Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Idag kan det “avgöras” – många spelare mot poängrekord

Markus Modigs och hans Vimmerby är på väg mot Allettan. Själv är han på väg mot nytt personligt. Inte spelar han väl kvar i Hockeyettan nästa säsong? Foto: Henrik Skoglund och skärmdump Swehockey.

Södra Hockeyettan bjuder på fyra matcher i eftermiddag och trots att vi bara är inne i omgång 16 kan det i stort sett redan idag avgöras om vilka fem det blir som tar platserna till Allettan.

Två saker slår mig när jag ögnar igenom diverse statistik för den södra Hockeyettan.
1. Idag kan det i stort sett bli klart vilka som kommer få spela Allettan efter tomten varit på besök.
2. Många spelare i poängtoppen ser ut att gå mot nytt personligt.

Vimmerby ser ut att ha kommit igång riktigt fint efter en ojämn start av serien. Igår tog de sin tredje raka seger och det gjorde man mot självaste superfavoriten Kristianstad. 4-1 skrevs siffrorna till och med det gav Vimmerby ett rejält styrkebesked. Det är en sak att slå lag som Helsingborg och Hanhals, en helt annan att slå Kristianstad.
Positivt för smålänningarna också att de som ska leverera levererade i den här matchen. Inte för att de som finns i truppen för att göra poäng har underpresterat tidigare, utan mer för att det måste vara ett skönt besked att de gör det mot en toppkonkurrent.

Rutinerade stjärnan Jakob Karlsson spelade fram till tre mål och Jesper Kokkonen gjorde enormt viktiga 3-1 i inledningen av den tredje perioden. Dessförinnan hade Markus Modigs och Hampus Harlestam gjort mål.

Resultatet innebar att Vimmerby tog sig upp på 33 poäng och nu är hela sju poäng före sexan Halmstad med sex omgångar kvar. Halmstad är lite av en överraskning i tabellen och var knappast ett av lagen som nämndes i snacket om topp fem inför säsongen. Spontant känner jag, hur bra de än gjort det, att hallänningarna kommer få mycket svårt att stå distansen ut i rejset.

Halmstad stod för en stark insats igår och besegrade Kallinge/Ronneby på hemmaplan med 3-2. KRIF, serieledaren, som nu har förlorat två av de tre senaste matcherna.

Gårdagens resultat innebär också att vi i eftermiddag kan få se Dalen och Nybro rycka till sig rejäla fördelar i toppen gentemot Tranås och just Halmstad.

Ovan ser ni tabellen just nu. Dalen tar idag emot Tyringe på hemmaplan och med tanke på vad de båda lagen presterat i respektive del av tabellen hittills ska det bara vara tre givna poäng för smålänningarna.

Nybro tar emot Helsingborg på hemmaplan och det får bli en copy/paste från ovan: “Med tanke på vad de båda lagen presterat i respektive del av tabellen hittills ska det bara vara tre givna poäng för smålänningarna.”

Tranås tar emot Hanhals hemma och vid en första anblick kan man väl tro att Tranås ska vinna det där, och det ska de ju såklart. Men man vet inte riktigt var man har Tranås nu för tiden. Visst, de är lite starkare på hemmaplan i år än vad de var förra säsongen och de har en förmåga att vinna de matcher de verkligen måste vinna. Men Hanhals är inte ofarliga och det skulle inte förvåna om Tranås blir nollade här.

Skulle de här resultaten slå in innebär det att vi skulle få se en topp sju som ser ut på följande vis med sex omgångar kvar:

1. Kallinge/Ronneby, 38
2. Nybro, 36
3. Dalen, 35
4. Kristianstad 33
5. Vimmerby, 33
————————
6. Halmstad, 26
7. Tranås, 25

Sju respektive åtta poäng med sex omgångar kvar är såklart ingen omöjlighet att ta in för Halmstad och Tranås. Men det kommer såklart bli ofantligt tufft. Det innebär att de ska vinna tre matcher mer än Vimmerby och Kristianstad och det tror jag inte riktigt på att de kommer göra. I absolut värsta fall, för Kristianstad och Vimmerby, kommer de avsluta med “break even”, alltså tre vinster och tre förluster. Det innebär i så fall att Halmstad och Tranås måste vinna rubbet som är kvar.

I just Kristianstads fall är det lite intressant. De har Nybro, Tranås, Halmstad, KRIF, Dalen och Tyringe kvar. I fem av sex matcher möter de alltså lag som är inblandade i striden om Allettan. I den sista möter de antagonisten Tyringe. Det är klart att nerverna skulle kunna spela Mats Lusths manskap ett rejält spratt i slutet, speciellt när de varit så ojämna som de varit. Men någonstans känner jag ändå att de kommer reda upp det. Med det laget de har ska det inte gå att bomma Allettan. Det ska inte gå.

Vimmerbys återstående program ser något lättare ut och de har både bottenlagen HA74 och Grästorp kvar att sätta tänderna i.

Slår mina profetior om eftermiddagens matcher in så bör det i fortsättningen räcka med en fem till sju poäng för topptrion KRIF, Nybro och Dalen för att de ska vara helt klara. Det tror jag också att de grejar.

En annan sak som jag noterar är toppen av poängligan i den södra serien där alla ser ut att gå mot nytt karriärsbästa.

1. Fredrik Hansson, Kristianstad: 30 poäng (karriärsbästa 52) Prognos 40 matcher: 75 poäng
2. Johan Skinnars, Kristianstad: 27 poäng (karriärsbästa 41) Prognos 40 matcher: 67,5 poäng
3. Alexander Lunsjö, KRIF: 25 poäng (karriärsbästa 20) Prognos 40 matcher: 62,5 poäng
4. Markus Modigs, Vimmerby: 24 poäng (karriärsbästa 40) Prognos 40 matcher: 60 poäng
5. Jesper Kokkonen, Vimmerby: 23 poäng (karriärsbästa 47) Prognos 40 matcher: 57,5 poäng

Det finns en del som talar för att takten lär avta hos de här herrarna när det blir spel i Allettan och alla matcher blir tuffare och tätare. Lunsjö har redan slagit sitt pers, Skinnars har bara 15 poäng kvar till att slå sitt och Modigs har bara 16 kvar.

Jag skulle tippa att vi kommer få se minst tre av dessa fem i Hockeyallsvenskan nästa säsong. Lunsjö, Modigs och Kokkonen kommer bli omöjliga att förbise. Skinnars har ett optionsår med Kristianstad och går inte de upp i år finns det väl fog att tro att han spelar kvar i Hockeyettan även nästa säsong. Men man vet såklart aldrig.

Sen vet jag inte hur 29-årige Fredrik Hansson ser på framtiden gällande spel i Kristianstad eller inte.

Exit mobile version