Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Herregud vad överlägsna de är – bäddat för hatmöten nästa säsong

Så länge jag följt och skrivit om Hockeyettan brukar jag vid denna tid varje år spana igenom division två för att se om det är något eller några lag som utmärkt sig där och som kan vara uppstigningskandidater till nästa säsong. Den här gången hittade jag en klassisk klubb som ägnat sig åt att slakta motståndet hittills.

Kiruna är en klassisk hockeyort i Sverige och på 60-talet var det fullskaligt krig mellan rivalerna IFK och AIF. En rivalitet som levde innan dess och även lever nu, men det var på 60-talet den var som allra starkast om jag förstått saken rätt.
Det har pratats om frostig stämning på arbetsplatser mellan kollegor som höll på de olika klubbarna och någonstans har jag läst att till och med slagsmål bröt ut mellan de olika falangerna när det begav sig.
Bakgrunden till motsättningarna är politik. AIF var arbetarnas förening, medan IFK var tjänstemännens.

Många blivande storspelare har tagit sina första skridskoskär i  Kiruna AIF:s regi: Lennart “Klimpen” Häggroth, Eilert “Garvis” Määttä, Tord Lundström, Börje Salming, Stig Salming, Göte Wälitalo, Lars Karlsson och Mikael Andersson för att nämna några.

LA NER 1988

1988 lades klubbens ishockeysektion ner. Istället startade Kiruna AIF tillsammans med Kiruna HC (IFK Kirunas för detta ishockeysektion) en gemensam klubb under namnet Team Kiruna IF, som sedermera bytte namn till Kiruna IF och som nu återfinns i Hockeyettan.

AIF startade upp verksamheten igen 2015 och gick rätt igenom trean. Förra säsongen spelade de kval till Hockeyettan och den här säsongen har visat att de menar allvar med snacket om att ta sig tillbaka till hög nivå. De har fullkomligt massakrerat motståndet i inledningen av serien: Kolla bilden från Swehockey nedan:

De snittar alltså nästan 12,63 mål per match framåt och strax under ett insläppt.

Som om inte detta vore nog så tar vi en titt på poängligan i division 2 norra A också:

De elva första placeringarna innehas alltså av spelare från Kiruna AIF och de lägger beslag på 15 av de 23 första platserna.

NY RIVALITET

Jag har snappat upp att det råder viss bitterhet mellan IF (som alltså från början stammar från AIF) och division två-dominanterna. Jag har inte riktigt bilden klar för mig vad det hela handlar om, men vad jag förstått så känner sig AIF förfördelade av kommunen gällande istider och omklädningsrum i den gemensamma arena. Så var det i alla fall för ett par månader sen. AIF känner att de kommer i sista hand efter IF och dess farmarlag, seriekonkurrenten Kiruna City.

I poängligan ovan hittar vi en hel del välbekanta namn från Hockeyettan som bland andra Oscar Fredriksson, Philip Kemi, Anton Mella och Emil Jakobsson som jag personligen tycker det är märkligt att de inte spelar högre upp. Målet vaktas av Täbykillen Christoffer Ulvestav som definitivt inte gjort bort under sina framträdanden för Lindlöven de två senaste säsongerna.

Det är väl för tidigt än att säga hur det här laget kommer stå sig mot Hockeyettanmotstånd i kommande kvalserie, för dit tar de sig garanterat. Men det finns absolut fog för att tro att det här gänget kan lira i Hockeyettan nästa säsong. Vilka härliga derbyn vi har att se fram mot i så fall.

Sen är frågan: Är Kiruna AIF Sveriges just nu mest överlägsna hockeylag?

Exit mobile version