Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Statistiken som ger en aning om hur det kommer sluta


Det börjar dra ihop sig till slutspurt i Allettorna och det kan vara läge att ta en titt på vilka lag som presterat bra, respektive mindre bra,  samt vad vi kanske kan förvänta oss av fortsättningen.

Häromveckan fick jag mig en föreläsning i ämnet avancerad hockeystatistik av en person som har pysslat med hockey under större delen av sitt liv. Eftersom all statistik i Hockeyettan inte är synlig på samma sätt som i NHL, och i viss mån SHL, så blir det svårt att delge er Corsi för lagen i Allettan. Men PDO går däremot att räkna ut.

PDO är ett mått på hur lyckosamt ett lag är för stunden och mäts genom att plussa ihop ett lags skottprocent med räddningsprocenten. Ett lag som presterar som de ska ska ligga någonstans mellan 98 och 102. Ligger man över 102, bör det finnas anledning till viss oro då flytet troligtvis inte lär hålla i sig. I alla fall för de lag som ligger i topp av en serie och kanske inte riktigt förväntats göra det. Likadant om du ligger under 98, då gäller det att hitta felet till varför laget underpresterar.

För skojs skull kan vi ta ett exempel från den östra vårserien där Vallentuna just nu leder, vilket kanske överraskar en del då de faktiskt inte ens var i närheten av att störa topp fem innan jul. Vallentuna har efter sju spelade matcher en skottprocent (effektivitet) på 12,17, medan räddningsprocenten ligger på 89. Totalt blir då detta 101,17 vilket innebär att Vallentuna överpresterar en liten, liten smula då 100 är det absoluta riktmärket. Men de överpresterar absolut inte på något “farligt” sätt och ligger inom marginalen.

Jag räknade ut PDO:n för södra och norra Allettan för att se vilka lag som överpresterar, samt underpresterar. I många fall var det inga direkta överraskningar, men i vissa blev det en lite ögonbrynshöjare. Om vi börjar med norra så såg det ut på detta vis:

Om vi börjar med botten så kommer det nog knappast som någon överraskning för någon att Lindlöven och Örnsköldsvik underpresterat hittills och bör bli en smula bättre. Det är väl tveksamt om de kan käka ikapp avståndet uppåt då det inom en rimlig poängmarginal bara är Kalix som har överpresterat en smula.

Utöver Kalix ligger mittengängen ändå där de ska vara enligt PDO:n och kollar vi på toppen känns det som att Borlänge bör tappa en aning jämfört med vad de har presterat hittills. Enligt vad jag fått berättat för mig är 106,54 en ruskigt bra siffra.

Men man ska inte heller ta det som en sanning att Borlänge kommer tappa. Exempelvis överpresterade Karlskoga under förra säsongen i Hockeyallsvenskan, men de slutade tvåa trots allt. Och det finns fler Karlskogaexenpel, så fans till Borlänge ska absolut inte oroa sig i onödan.

Det lag som kommer närmast 100 i den här serien är Boden. Enligt PDO:n presterar de alltså som de ska, väver man då in förhandstipsen på detta gäng så kan vi nog vara rätt säkra på att de kommer sluta någonstans mellan femte och sjunde plats.

Lägg märke till Kristianstads PDO. Grymt. Att Huddinge och Kristianstad skulle ligga i topp är knappast någon överraskning om vi ser till förhandstipsen. Det som är en smula anmärkningsvärt är att Hudiksvall ligger fyra på 18 poäng och faktiskt överpresterar. Det borde nog väcka en hel del oro i leden.

Jag hittar tre saker här som faktiskt är mycket överraskande.
1. Att Vimmerby skulle vara med i toppstriden trodde jag inte på förhand. Visst, de överpresterar en aning sett till PDO:n, men inte jättemycket. De bör kunna hålla sig kvar i toppen under upploppet också.
2. Att HC Dalen ligger sexa efter sina nio spelade matcher är för mig en överraskning. Vad som är ännu mer överraskande är att de ligger där efter att faktiskt ha underpresterat.
3. Valbo har alltså häng på en playoffplats även fast de underpresterar enligt statistiken. På förhand sågs de lite som en slagpåse.

Att Visby och Nybro underpresterar visste vi sen innan och det kommer således inte som något chockerande besked.

Återigen. Med denna statistik vill jag inte hävda att jag på något vis säger sanningen om fortsättningen, men de hockeymänniskor jag pratat med säger att PDO:n har en nästan kuslig förmåga att närma sig 100 när laget presterar så som de ska prestera, speciellt om ett tippat bottenlag helt plötsligt leder serien en bit in i, säg januari, med en PDO på långt över 100.

Att Kristianstad har en PDO på 108,14 är egentligen inget överraskande och akut skäl till oro att mörkare tider. De är ju tippade i toppen på förhand och har lag till det. Däremot att Borlänge är i topp bör ses en smula överraskande.

Exit mobile version