Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hela laget borde flytta – skulle någon bry sig?

Kinnarps Arena under HC Dalen-Kristianstad. Foto: Henrik Skoglund

Efter att ha sett HC Dalen ta emot Kristianstad i Kinnarps Arena lanserar jag nedan ett måhända kontroversiellt förslag: Flytta alla Dalens matcher till SHL-arenan – ingen bryr ju sig ändå ute i Norrahammar där de normalt sett har sin hemvist. Eller?

JÖNKÖPING (HOCKEYSTADEN.SE)
Nej, det blev ingen nervkittlande fajt mellan HC Dalen och Kristianstad i Kinnarps Arena. Bortalaget dödade spänningen på 51 sekunder i mitten av matchen när de gick från 2-2 till 2-5. Det positiva med det var att jag fick tid att tänka på andra saker än just själva matchen. Exempelvis: Borde inte Dalen spela alla sina hemmamatcher i Kinnarps Arena?

Sedan klubben tog klivet upp i tredjeligan 2014 har de snittat typ 300-isch åskådare per match hemma i Skandiamäklarna Center. På ett sätt är det lite märkligt då jag upplever att det faktiskt är väldigt många i Jönköping med omnejd som bryr sig om klubbens öden och äventyr. Dessutom har de en stor ungdomssektion och var och varannan unge man ser i Norrahammar, Taberg, Månsarp med flera går klädd i Dalenmössa, Dalenjacka eller något annat plagg som bär klubbens färger och emblem.

Kollar man på sociala medier så omnämns Dalen en hel del där med och på senare tid har även lokalmedierna snappat upp att det faktiskt finns ett rätt hyfsat lokalt lag i Hockeyettan också. Men ändå kommer inte publiken och jag tror mycket av det beror på att klubbens hemmaborg ligger där den ligger. Det är rätt omständligt att ta sig dit per buss då det i de allra flesta fall krävs byte, plus att de inte går så ofta. Tar man bilen dit till match så är också det en bökig process då parkeringsytan är begränsad och det krävs millimeterprecision med skohorn och hjälp av någon dirigerande parkeringsvakt för att parkera sitt plåtskrälle om man råkar komma i sista sekund. Hallen är dessutom svinkall.

Med tanke på att vi lever i ett bekvämt tidevarv där vi kan serveras allting på hemmaplan i form av TV-sända matcher så förstår jag att de som egentligen vill åka ut och titta stannar hemma en grå onsdagskväll i november och istället följer lagets öden och äventyr via resultatservice eller webbsändningar.

Nu är ju Dalen långt ifrån ensamma om att dra lite publik i Hockeyettan, och de är långtifrån värst i publikligan. Sen ska sägas att det finns en hel del eldsjälar runt klubben som går på varje hemmamatch och så länge man håller sig på typ 3-400 personer per match och ändå drar in kiosk- och sponsorpengar så kanske det egentligen inte är ett så stort problem.

Men för att utvecklas och ta nästa kliv som förening och locka mer folk till hemmamatcherna?

De som bor i Tabergsdalen och som går på varje hemmamatch, eldsjälarna och alla andra som alltid är där kommer förmodligen rasa över mitt förslag. Men varför inte flytta alla a-lagets matcher in till Kinnarps Arena? Resten av verksamheten i föreningen, plus a-lagets träningar kan fortfarande bedrivas i Norrahammar. Men när det vankas match tror jag de skulle få en hel del extra åskådare “gratis” om de spelade inne i Jönköping.

Jag vet faktiskt inte ens om det skulle vara möjligt för dem att spela ett 40-tal matcher per säsong där med tanke på HV71:s alla lag som ska träna och spela matcher. Nu har ju Kinnarps Arena fyra isytor att tillgå, men om jag förstått saken rätt så är det klurigt ändå att få ihop schemat för SHL-klubben som äger arenan.

1 432 åskådare kom och såg Dalen-Troja i Kinnarps Arena 2015. 2 612 kom idag och såg dem möta Kristianstad. Jag är ju inte dum i huvudet på det viset så jag tror folk skulle vallfärda genom vändkorsen för att se Dalen spela i Kinnarps Arena om de alltid gjorde det. Dessutom har klubben lyckats väl vid de båda tillfällena att pumpa ut sitt budskap om att de ska spela där, vilket lockat såklart lockat en och annan.

Så några drivor av åskådare lär de knappast locka i Kinnarps Arena heller. Men nog tror jag att de skulle kunna hålla ett snitt på låt säga 7-800 personer under en hel säsong. Det tror jag faktiskt. Folk gillar hockey i Jönköping och en sådan siffra skulle vara i topp av ligan. Bara genom att flytta.

Största nackdelen om de skulle flytta?
Jag tror inte att det har varit någon dröm för motståndarna att komma till Skandiamäklarna Center och de spartanskt inredda och slitna omklädningsrummen. Det har nog sänkt en och annans humör genom åren. Att då komma till flådiga Kinnarps Arena skulle mycket väl kunna ge dem en extra boost att vilja vinna i en SHL-arena.

Skulle inte samhörigheten i föreningen blir sämre vid en flytt?
Nja, enligt mitt förslag så skulle Dalens a-lag ändå bedriva sin dagliga verksamhet därute i Norrahammar. Så den risken ser jag inte som jättestor.

De som bor i Tabergsdalen och redan nu går på varje match, skulle det inte vara ett slag i ansiktet på dem?
Jo, absolut. Till viss del i alla fall. Jag tror de skulle förstå vinsten för klubben och redan nu är det många från området som åker in och kollar varje HV-match.

Jag säger inte att mitt förslag skulle vara det bästa för HC Dalen, för jag vet inte om det skulle vara det. Men jag tror det. För jag tycker faktiskt synd om dem en smula. De har spelat jävligt fin hockey den här säsongen och förtjänar mer publik än vad de hittills haft.

Exit mobile version