Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Förslaget lär passa brunkargänget perfekt

Visby och Visby ishall Foto: Pixabay och Wikimedia commons.

För ett tag sedan avslöjade Hockeynews de nya planerna för seriesystem i Hockeyettan. Ett av förslagen som ligger är att två lag från tredjeligan ska möta två från Hockeyallsvenskan i varsitt direktkval. Kritik har riktats mot förslaget. Men det kanske inte skulle vara helt dumt för ett lag – Visby/Roma.

Den 25 februari avslöjade Hockeynews att en rad olika förändringar för Hockeyettan ligger som ett förslag som det inom kort ska beslutas om. Ett förslag som klubbarna själva har varit med att plocka fram. En av punkterna är att avskaffa kvalserien och istället köra två direktkval mot allsvenskan där lag 13 och 14 uppifrån möter varsitt Hockeyettan-lag i bäst av fem eller sju matcher.

Det har riktats en hel del kritik mot det här att slopa kvalserien till förmån för direktkval. Många menar på att det avsevärt försämrar Hockeyettan-lagens chanser. Jag är benägen att skriva under på det, även om det såklart inte är omöjligt att ett lag från tredjeligan kan störa över fem eller sju matcher. Absolut inte. Även om det här blir verklighet så lär vi nog få se ruljans mellan ligorna.

HÄNGAV SIG ÅT SIN PATENTERADE “GRISHOCKEY”

Idag blev Visby/Roma klart för playoff 3 efter att de avfärdat Vimmerby i två raka matcher. En liten skräll ändå, även om jag tippade vinst för ö-laget tidigare i veckan. I playoff 1 slog de ut Dalen efter att ha vänt ett underläge på 0-1 i matcher till vinst. Detta efter att ha kopplat på sin, och detta menar jag på ett positivt sätt, “grishockey” under match två. Ni vet det här när de kryper in på skinnet på motståndarna.

Jag har inte sett en sekund av de båda mötena mot Vimmerby, men att döma av buttra tillrop på Twitter så har gotlänningarna fortsatt på samma spår även i den matchserien. För en vecka sedan berättade lagets forward Einar Engström för mig att han tycker Visby underpresterat under säsongen, men han tyckte att de hittade sitt spel mot Dalen.
— Vi kommer inte lira oss igenom något lag, det behöver vi inte oroa oss för, sa han då.

Visby har ju det lite som sitt signum. Att krypa under skinnet på motståndarna, irritera och spela så där “precis på gränsen”-fult som brukar symbolisera framgångsrika slutspelslag.

Jag satt på pressläktaren i Skandiamäklarna Center förra lördagen när Visby var en hårsmån från att ryka. Deras spel med bland annat  slag över benskydden på motståndarna i parti och minut uppskattades inte av skaran som stod nedanför och det hördes en och annan svordom. Efter matchen på min väg bort för att intervjua Engström fälldes en hel del kommentarer från åskådarna på väg ut i stil med: “Fy fan vilket jävla lag” med adress till Visbys spelstil. En spelstil som funkar ska tilläggas och är helt perfekt i dessa tider.

SYND ATT DE INTE KAN MÖTA BODEN

Efter dagens resultat är det redan klart vilka två gäng som får välja till playoff 3. Huddinge väljer först, följt av Kristianstad. Piteå är tredjerankat och får ta de som blir över. Två gäng till ska in i playoff 3 av Mariestad – Västerås och Kallinge/Ronneby – Boden. Det är faktiskt lite synd att Boden och Visby inte kan stöta på varandra i playoff 3. Tydligen var den omdebatterade hjälpredan i Boden, Petter Lasu Nilsson, inblandad i någon skärmusling idag igen i det andra mötet mot Kallinge/Ronneby. Det hade varit intressant att se hur han reagerat mot Visbys spelstil.
— Han (Lasu Nilsson) kom över till vårt bås och började hota våra spelare och då sa jag åt honom att sluta, berättade Kallinge/Ronnebys tränare Per Ljusteräng för Aftonbladet efter matchen.

Nåväl. Jag ser det inte som helt otroligt att Visby kan slå ut samtliga lag av de tre högst rankade. Oj oj oj om de lyckas krypa under tröjorna på Kristianstad som har grym press på sig. Det Huddinge visade upp i Hockeyettan     Finalen mot Borlänge var inte heller något som skrämmer. Mot Piteå tror jag det skulle bli tuffare, men inte helt omöjligt. Det visade de ifjol.

DÅ ÄR DET EN ANNAN FEMMA

En fluga gör som bekant ingen sommar. 2017 var första gången någonsin Visby var i en kvalserie mot Hockeyallsvenskan. En seger på tio matcher blev det där och det kan ju såklart ha att göra med orutin från kvalserien. ELLER så har det med att göra att seriespel mot tuffare motstånd inte riktigt är Visbys grej. Det verkar nämligen vara en helt annan femma när de möter ett och samma lag efter varandra.

De spelade 3-3 poängmässigt mot Vimmerby i Allettan, 6-0 nu (om poäng skulle delats ut). De spelade 2-4 mot Dalen, 5-4 nu om vi räknar övertidsvinsten som en extra poäng. Förra säsongen, som landade i kvalserien, stötte de bara på en motståndare från Allettan i playoff: Piteå. I serien var det fördel Piteå med 4-2 i poängutdelning. I playoff 3 6-0 till Visby/Roma.

Till saken hör att Visby gjorde en ruskigt stark Alletta 2017 och var bara en domartabbe i mötet Väsby-Huddinge i inledningen av serien från att gå till Hockeyettan     Finalen. Men mot Piteå hade de det alltså svårt. I serien.

Så, måhända är det här förslaget med direktkval mot allsvenskt motstånd något som i allra högsta grad skulle gynna Visby/Roma.

Exit mobile version