Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Tänk så vinner de tack vare förbundets lathet

Ni som följer Hockeyettan har säkert inte undgått att ta notis om dagens stora skandal i ligan – nämligen den att förbundet kollade fel i spelschemat och stängde av Vimmerbys Mattias Wigley för kort tid. Nu om någonsin är det väl ändå dags att centralisera Hockeyettans disciplinnämnd?


LÄS MER: Förbundets pinsamma miss – avstängde forwarden spelklar: ”Tittade fel i spelschemat”

Till skillnad mot SHL och Hockeyallsvenskan, som har en centraliserad disciplinnämnd, så handläggs Hockeyettans disciplinärenden av regionerna.

För det första så gör detta att strafflängden på de förseelser som leder till avstängning kan variera en hel del från fall till fall. De som sitter i syd kanske har helt andra referensramar än de som sitter i norr. Till exempel.

Den 5 december delade Vimmerbys forward Mattias Wigley ut en armbågstackling på Trojas målvakt Wictor Ragnewall. Han anmäldes till disciplinnämnden, men fick ändå spela nästkommande match på grund av lång handläggningstid från förbundets sida.

Här har vi också ett generalfel. Självklart skulle inte Mattias Wigley fått spela den matchen alls. Men det kunde han, då han klarade sig undan straff i direkt anslutning till själva händelsen och undvek därmed en matchs automatisk avstängning som följer på ett match penalty. Senare blev han anmäld av någon utomstående om jag förstått saken rätt.


LÄS MER: Fjolårssuccén klubblös – tränar med ny klubb

Vad jag har förstått det som så har disciplinnämnden i region syd möte på tisdagar. Därför föll inte domen förrän den 11 december, alltså hela sex dagar efter incidenten. Nu ska vi vara på det klara med att vi inte vet när anmälan kom in till disciplinnämnden. Men det spelar egentligen ingen roll då de bara sammanträder på tisdagar, vilket alltså öppnar för det orimliga att en spelare som gör sig skyldig till en incident på onsdagen faktiskt kan spela två matcher innan dom faller. Det är ju inte ovanligt att det spelas matcher fredagar, lördagar och söndagar i Hockeyettan.

Det här är någonting jag reagerat på tidigare, för Wigley är inte den första spelaren i ettan genom åren som spelar trots att han egentligen borde varit avstängd.

Stenålderssystem. Inget annat än stenålderssystem.

Slutligen stängdes dock Wigley av i två matcher. Dels missade han epilogen av grundserien i den södra Hockeyettan, den betydelselösa matchen mot Halmstad, och tanken var också att han skulle missat premiären av Allettan. Idag rapporterade Dagens Vimmerby att Wigley ändå kommer att spela premiären av Allettan då Vimmerby möter Tranås på hemmaplan. Detta eftersom förbundet angett datumet 27 december som sista dag på avstängningen. Kruxet är bara att matchen spelas dagen efter, den 28:e. De hade helt enkelt inte kollat spelschemat tillräckligt noga.

Jag repeterar så ni alla förstår: De hade helt enkelt inte kollat spelschemat tillräckligt noga!!!

Det hela drar helt klart ett löjets skimmer över hela serien.

Jag vet att ligaorganisationen Hockeyettan vill ha en centraliserad disciplinnämnd och jag kan bara hålla med dem om det. Vad jag har förstått det som så stretar Svenska ishockeyförbundet emot. Oklart varför. Det här med disciplinåtgärder måste handhavas på ett seriösare sätt. Vi har under flera år haft en debatt om spelarnas säkerhet och en seriös disciplinnämnd som behandlar varje fall med den respekt de förtjänar är ett måste för att vi ens ska komma en bit på vägen mot en högre spelarsäkerhet.

Jag inbillar mig att en centraliserad nämnd som bara pysslar med Hockeyettan kommer verka lite seriösare än de nämnder som finns nu i alla fall. Och det är inte så konstigt ska tilläggas, de regionala nämnderna har såklart mängder med olika ärenden att ta tag i. Inte bara fall från Hockeyettan, utan även Hockeytvåan, junior serier och pojklagsserier samt damettan. Det blir ju såklart en hel del.

Ödets ironi vore ju nu helt klart om Wigley avgör det stekheta rivalmötet mot Tranås den 28. En match han alltså egentligen inte skulle ha spelat om region syds disciplinnämnd orkat titta en extra gång i spelprogrammet.

Exit mobile version