Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så borde allettorna se ut framöver + kritik mot spelschemat

Det har blivit dags för en härlig tradition. Gnällandet om spelschemat och de fåtalet matcherna i vårserierna. Jag gör som jag brukar och  stämmer in i klagokören gällande detta.

Det skiljer ungefär tio mil mellan Norrahammar där HC Dalen spelar sina hemmamatcher och Skövde. Det skiljer närmare 119 mil mellan Skövde och Kalix.

Trots den relativa närheten till orterna kommer inte Skövde och Dalen möta varandra i Allettan.

Det här beror såklart på redan förhand bestämda strukturer om hur allettorna ska delas in. Västra och östra ettan skiftar ju vartannat år om vilka som ska få möta lagen från syd och norr.

Men måste det verkligen vara så här? Måste det vara så stelbent indelat?

Delar vi in de tjugo kvalificerade lagen till allettorna geografiskt, så skulle det se ut som följer:

NORRA:

Kalix
Piteå
Örnsköldsvik
Östersund
Boden
Hudiksvall
Valbo
Borlänge
Västerås
Lindlöven

SÖDRA:

Vimmerby
Kallinge/Ronneby
Kristianstad
HC Dalen
Nybro
Skövde
Mariestad
Huddinge
Väsby
Visby/Roma

De här lagen har kvalificerat sig för säsongens huvudrätt. Ska de då straffas för det genom att skickas ut på långa resor som ingen klubbkassör på denna nivå i seriesystemet kan älska?

Jag känner att en sån här sak skulle kunna fixas till rätt enkelt till nästa säsong redan.

Förbundets seriemakare verkar heller inte vara nämnvärt intresserade av att hjälpa klubbarna om man ser till det matchprogram som mejslats fram för den södra Allettan. Ett axplock:

3 januari: Hudiksvall – Vimmerby
5 januari: Vimmerby – Väsby

Vimmerby ska alltså åka 59 mil upp till Hudiksvall och sen 59 mil hem igen för att två dagar efter ta emot Väsby. Nu har inte jag någon som helst aning om hur diskussionerna har gått, men hade jag haft något att säga till om i Vimmerby Hockey hade jag förstås föreslagit en match mot Valbo på vägen upp eller ner. Jag förutsätter att de styrande i klubben påtalat detta vid fastställandet av programmet i måndags. Nu får Tobias Jahr och hans manskap istället ge sig ut på en nu resa i februari på närmare 100 mil tur och retur.

Nu ser jag att vissa lag från syd får ynnesten att lägga dessa två matcher på samma tripp. Nybro, HC Dalen och Kristianstad till exempel, men Visby/Roma, och nämnda Vimmerby, får vackert finna sig i att göra två resor.

Det finns säker fler exempel på matcher som hade kunnat planeras bättre, men jag har inte skärskådat matchprogrammet. exemplen ovan var de som dök upp bara genom att vila mina trötta ögon på schemat.

Jag fattar själv att det inte är världens enklaste sak att styra upp ett spelprogram, men nog borde alla lag söder om Stockholm i alla fall lyckats få de här bortamatcherna på samma tripp?

Beröm ska dock utfärdas till samma förbund (vet inte om det är samma seriemakare) över hur de fått till det i den norra allettan. Där är det allt som oftast så att lagen från väst reser upp till Norrland två och två och turas om att möta varsin motståndare under en helg.

Det kan väl inte vara så fantastiskt svårt att styra upp i syd också?

Dock har förbundet haft den dåliga smaken att se till att alla lag inte spelar i de två avslutande omgångarna av den norra Allettan. Något Mikael Mjörnberg snappat och skriver om här.

Jag vet inte vad man ska säga faktiskt.

Slutligen.

Hur utvecklande kan det vara för de lag och spelare som spelar vårserien att bara spela 10/12 omgångar efter nyår? Vi snackar Sveriges tredjeliga som till en majoritet innehåller unga och utvecklingsbara spelare. Ska det inte tas tillvara på?

Man kan träna, träna och träna hur mycket som helst, men det är ändå matcherna som utvecklar mest. Här  måste förbundet tänka till till nästa säsong.

Exit mobile version