Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Det luktar beställningsjobb lång väg Boden

Foto: Skärmdump från Bodens och Piteås webb-tv.

Denna krönika skrevs igår kväll. Men jag ville inte släppa ut den innan jag sovit på saken. Nu har jag sovit på saken och tyvärr känner jag samma sak som igår. Albin Eklunds påhopp på två spelare sen i onsdags luktar beställningsjobb lång väg.

Den här krönikan hade först rubriken “Konsten att smutsa ner ett klubbmärke”. Den hade även många andra rubriker, men någon gång måste man bestämma sig. Men det Boden pysslar med just nu är en total nedmontering av sitt rykte som en välskött förening.

Bakgrunden är så klart Albin Eklunds påhopp på först Joel Vännström i onsdags och sen Niclas Lehmann i söndags. I matchen mot Piteå ska 24-åringen ha kört ner Piteås målvakt efter att signalen för periodpaus ljudit. Vännström rasade i isen, blödde och fick föras till sjukhus med hjärnskakning. Det finns inga bilder från själva händelsen, men här är ett klipp i samband med att det händer för den som vill se.

I samband med detta flyr alltså Albin Eklund hals över huvud från isen medan tränaren Petter Lasu Nilsson i en evighet står och vrålar “Filmare, filmare” åt Vännström som ligger utslagen på isen.

Vilken normalt funtad människa gör egentligen så?

Jag har hört många historier om Petter Lasu Nilssons humör. Därför blev jag något överraskad när jag i mars intervjuade honom i samband med en SHL-match mellan HV71 och Luleå och karln var toktrevlig. Trots att Luleå som han tränade på den tiden gjort en slät figur och det hade funnits all anledning för tränaren att vara sur och tvär. Men det var han inte.

Det var han däremot nån vecka senare när Luleå förpassats ut ur slutspelet av Malmö.

Han lovade där och då att han skulle sluta som tränare. Vilket han också gjorde ett tag innan han i januari var tillbaka. Denna gång i Bodens bås bredvid huvudtränaren Robert Nordberg.

Men Lasu Nilsson ska inte prata med media den här säsongen har han sagt. Frågan är om det är Boden som satt munkavle på honom, eller om det är ett eget beslut. Jag lutar åt det förstnämnda.

För efter att 46-åringen i onsdags stod och bräkte filmare åt en 21-årig grabb, som helt oförberedd precis sänkts av en vettvilling och blöder från huvudet, tvivlar jag på att Lasu Nilsson har mental kapacitet och konsekvenstänk nog att ta ett mediebeslut själv. 

Så jag sluter mig till att det är klubben som fattat det beslutet åt honom.

Jag måste säga att jag hade högre tankar om huvudtränaren Robert Nordberg. Jag minns honom som en lirare på isen och en glad gamäng i intervjuer. Men för tillfället håller även han på att göra bort sig inför öppen ridå. Igår, efter Albin Eklunds, andra påhopp på mindre än en vecka står tränaren inför nsd:s journalist och hävdar att Joel Vännström filmade i onsdags.
— Han filmar, det är en solklar filmning och det står jag för. Jag ser att han förstärker den. Jag ser det med mina egna ögon att han inte slår huvudet i isen, sa han.

Hur i h-e-l-v-e-t-e tänker han när han, trots flera dagar sedan händelsen, står och gör ett sådant korkat uttalande?

Jag har väldigt svårt att se vinsten för Vännström att ligga kvar så länge på isen som han gjorde bara för skojs skull. Rykten gör också gällande att han spydde på väg till sjukhus. Gjorde han det för skojs skull också, Nordberg? Hade han med sig teaterblod ut på isen för att förstärka? Mycket utstuderad filmning i så fall.

Robert Nordberg har alltså haft tid på sig sen i onsdags att reflektera över Eklunds påhopp på Vännström. Han borde ha smartness nog, med tanke på belysningen från riksmedia, att väga sina ord noggrannare. Han hade inte behövt säga att han såg att Vännström slog huvudet i sen. Han kanske inte har sett det och han ska självklart inte säga något han inte sett, men rejält korkat att ösa på med filmaranklagelser även fem dagar efter händelsen.

Klubben kanske borde sätta munkavle på Nordberg också?

I samma veva som Nordberg inför nsd:s journalist anklagade Vännström för filmning stängde klubben av Albin Eklund. Jag kommer inte ens berömma klubben för det, varför kredda dem för något som är så självkart? Men man kan ju ifrågasätta internkommunikationen. Verkar vara en proffsig och välskött förening det där.

Jag måste erkänna att jag blev full i skratt när jag såg klafset om Bodens värdegrund på deras hemsida och den pompösa rubriken “Boden Hockey agerar”, en rubrik som på något vis törstar efter ryggdunkar.

Ur rent skadesanerande syfte borde självklart klubben nöjt sig med något i still med: “Meddelande från Boden Hockey”.

Sen kan jag inte komma bort från känslan att Eklunds båda påhopp senaste veckan är ett beställningsjobb från ledarhåll. En hård anklagelse, jag vet, och jag har inga bevis på det. Men jag punktar upp lite varför jag känner så:

1. Inför onsdagen hade Eklund spelat tre matcher på två säsonger. På 65 matcher i division två under hans karriär har han dragit på sig hela 279 utvisningsminuter. 279 jävla utvisningsminuter! Vad ska ni med honom till Boden? Skrämma motståndare med?

2. Eklund stod inte med i gårdagens lineup. Ändå inledde han matchen mot Västerås Niclas Lehmann och deras förstakedja. Varför det? Fick han börja matchen igår för att Boden inte var nöjda med enbart benskyddet (som de slashade sönder i en tidigare match), utan ville rasera Lehmanns hockeykarriär? Det är allt annat än en snygg tackling.

3. I lördags ska Eklund åkt runt och trashtalkat på isen under uppvärmningen inför Boden-Lindlöven. Enligt en tweet under gårdagen (som nu är borttagen) från en spelare i Lindlöven ska Eklund åkt och hotat en spelare med förstörda knäskålar och även sagt att det var ett beställningsjobb från ledarhåll. Det kan såklart ha varit ett “skämt” från Eklund med tanke på misstankarna från onsdagens match, men det är såklart en pusselbit att lägga till indiciekedjan.

4. Nordbergs envisa försvarande av påhoppet i onsdags och Lasu Nilssons filmningsanklagelser. Står tränarna upp för sin spelare på grund av att de själva beordrat överfallen? Det blir ju lite svårt att fördöma någonting man själv ligger bakom.

Fyra punkter som tillsammans talar för att det här är ett beställningsjobb från högre ort. Hur kommer klubbledningen i Boden agera efter detta? Det enda rätta enligt mitt sätt att se det är att kicka Eklund, Nordberg och Lasu Nilsson all världens väg. Stannar de i föreningen tappar de all trovärdighet.

Skulle det dessutom kunna gå att bevisa att Eklunds tilltag är ett beställningsjobb från tränarna. Hur kommer svenska ishockeyförbundet att agera då i bestraffningsfrågan? En tanke väl värd att tänka.

Slutligen. Man kan tycka vad man vill om Albin Eklunds hockeykunskaper. Men att önska livet ur honom som jag ser att vissa gör på sociala medier? Kom igen, lägg ner det där dravlet. Eklund ska ha ett stenhårt straff från hockeyförbundet. Han ska ha en rejäl utskällning från sin arbetsgivare Boden Hockey plus avstängning. Men sen räcker det. Håll nivån tack! De flesta av er är vuxna människor. Visa det.

Exit mobile version