens för kapitalkravet. Men för varje år som går måste klubbarna öka sitt kapital för att sedan komma upp på slutsumman som ska ligga på 500 000 kr. Det här kravet har trots dispens blivit orimligt för några klubbar och det är därför som den norra serien bara har elva lag, istället för tolv. Flera klubbar fick avstå från hockeyettan på grund av deras ekonomi.

Kämpaglöd

Trots överhängande ekonomiska frågetecken är det ändå ett bra spel som har dragit igång i fortsättningen av hockeyettan. I den norra allettan är det hårt mellan lagen. Boden, Piteå och Kalix är tre starka lag som är förhandsfavoriter men det är för närvarande Väsby IK HK som innehar ledarpositionen, efter fem spelade matcher. I södra allettan finns det minst lika hungriga lag som i norr och Kallinge-Ronneby leder med 9 poäng. Nyligen vann de över Visby Roma på Gotland, vilket blev gotlänningarnas tredje raka förlust. Enligt kategorin bettingtips ishockey hos bet365 finns det en risk att förlusterna fortsätter. Oddsen för att de vinner nästa match är 2.75, medan de är 1.95 för förlust. Hittills har de bara lyckats ta 1 poäng och ligger näst sist efter Grums IK, som ännu inte har tagit några poäng.

Det nya seriesystemet

Strax innan december presenterades resultatet av ett års utredning av det svenska seriesystemet för de tre högsta divisionerna. Efter flera diskussioner med klubbar och förbundsrepresentanter presenterade utredaren Ola Lundberg ett förslag om direkt kvalificering och eliminering. Det innebär klubbarna som vinner respektive hamnar sist i SHL eller hockeyallsvenskan ska flyttas upp och ned direkt, utan kvalspel. För hockeyallsvenskan presenteras ytterligare förändringar där seriespelet kommer att spelas efter samma upplägg som SHL och därmed ha ett slutspel mellan de tio bästa lagen. Gällande hockeyettan föreslås det att man ska gå ned från 47 till 36 lag, som fördelas i tre serier. De fyra bästa lagen kommer att gå till superettan och spela i ett slutspel om en plats i hockeyallsvenskan.

“Spänning / Suspense” (CC BY 2.0) av Mikael Moiner.

Huruvida det här kommer att hjälpa i den ekonomiska frågan återstår att se. Däremot ska utredaren ha lämnat ett förslag gällande licensreglerna som hockeyförbundet ska diskutera. Det nya förslaget är ute på remiss och ett beslut kommer att fattas den 15 juni.

Exit mobile version