Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans fem fulaste klubbmärken

Dessa 14 klubbar beviljas dispens

Så här i sommarhettan passar det bra med listor och rankingar av olika slag. Idag avhandlar hockeystaden.se Hockeyettans bästa klubbmärken.

LÄS MER: SKOGLUND: Hockeyettans 15 bästa klubbmärken

Under gårdagen släppte hockeystaden.se en ranking över Hockeyettans bästa klubbmärken. Ett inlägg som blev mycket uppmärksammat och diskussionerna på sociala medier har gått varma sedan dess. Idag har det blivit dags för en ranking av ligans fulaste klubbmärken.

Det är inte bara estetiken som avgör hur tilltalande en klubblogga är. Även historik har en betydande roll i detta, men på dagens lista känns det inte som om det spelar någon större roll. Vill man vara snäll så kan ordet “fulast” strykas i denna rubrik och istället ersättas med “oskönaste”. Eller opassande.

Hur rangordnar man egentligen klubbmärken? Ett klubbmärke ger ofta upphov till diskussioner. Är det snyggt? Är det fult? Passar det till klubbens identitet? Och så vidare, och så vidare.

Enligt mitt sätt att se på saken är det såklart högst individuellt vad man tycker är ett snyggt eller bra klubbmärke. Nedan får ni ta del av mina omdömen.

Det ska sägas att jag först och främst gått på utseende. Men sen har jag också i en del fall vävt in saker som kultstatus, loggans del i klubbens varumärke och även lite personliga reflektioner.

Listan ska alltså tas för vad den är: Ett personligt dokument av tycke och smak men med en stor touch av utseendebedömning.

Nybro

Det var Mikael Mjörnberg som sa det: En glad pilsnerfarbror. Så sant, så sant. Jag kan tänka mig att ambitionen när loggan togs fram var att vikingen skulle sätta skräck i motståndet. Istället ser man bara en farbror som högst troligt sitter på ett danskt ölhak och stör sin omgivning med grötig och sluddrig stämma.

Jag skulle inte direkt säga att loggan är ful. Snarare faller den ögonen i smaken. Men den fyller inte sitt syfte och känns väldigt plastig. Andas inte den kultur som en så anrik förening som Nybro bör göra.

Arboga

Nej. Det här hade kunnat bli så rätt och alla förutsättningar finns också för att det ska bli rätt. Två färger, dessutom “rätt” färger i blått och vitt, om än med guldram. Det hade räckt gott och väl med skölden i detta fall. Istället förstör man det hela med en blaffig stjärna och en ditsmetad paint-text. Behåll endast skölden så kommer ni toppa en helt annan lista nästa år.

Forshaga

Visst, visst. loggan andas kultur och har varit med ett tag. Dessutom plus med endast två färger. Men de faller ändå på estetiken i detta fall. Plottrig och ser ut som grillen till en gammal stånkande T-Ford. Den hade dock kunnat göra sig betydlugt bättre med bara några små modifieringar.

LÄS MER: Närmare 600 matcher i NHL och Stanley Cup-mästare – nu blir han tränare i Hockeyettan

Mariestad

Jag får det till fyra färger i loggan. Alldeles för många. Alldeles för många. Formen känns väldigt blaffig, som något en fågel lämnat efter sig en solig sommardag vid ett glasscafé. Är det en ko? Är det en tjur? Eller är det något annat som tronar där i mitten och ser ond ut? Plus till ondskefullheten hos djuret, samt att loggan på något sjukt vis smälter samman perfekt med BoIS blåa matchställ. Men fristående är den inte mycket att hänga i julgranen.

Helsingborg

V-A-D Ä-R D-E-T H-Ä-R? Jag tycker inte om den och den påminner mest om en konstinstallation på något torg någonstans som används som klätterställning av ortens barn. Typ så. Jag kan tänka mig att ambitionen på något pompöst sätt varit att den ska utstråla kunglighet (ni fattar vad jag menar), men det blir bara fel.

Exit mobile version