Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: De blev rysarkvällens vinnare – så ser södra Allettan ut

Dalenlaget på väg mot den tillresta klacken för att fira Allettanplatsen. Foto: Jim Tengman.

Det var minst sagt upplagt för en rejäl rysarkväll i avslutningen av den södra Hockeyettan. Vimmerby, Dalen och Tranås slogs på varsin front om två platser till Allettan och det var rejält spännande i lite drygt två perioder.

Så här såg det ut inför:

4. Vimmerby 41 (+21)
5. Dalen 40 (+8)
6. Tranås 39 (+29)

Vimmerby gjorde vad de skulle hemma mot Halmstad och ledde med 4-0 efter drygt halva matchen spelad och därmed var de i ett tidigt skede klara.

Tranås hade med sig 1-1 borta mot Nybro i den första pausen och i Sävsjö ishall mellan tabelljumbon HA74 och HC Dalen stod det 0-0. Status quo alltså.

Om man ser till insamlade poäng och tabellplacering är HA74 ett lag HC Dalen ska vinna med minst tre-fyra måls marginal mot. Men så såg det inte riktigt ut på isen under de två första perioderna. Dalen såg allt annat än bekväma ut och hemmalaget, i kraft av tränarbytet nyligen måhända, öste på rejält. Dessutom hade de en storspelande Gabriel Popanicic i mål som kom upp stort när bortalaget väl stack upp.

I den andra perioden fick HA chansen i spel fem mot tre och då dröjde det inte många sekunder innan Sävsjölagets svar på Sidney Crosby (när det kommer till att vara viktig för sitt lag), Mikael Roslund bankade in 1-0 till hemmalaget.

Samtidigt tog Tranås ledningen i Nybro och då såg det rejält mörkt ut för Dalen, som under återstoden av sitt numerära underläge såg mer än lovligt skakiga ut.

Men…

När Dalen blev fem man på banan igen var det precis som att Pelle Gustafsson i båset tryckt på “on-knappen”. Dalen satte full fart och testade Popanicic rejält. Tillslut kunde Dennis Santesson få hål på målvakten när det återstod cirka 20 sekunder av den andra perioden.

Men fortfarande behövde Dalen vinna på full tid för att gå loss från Tranås som då hade en tvåmålsledning mot Nybro. Daniel Håkansson och Victor Romfors såg på lite drygt två minuter i den tredje perioden till att ge även Dalen en tvåmålsledning och känslan var där och då att det här skulle de greja.

Vilket de också gjorde. Lagkaptenen Erik Glimberg satte dit 1-4 lite senare i perioden och sedan kunde de defilera in i mål.

***

Vimmerby och Dalen vidare alltså. För de sistnämnda är det första gången någonsin de spelar Allettan och med tanke på hur de har spelat tidigare den här säsongen ska det bli oerhört intressant att se vad de kan göra i den serien. Många lär väl tippa dem på plats nio/tio. Jag är långtifrån lika säker. De har gjort det bra mot de fyra ovanför dem i tabellen och jag skulle inte bli förvånad om de fortsätter så.

Tranås missar Allettan för andra året i rad. En missräkning förstås för dem. Dock måste man ge dem en eloge för det fina sätt de tog sig samman på för några omgångar sedan. Efter 15 omgångar var Tranås sju poäng bakom Dalen, ett avstånd de alltså nästan höll på att spurta ikapp.

Starkt och någonstans känner jag att det här kan de ha nytta av till vårserien.