Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: I skuggan av fotbollen – de kan rita om hockeykartan i vår

Foto: Wikimedia commons

Imorgon börjar kvalserierna till Hockeyettan och bland gängen i söder finns det två klubbar med oerhörd potential att om några år nå ännu högre. Jag pratar om de båda HC-klubbarna Borås och Kalmar.

First of all. Jag har inte sett en sekund av de här lagen under säsongen. Så att bedöma hur Borås och Kalmar står sig mot Hockeyettan-lagen HA74 och Grästorp är för mig omöjligt. Jag vet helt enkelt inte.

Men bara för den sakens skull innebär det inte att jag inte har ögon att se med och ett visst mått av sunt förnuft. Tittar man på tabeller och statistik så borde Kalmar vara det lag som har störst chans att hota om en plats i Hockeyettan nästa säsong. De vann Alltvåan och har spjutspetsar i laget som Jarkko HattunenJarkko Oikarinen och den forne talangen Victor Crus Rydberg. Icke att förglömma heller spelare som den förre ettanpoängmaskinen Jimmie Svensson och målsprutan Linus Dahlstedt.

VACKLADE I PLAYOFF

Trots de här tunga namnen vacklade de i playoff-spelet inför kvalserien och det krävdes en skiljematch mot Bäcken för att Kalmar skulle kvalificera sig till kvalserien. Kan de hålla nerverna i styr de kommande tio matcherna så har de helt klart ett lag som kan vinna den här serien.

I Borås hittar vi ett jämnt lag där många under säsongen visat att de kan göra poäng. Hela tio spelare nådde 20 poäng eller fler och bäst av alla var de förra Hockeyettan-spelarna Linus Bergman och Olle Eklid. I laget finns också den rutinerade estländska trion Alexei SibirtsevRoman Andrejev och Aleksander Ossipov. Tre herrar med stor rutin från serien de ska kvala upp till.

Jag ämnar inte sia om utgången i det här kvalet. Som sagt har jag lite för dålig koll. Mörrum och Olofström skulle lika gärna kunna lägga sig i det här också.

POTENTIAL

Men däremot vill jag dröja mig kvar lite vid det faktum att Kalmar och Borås har alla möjligheter i världen att på sikt kunna göra något riktigt bra med sina verksamheter. Kalmar har ju till och med gått ut med att de har en vision om Hockeyallsvenskan.

Och varför skulle de inte ha det? Kalmar är en kommun med lite drygt 65 000 invånare, att jämföra med exempelvis Karlskrona och Östersund.  Det känns definitivt som en plats där man minst skulle kunna ha ett allsvenskt lag. Lägg därtill att de har ett stort upptagningsområde i närliggande kommuner också. Även om de såklart har stor konkurrens från främst Oskarshamn och Västervik i samma län.

Dessutom har de fotbollsklubben Kalmar FF i staden att ta hänsyn till. Fotbollen är solklar etta i Kalmar och det bidrar såklart till att göra livet surt för hockeyklubben på orten.

Men oavsett det så bör de med hårt arbete och smartness kunna bygga en elitklubb inom hockeyn på orten.

ELFSBORG STÖRST

I Borås står hockeyklubben i skuggan av storklubben Elfsborg som är nummer ett på den orten. Å andra sidan är det en större kommun än Kalmar, nästan 110 000 invånare, och varför skulle det inte kunna finnas två elitlag där?

Nu verkar Borås mitt i HV71- och Frölundaland, i viss mån på Växjös territorium också. Men upptagningsområdet är stort och, likt Kalmar HC, med lite hårt arbete kanske de skulle kunna snickra ihop något riktigt bra där också.

Med ett lyckat kval i vår och lite hjälp från publik och näringsliv inför eventuellt spel i tredjeligan nästa säsong så kan det vi kommer se de kommande veckorna i kvalserien vara startskottet till två potentiella topplag i Hockeyettan inom några år. Så det finns all anledning att hålla extra koll på det som drar igång imorgon där Borås åker till Sävsjö för att ta sig an HA74 medan Kalmar drar till Olofström.

Exit mobile version