Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar södra Hockeyettan

Tränarens pik mot förre stjärnan: ”Han blir ju bekymrad om man höjer rösten”

Imorgon fredag drar Hockeyettan igång med tre matcher och det har blivit hög tid att delge er mitt tips för den södra Hockeyettan. Klart är att det kommer bli tajt ända in på målsnöret gällande platserna till Allettan.

LÄS MER: Hockeyettans fem fulaste klubbmärken

Som vanligt gillar jag att gardera mig när det kommer till tabelltips. Därför ger jag er en gammal klassisk tippad sluttabell, men garderar även upp med att dela in gängen i olika kategorier där det egentligen kan sluta hursomhelst inbördes.

GIVNA FÖR ALLETTAN

1. Kallinge/Ronneby

Ett av hela Hockeyettans absolut mest intressanta lag som ifjol var snubblande nära kvalserien till allsvenskan. Visst har man tappat sin genombrottsman Alexander Lunsjö och sin bäste back i Josef Ingman. Men å andra sidan har man fått behålla mycket fint material också som målvakten Oscar Malm och lagkaptenen Andreas Nordfeldt för att nämna några. In kommer snuskigt bra kompetens i form av klasspelare som Niclas LehmannStefan SöderSimon Mattsson och många fler.

Per Ljusteräng är den som byggde upp grunden till det här spännande gänget. Nu återfinns han i Tingsryd och det ska bli oerhört intressant att se hur ersättaren Charles Franzén lyckas förvalta det hela. På förhand känns de dock som ett lag som ska kunna vara med och utmana om en plats i kvalserien framåt våren.

2. Kristianstad

Det sades att de skulle skruva ner satsningen mot allsvenskan till kommande säsong på grund av ekonomin. Men, utan att någon egentligen vet hur det gick till, så öppnade sig himlen över stadens hockeylag igen och manna regnade från himmelen i form av guldmynt…

…kanske inte. Men hursomhelst så satsar Kristianstad igen och man har plockat in mycket intressant i sin trupp. Daniel Håkansson och Victor Löfstedt kan såra de allra tätaste försvar och till skåningarnas egna försvarslinje har Rasmus Rundgren och Alexander Edström hittat. Två toppbackar på nivån.

Fredrik Hansson. Foto: Henrik Skoglund

Målvakten Joel Gistedt stannar liksom poängmakaren Fredrik Hansson. Den som ska leda manskapet heter Mikael Gath och det ska bli intressant att se om han kan lyckas bättre än sin föregångare på positionen som huvudtränare, Mats Lusth.

Summa summarum så är det här ett gäng som utan problem ska nå Allettan. Allt annat är ett fiasko.

DE GÖR UPP OM DE ÖVRIGA PLATSERNA TILL ALLETTAN

3. Troja/Ljungby

Okej, okej. Det här gänget SKA vara ett givet Allettan-lag. Men faktum är att de gjort en rätt igenom usel försäsong där spelet och resultatet har varit minst sagt bedrövligt. De har haft många spelare borta på grund av skador och sjukdomar och medan vissa hävdar att man absolut inte kan skylla på det så hävdar jag motsatsen. Klart som korvspad att man kan skylla på skador.

Hursomhelst så sätter de ett riktigt kompetent gäng på isen med ramstarka målvaktsduon Anton Svensson/Wictor Ragnewall som måhända den vassaste delen i maskineriet. De är allsvensk klass på det och enda orosmolnet är väl hur de båda reagerar på konkurrensen och det faktum att de troligtvis inte kommer få stå hela tiden.

Med tanke på den struliga försäsongen tror jag nye tränaren Roger Forsberg kommer få lägga mycket kraft på att bara spela ihop laget till en början av serien. Hur reagerar laget om de inleder med tre raka torsk? Blir det panik? Det finns många frågetecken med Troja, men visst ska de väl greja Allettan? En spelare jag personligen är högst nyfiken på är Johan Lindholm som under sin första hela seniorsäsong ifjol dunkade dit 38 poäng i seriespel och kval för Tyringe respektive Huddinge. Han kan explodera i år.

4. HC Dalen

Gick överraskande till Allettan och sedermera playoff ifjol och det finns ingenting som talar emot att de gör om det i år. Tränaren Pelle Gustafsson har metodiskt jobbat upp en bra kultur i Dalen och det gav resultat ifjol. Dessutom har de en stomme av spelare som varit i klubben länge. Sånt är viktigt.

Dock har jag två små frågetecken: Det här är första året sedan klubben tog klivet upp till Hockeyettan för fyra år sedan som de har förväntningar på sig. Hur hanterar de att inte kunna smyga i vassen längre? Succémålvakten Anton Svensson är borta och han vann många matcher åt Dalen ifjol. Tar någon av David Elmgren/Adam Ohre upp den manteln?

