Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Pelles maskin 3.0 eller Rogers nybygge?

”Jag tror att många här inne skulle kunna spela i allsvenskan”

Ikväll öppnar Skandiamäklarna Center i Norrahammar upp för säsongen. Då bjuds vi på en synnerligen intressant värdemätare när hemmalaget HC Dalen tar emot Troja. En match som på förhand bjuder på en hel del intressanta frågor.


SKOGLUND: Så slutar södra Hockeyettan

6-0, 3-2, 8-1, 3-0, 2-1 och 10-2. Där har ni samtliga resultat sedan 2014 mellan lagen, Trojas siffror först. Ljungbylaget har alltså tagit samtliga segrar lagen emellan hittills. Ser man till historiken mellan lagen så talar alltså allt för att Troja tar hem även kvällens möte.

PELLES MASKIN 3.0?

Men riktigt så enkelt är det såklart inte. Under förra säsongen, den när Troja var i allsvenskan, tog Dalen ett gigantiskt kliv gällande svansföring och blev ett vinnande lag. Lite av en maskin som gjorde vad de skulle för att vinna matcherna, allt som oftast med uddamålet och vid många tillfällen genom sena avgöranden. Är det Pelles maskin 3.0 vi ser?

Tränaren Pelle Gustafsson har ju oförtrutet putsat och smort Dalen-maskineriet sedan hans intåg i klubben 2015. År för år har han lagt till kugghjul, bultar och stag. Allt kryddat med hård och bra träning för truppen. Genomgående för truppsammansättningen är att den bygger på kontinuitet. En snabb genomräkning ger besked om att hela sex spelare i nuvarande trupp har funnits med ända sedan debutsäsongen i ettan 2014/2015. Sju om man räknar med Jonathan Tholander som fanns i klubben då, men som varit iväg i andra föreningar ända sedan dess. Frågan är om det finns så många andra klubbar i Hockeyettan som kan matcha den siffran?

För två år sedan var det Pelle Svensson i Troja som skapade något av en maskin i Ljungby, det ledde till allsvenskan. Förra säsongen var det Per Ljusteräng som skruvade på sin KRIF-maskin nere i Blekinge. Ett mekande som nästan tog dem till kvalserien.

BÄGGE VINNARE I PREMIÄREN

Dalen har en stark försäsong bakom sig med sju segrar och endast en förlust. Dessutom vann de söndagens premiärmatch borta mot Vimmerby med 1-3, vilket är ett styrkebesked och ett kvitto på att laget har någonting bra på gång. Skarpskytten Jonathan Tholander gjorde två mål, blev matchvinnare och det måste vara ett skönt besked för både honom, laget och sportchefen/tränaren Gustafsson att Tholander levererar det han är värvad för direkt.

Dessutom bjöd nyförvärvet Adam Ohre på bra spel mellan stolparna och det känns redan nu som att många vinnarkomponenter är på plats hos Dalen. Hur långt kan det bära?

LÄS MER: Tränarens pik mot förre stjärnan: ”Han blir ju bekymrad om man höjer rösten”

Hos Troja har den nye tränaren Roger Forsberg ställts inför en hel del utmaningar och besvär sedan han kom in i våras. Det från allsvenskan degraderade laget har haft allt annat än en bra försäsong. Inte så konstigt då de drabbats av mängder av skador på tänkta bärande spelare. Manfallet ledde till och med till att en träningsmatch mot Halmstad fick ställas in.

Därför var frågetecknen många när 1 710 personer i söndags hade sökt sig till Ljungby Arena där deras favoritlag ställdes mot just Halmstad. Enligt rapporterna därifrån var det ett rejält skakigt Troja som visade upp sig under den första perioden och nye målvakten Anton Svensson (i Dalen förra säsongen) fick leverera cirkusnummer för att hindra sitt mål från halländsk påhälsning.

Tillslut blev det ändå 5-1 till hemmalaget och utandningen från klubben hördes över hela södra Småland kan man tänka sig.

ETTANS BÄSTA MÅLVAKTSPAR?

Troja har tvingats till en rejäl ombyggnation sedan degraderingen från Hockeyallsvenskan i våras. På papperet har de ett synnerligen intressant lag med, i mitt tycke, ettans bästa målvaktspar i Anton Svensson/Wictor Ragnewall i spetsen. På backsidan har de topp-backar som Carl ErnstigDaniel “Trucken” Karlsson och Jonatan Nielsen. Framåt är det tänkt att slå gnistor om spännande namn som Gustaf BerlingJohan LindholmMikael RoslundCarl-Johan Sjögren med flera.

Sugen på att se New York Rangers live? Klicka här.

Troja ska naturligtvis vara med i den absoluta toppen av Hockeyettan med det här laget. Men sett till den skakiga försäsongen och alla nya i truppen så lär det kunna ta ett tag att få ihop grejerna. Ett första test för Ljungby-laget kommer ikväll då Dalen står för motståndet. Inget ont om Halmstad, men någon riktig värdemätare är det inte för Troja. Det är däremot Dalen och kvällens match kommer ge besked om huruvida Trojas supportrar kan andas ut ännu en gång och börja se framtiden an. Eller kommer de få våndas ännu ett tag innan saker och ting har satt sig? Fortsätter Dalenmaskinen att tugga på även i kvällens match?

En annan intressant notering är att Troja ställer Wictor Ragnewall i mål. Detta trots Anton Svenssons storspel i premiären alltså. Egentligen inget konstigt då två så bra målvakter direkt måste in i spel. Men ändå värt att notera.

Exit mobile version