Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: “För mina tankar till Donald Trump”

Jag var väl knappast ensam om att sätta morgonkaffet i halsen i morse när jag serverades Boden-tränaren Robert Nordbergs senaste Instagram-inlägg. Ett inlägg där han hängde ut en hockeykrönikör med namn, bild samt en rejäl dos svammel och överreaktion.


LÄS MER: Offensiva spjutspetsen har lämnat Kristianstad

Boden får känslorna att svalla minst sagt. Vi har incidenterna från förra säsongen när både Niclas Lehmann och Joel Vännström sänktes av råskinnet Albin Eklund. Båda två tvingades avstå matcher på grund av detta och spekulationerna gick varma om huruvida den inofficielle assisterande tränaren Petter Lasu Nilsson låg bakom eller ej. Det vill säga om han var den som beordrade överfallen.

Jag tänker hursomhelst inte grotta ner mig mer i det som varit. Utan jag vill istället fokusera på det som hände igår.

Mikael Mjörnberg skrev då en krönika på hockeysverige.se där han avhandlade Bodens sätt att spela hockey och vinna matcher. Han beskrev det som ett fulspel, men ett effektivt spel och så som jag tolkade texten så var det knappast i någon negativ mening.

Därför var det mycket förvånande när huvudtränaren Robert Nordberg igår kväll författade detta Instagram-inlägg:


Jag vet inte riktigt var någonstans jag ska börja i allt detta. För det första är det ju såklart en kraftig överreaktion på krönikan som egentligen syftar till att kredda Boden.

De flesta som hänger med i Hockeyettan nog skrattar en aning åt Nordbergs fantasier.
“Vi ska spola tillbaka bandet där han ifjol angrep min tränarkollega på ett personligt plan om hurvida hans mentala hälsa var?” Går han på och jag antar att det är detta inlägg av Mikael Mjörnberg som han syftar på. Där står inget ifrågasättande av Lasu Nilssons mentala hälsa. Tro mig, jag har dubbelkollat.

Vimsigt värre alltså.

Vad som dock är allvarligast i detta, och det är huvudsyftet med hela krönikan, är att Robert Nordberg igår passerade en gräns. Han läser något som han inte tycker om och som svar på det så hänger han ut krönikören med namn, bild och fria fantasier.

Vi som vet hur sociala medier funkar förstår ju naturligtvis att detta i förlängningen kan få fruktansvärda följder när det kommer till tyckande och tänkande bland oss journalister. Nu tror jag förvisso inte att Mikel Mjörnberg ligger sömnlös över Nordbergs inlägg, men det finns ju andra som ser. Det kan finnas andra krönikörer som läser och tänker: “Jag vill inte bli nästa att bli uthängd.”

Det finns även idioter med dålig impulskontroll som ser och sakta, sakta flyttas gränsen för vad som är okej och inte okej bakåt en smula. Sånt beteende som Nordberg visade upp igår kan trigga onda krafter att nästa gång de läser något de finner opassande ta det hela mycket längre än “bara” ett Instagram-inlägg.

Det finns säkert en och annan som nu tänker att jag inte tycker att Nordberg ska få reagera alls. Så är det inte. Känner han sig felaktigt behandlad så finns det mejl att tillgå. Känner han sig nödgad att skriva något på Instagram så får han självklart göra det. Men bilden kan skippas och självklart ska han redogöra för fakta och inte fria fantasier.

Att hänga ut en oliktänkande med bild på sociala medier för mina tankar till Donald Trump. Han gillar ju inte journalister och tar varje chans han får att racka ner på den tredje statsmakten och han vrålar gärna “Fake news” i tid och otid.

Det här känns på liknande sätt. En maktdemonstration?

För lite drygt en månad sedan blev Runar Sögaard polisanmäld av Hall media då han hängt ut en journalist som granskat honom med namn och bild på sin Facebooksida. En av anledningarna till att han blev polisanmäld var att han var en offentlig person.
“Sögaard är ett exempel på en person med kändisstatus och med en stor mängd följare, både reellt och virtuellt. Att utifrån en sådan position hetsa mot enskilda individer inför en enorm åhörarskara i sociala medier genom påståenden som är rena lögner är både bedrägligt och oseriöst”

Ni som vill läsa hela artikeln kan göra det här.

Nu vill jag mycket noga betona att jag på intet sätt jämför de båda uthängningarna, det är ju viss skillnad på Sögaard och Nordberg i kändisstatus och följarantal om man säger så. Men nog är Nordberg en offentlig person med många som ser upp till honom?

Men själva grejen som Nordberg pysslar med här måste upp till ytan. Det är inte okej att bete sig så som han gjorde igår. Oavsett hur kränkt och förfördelad man än känner sig.

Exit mobile version