Jonathan Tholander. Foto: Henrik Skoglund

Blir det utropstecken på det ovan så ska Dalen vara topp fyra i den här serien. De visade ifjol och har visat under försäsongen att de är experter på att vinna tuffa och täta matcher och det är en styrka av guds nåde. Framåt lär nygamle Jonathan Tholander avgöra en hel del matcher åt Norrahammars-klubben och i försvarsleden hittar vi jättebacken Patrik Magnusson som sett rejält fräsch ut under försäsongen trots två säsongers uppehåll från hockeyn.

5. Nybro

Det här är ett lag som jag av historik aldrig lyckas pricka rätt, eller ens vara i närheten. Har ersatt mångårige huvudtränaren Andreas Holfelt med nygamle Sami Lehtinen, som dessutom spelat för klubben tidigare i karriären. Det ska bli spännande att se hur hans prägel på laget kommer bli.

Har fått behålla det mesta av det bästa från fjolårets trupp. Det tyngsta tappet är Kim Runermark som av någon outgrundlig anledning inte fick vara kvar i klubben om jag fattat det hela rätt. Han valde istället konkurrenten Kalmar. Men å andra sidan ska Markus Palmberg räknas som ett vasst nyförvärv. 28-åringen har fått de två senaste säsongerna spolierade på grund av hjärnskakning och en handskada och har totalt bara kommit upp i 15 matcher på två år. En frisk och kry Palmberg kommer bli en tillgång.

Dessutom har de värvat in en matchvinnarmålvakt i slovaken Pavel Krajcovic som förra säsongen i Boden höll på att ta dem hela vägen till kvalserien med sitt fenomenala spel.

Jag tror Nybro kommer bli starkare än ifjol, men sen är frågan hur långt det räcker.

6. Vimmerby

Många spelare ut och många spelare in i gänget som ifjol knep en fjärdeplats innan jul och sedan placerade sig topp tre i Allettan. Har tappat sin absoluta spets i form av Jesper Kokkonen och Markus Modigs i anfallsväg och dessutom tappat sina två bästa backar i Petter Runesson och Dennis Fröland.

Samtidigt finns en hel kvalité kvar i laget och på målvaktssidan hämtar man in Tomas Rydén som jag tror kan få sitt spel att lyfta ännu mer i den nya miljön. Han har de två senaste säsongerna stått på huvudet i Köping och det ska bli spännande att se hur 24-åringen utvecklas nu när han dels får ett bättre lag framför sig, men även ställs mot bättre spelare. Helt klart i alla fall en av ligans bästa målvakter.

Måns Carlsson gjorde det väldigt bra i Tyringe förra säsongen som förstaårssenior och jag är väldigt nyfiken på hans fortsatta utveckling. Kan bli en dunderhit i Ishallen.

För att summera så finns det ändå en hel del frågetecken runt det här laget. Det kan bli hur bra som helst, men känslan är att säsongen kommer utveckla sig ungefär på samma sätt som ifjol.

LÄS MER PÅ NHL-RESOR.NET: Niklas Hjalmarsson: ”En fantastisk spelare som gör grejer som egentligen inte någon annan kan göra”

7. Kalmar

Sällan har väl en nykomling varit så omsusad och omtalad som Kalmar HC, det nya poplaget i svensk ishockey. Har kvar stora delar av truppen som piskade motståndet i vårens kvalserie och har dessutom kryddat det med intressanta nyförvärv som rutinerade backarna Jens Andersson och Niklas Dahlberg samt hyperintressanta Ludvig Martinsson. På forwardssidan har man hämtat in toppspelaren Kim Runemark som helt på egen hand har en förmåga att skapa kaos och oro för motståndarna.

På papperet tycker jag faktiskt att Kalmar har ett lag för Allettan. Men sett till försäsongen har de blandat och gett en hel del, högt har varvats med lågt och det är väl inte så konstigt kan man tycka med tanke på att det just är försäsong. Men man måste ta hänsyn till att många i truppen spelade division två-hockey förra säsongen, även fast några borde spelat högre upp, samt att en hel del nytt tillkommit. Det kanske tar ett tag att spela ihop detta trots allt. Men blir det bra så har det kapacitet att bli r-i-k-t-i-g-t-j-ä-v-l-a bra.

INGENMANSLAND

8. Hanhals

Gudarna ska veta att det finns en hel del frågetecken kring det här laget. Men att gå så långt som att tippa dem i botten, som jag ser att vissa har gjort, förstår jag inte. Lagets absoluta poängkung de senaste säsongerna Kristoffer Wikner ser förvisso inte ut att återvända. Men det finns fortfarande gott om kvalité kvar i truppen för att det här gänget inte ska behöva oroa sig för negativt kval.

Jag tänker i första hand på spelare som anfallarna David StenbackaLudvig Rantanen och backarna Kim Jonsson och Johan Holmberg.

