Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Playoff 2 är här – det kommer skrälla

Idag gjordes valen till playoff 2 och nu vet vi vilka som ska tampas med varandra. Nedan tar jag mig friheten att tippa vad som komma skall.

Jag har sällan känt mig så osäker på något som jag gjorde när jag kastade ut nedan tweet innan Mats Lusth och gänget skulle välja sina motståndare inför playoff 2 tidigare idag.

På förhand kändes det inte riktigt som att det fanns några självklara val, och det kanske det inte gjorde heller. Vad vet jag. Det var nog många tankar och funderingar hos den väljande kvartetten inatt.

Nåväl. Det har blivit dags att tippa spektaklet som kommer till oss på torsdag.

Kristianstad – Tranås

Jag har varit inne på det tidigare: Jag blir inte klok på Tranås och det känns helt omöjligt att veta var de står någonstans. I min bok var det ingen skräll att de missade Allettan innan jul. Jag trodde att de skulle vara med i rejset, och det var de också efter en stark upphämtning som ändå inte räckte hela vägen fram.

Den starka upphämtningen har fortsatt efter jul och Tranås har gått riktigt bra resultatmässigt.

Ser man till Kristianstads trupp så ska de relativt enkelt svepa Tranås över två matcher. Men jag får känslan över att något inte står helt rätt till hos skåningarna den här säsongen. De är fruktansvärt bra när allting flyter på och de har medgång. Men hackar när saker och ting går dem emot. De hade exempelvis allting i egna händer i den sista omgången av Allettan, men lyckades ändå gå miste om finalbiljetten när de föll mot Hudiksvall på hemmaplan.

Dessutom får jag känslan att Kristianstad valde med plånboken, betänk att Tranås vunnit bägge mötena lagen emellan den här säsongen. Ett Tranås som får anses som oberäkneliga.

Allt sunt förnuft säger Kristianstad. Men sunt förnuft avgör inga hockeymatcher. All press på Kristianstad som nämnts som en uppstignings-kandidat hela säsongen medan Tranås i och med avancemanget från playoff 1 har grejat en godkänd säsong. Vilka av lagen vinner på de förutsättningarna?

Tips: Tranås vidare med 2-1 i matcher.

Piteå – Kalix

Det har varit jämna och täta matcher mellan lagen hela säsongen. Fyra gånger har de mött varandra och samtliga kamper har slutat med uddamålsseger för Piteå.

Kalix fällde den stora elefanten Hudiksvall i playoff 1 och är sannerligen inte lätta att tas med. Men samtidigt känns de som ett bekvämt motstånd för Piteå, speciellt med tanke på historiken den här säsongen samt att det faktiskt såg nästan likadant ut förra säsongen också, om än med lite annorlunda lagsammansätningar. Tre uddamålssegrar för Piteå och sen en solklar 5-2-seger i det sista mötet av Allettan 2017.

Tradition och historik ska inte underskattas.

Tips: Piteå vidare med 2-0 i matcher.

Vimmerby – Visby/Roma

Vimmerby har gjort en bra säsong, men känts en aning ojämna. Har en sprudlande offensiv som när de är på lekhumör kan få även den mest humorlösa människa att fnissa förnöjt.

Visby/Roma var snuskigt nära att åka ut redan i playoff 1 mot HC Dalen. I match ett på hemmaplan var gotlänningarna rejält frustrerade på att de aldrig kom in framför Dalens mål och drog på sig onödiga utvisningar. Men i match två hittade de nyckeln till sitt karaktäristiska spel som man inte sett så mycket av den här säsongen. De var tunga, tuffa och allmänt obekväma för Dalen, som ändå lyckades dra matchen till förlängning där Visby avgjorde i powerplay.

I match tre var det inget snack och Visby klev enkelt vidare till till playoff 2.

Hade någon frågat mig för mindre än en vecka sedan så hade jag sagt solklara 2-0 i matcher till Vimmerby. Men jag har känslan av att Visby taggat igång rejält nu och ska Vimmerby ha någon chans här bör de vinna de fysiska kamperna och mentala spelet. Det är jag osäker på att man gör över tre matcher.

Tips: Visby/Roma vidare med 2-1 i matcher.

Västerås – Mariestad

Oj, oj, oj. Två av säsongens hetaste kvalseriekandidater möts redan i playoff 2. Mariestad hade varit favoriter mot vilket annat lag som helst av de som är kvar. Men här ska såklart Västerås gälla som favorit.

Västerås har vunnit samtliga fyra möten under säsongen mellan gängen och det tror jag de fortsätter med. Även om jag såklart inte ser Mariestad som chanslösa har jag egentligen ingen lösning på hur de ska lyckas vinna två av tre matcher mot motståndet de haft så svårt för under säsongen.

Tyvärr ryker ett av de lagen som har potential att gå riktigt långt redan här.

Tips: Västerås vidare med 2-0 i matcher.

Kallinge/Ronneby – Boden

Två av säsongens överraskningslag, sett till förhandstipsen, i en het batalj. Boden är såklart den största överraskningen av de två, nykomlingar som de är.

Det finns potential för bländande målvaktsspel i den här kampen och jag tror det kommer bli målsnålt hela vägen. Det kommer handla om tålamod och att vänta ut motståndarna. Det här är faktiskt den matchserie jag har svårast att få en känsla för men någonstans känner jag att Kallinge/Ronneby är det starkare laget över tre matcher.

Men jag skulle inte drabbas av svårartad chock om Boden skräller sig vidare. Faktiskt inte.

Tips: Kallinge/Ronneby vidare med 2-1 i matcher.

Exit mobile version