Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Allsvenskan har en farmarliga som heter…

Det går inte lita på någon

Inför den här säsongen införde de allsvenska klubbarna en begränsning för antalet lån uppifrån. Det vill säga SHL. Man ville helt enkelt inte uppfattas som en farmarliga och det sades att man tänkte på svensk ishockeys bästa. Men, lever man som man lär i den svenska andraligan?


LÄS MER: SHL-klubbens målvaktstränare hymlar inte om målet: ”SM-guld”

Efter förra säsongens stora lånekarusell mellan SHL och Hockeyallsvenskan införde klubbarna i andraligan till i år en begränsning på antalet lån per säsong. I samförstånd hette det så vackert, men jag har hört annorlunda.

Nåväl, det man kan tycka är en aning konstigt är det faktum att de bara satte en gräns uppåt i seriesystemet, det vill säga mot SHL. Man ville bygga profiler i sin egen liga, men då borde man väl införa en gräns neråt också? Det har man av någon märklig anledning inte gjort utan vi har fått se inlånade spelare från tredjeligan också i de allsvenska trupperna. Spelare som bara varit inne en kortare period.

Bygga profiler?

En annan sak som jag finner ytterst märklig är de allsvenska klubbarnas ylande om “farmarliga”. Borde de inte leva som de lär i så fall? För det verkar ju nämligen inte vara några som helst problem för de allsvenska klubbarna att skicka sina spelare till andra ligor.

Nedan har jag gjort en liten sammanställning på de spelarna som tillhör en allsvensk klubb, men som är/eller någon gång under säsongen varit utlånad till en klubb i Hockeyettan.

Det ska sägas att det inte är helt enkelt att ta fram statistik på detta. Jag har fått forska rätt rejält. Därför misstänker jag att den totala siffran av 25 (!) spelare hittills (en tredjedel av säsongen) är något i underkant.

Det ska också tilläggas att en del av spelarna spelat både för klubben de varit utlånad till och den de tillhör. Ett exempel på detta är William Eriksson som gjort megasuccé för Vännäs, men som på senare tid varit åter i Björklöven och gjort succé där med. Tungt för Vännäs såklart om han blir kvar i Hockeyallsvenskan.

ALMTUNA (4)

Isak Johansson (mv), Vallentuna
Filip Andersson (b), Kallinge/Ronneby
Teodor Nyström (b), Enköping
Ludvig Wallin (fw), Enköping

KARLSKOGA (1)

Martin Lindberg (b), Visby/Roma

VITA HÄSTEN (1)

Felix Brodén (b), Tyringe

BJÖRKLÖVEN (4)

Nils Karlsson (b), Teg
Hardy Häman Aktell (b), Vännäs
Erik Rainersson (fw), Teg
William Eriksson (fw), Vännäs

OSKARSHAMN (2)

Alexander Nilsson (mv), Kalmar
Måns Hansson (b), Kristianstad


LÄS MER: Det finns förutsättningar för ett allsvenskt lag

PANTERN (3)

Tim Hultstrand (mv), Mörrum/Dalen
Tony Pappila (fw), Kristianstad
Oliver Olsson (fw), Kristianstad

MODO (3)

Lucas Jägbring (mv), Östersund
Tomislav Lovric (b), Enköping
Oscar Öhman (fw), Troja

SÖDERTÄLJE (2)

Henrik Malmström (b), Huddinge
Petter Hansson (b), Huddinge

TINGSRYD (3)

Marcus Karlström (b), Kallinge/Ronneby
Elias Gunnarsson (b), Tyringe
Robin Vernström Palmqvist (fw), Kallinge/Ronneby

VÄSTERVIK (1)

Jonathan Rodensjö (fw), Lindlöven

VÄSTERÅS (1)

Lukas Henze (fw), Arboga

Exit mobile version