Frågetecken bär dock höjas för målvaktssidan som i år kommer bestå av ungtupparna Scott Hector och Arvid Söderblom. Den sistnämnde har fått sin skolning i Frölundas verksamhet och kommer vara på lån från SHL-klubben. Där finns det potential i massor och det enda hindret för en bra säsong för 19-åringen är väl hur han klarar anpassningen från juniorhockey till seniorspel. En annan spelare med enorm potential är backen Max Lindroth som återvänder efter en utflykt till Troja där han ifjol spelade allsvenskt. Han kan bli lagets ledande back.

Hanhals ska inte behöva oroa sig för kvalspel. Men jag ser inte heller att spetsen i laget finns för att de på allvar ska kunna hota om en plats i Allettan. Säsongen kan nog bjuda på både toppar och dalar.

Kredd till klubben som fortsätter på den hemvävda linjen med spelare som talar Göteborgs-dialekt.

9. Tyringe

Det blåste orkanvindar runt klubben ifjol när den ena konflikten efter den andra rullades upp och det var öppet bråk mellan styrelsen och tränaren Marcus Norell. Norell som förövrigt lyckades med att få sparken två gånger från klubben under en och samma säsong.

Tillslut kom Henrik Alfredsson in som huvudtränare och lyckades styra skeppet undan negativt kval i säsongens elfte timme. Sedan dess har det varit knäpptyst runt Tyringe och det tror jag bara är bra. De har i lugn och ro fått jobba på under sommaren och har faktiskt lyckats sätta ett hyfsat intressant gäng till spel kommande säsong.

Mellan stolparna hämtar man in Joakim Strandberg som av någon oförklarlig anledning fått stå oförskämt mycket åt sidan till förmån för Joel Gistedt i Kristianstad de senaste två åren. Strandberg visade innan Gistedts intåg att han håller toppklass i ligan och har han konserverat den formen så kommer han bli matchvinnare i vinter för Tyringe.

Tyringe har tappat mängder med spelare från ifjol men stillheten som verkar råda i klubben just nu, Strandbergs intåg samt det faktum att spelare ALLTID mer eller mindre tar kliv i sin utveckling med Tyrs Hov som hemmaarena gör att jag tror att det gänget kommer vara för bra för absolut bottenstrid, men kanske lite väl uddlösa för att utmana uppåt. Merparten av nyförvärven har hämtats från lägre divisioner och det är klart att det kommer märkas.

DE KOMMER FÅ SVÅRT ATT UNDVIKA KVALSTRID

10. Mörrum

Nykomlingar i en väldigt tuff serie. Jag tycker de har värvat intressant och klokt med den mycket spännande målvakten Hampus Alexandersson i spetsen. Dessutom finns mycket väl kompetenta spelare kvar från fjolårets division två-lag med Andreas Silfverberg, Tom Mäkitalo och Dave Lindarv i spetsen.

Dessutom tillkommer Sonny Karlsson och Khalid Ibrahim för att nämna några och överlag får jag en bra känsla kring Mörrum. Men ändå känns det inte som att de har något som sticker ut mer än lagen ovanför. Det kan bli väldigt bra på sikt, men till att börja med så får de nog rikta in sig på att undvika kvalspel.

11. Helsingborg

Jag får absolut ingen bra känsla när jag ögnar igenom Helsingborgs trupp. Jag får inte heller någon bra känsla när jag ser Trojakollens sammanställning av lagets träningsmatcher som ger vid handen att skåningarna endast vunnit en av sina åtta matcher på försäsongen. Det var stackars Jonstorp som fick pisk med 9-1, men bland resultaten märks också förluster mot kommande seriekonkurrenterna Mörrum och Halmstad.

Julius Bergkvist. Foto: Henrik Skoglund

Nu ska man inte grunda ett skvatt på försäsongen men helt klart är att tränaren Tim Brithén har en hel del att bita i för att få snurr på det här gänget. Det är bara att hoppas på att de offensiva spetsarna Ludvig JanssonJulius Bergkvist och Rasmus Rosenqvist kommer fortsätta leverera samt att några av nyförvärven kliver fram och blir tongivande. Målvakten Daniel Wahlberg från Västerås gjorde det bra de få gånger han fick chansen ifjol och det ska bli spännande att följa hans fortsatta utveckling.

LÄS MER PÅ HOCKEYRESOR.SE: Förra HV-stjärnan om festen i Tyskland: ”Det var helt otroligt”

12. Halmstad

Har tappat sina sex främsta poängplockare från ifjol plus givne förstemålvakten Adam Ohre. Den flyktade förstakedjan med Martin PärnaErik Borg och Gustaf Berling stod ifjol för 158 poäng och var de som drev Halmstad framåt. Nu är de alla borta och på förhand finns det absolut ingenting som talar för att de som har värvats in som tänkbara ersättare ens kommer vara i närheten av den poängproduktionen.

Längst bak ska de två 19-åringarna Jacob Crespi och Anton Malmborg göra upp om förstaspaden. Säkert två jätteskickliga målvakter, men har de rutin nog för att stå pall när laget framför dem darrar?

Jag är rädd för att det kommer bli en mycket jobbig vinter i Halmstad.

Exit mobile version