Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Tusan vad deras moral imponerar

Victor Romfors avgör matcher och Pelle Gustafsson har lyckats pränta in ett tryggt grundspel. Foto: Henrik Skoglund

De har dykt upp som en joker och imponerat under de tolv första omgångarna. HC Dalen går från klarhet till klarhet och bör nu nämnas som en seriös kandidat till Allettan.

Egentligen borde jag inte vara så särdeles överraskad över att HC Dalen ligger där de ligger nu, femma i söder. Jag var redan på försäsongen inne på att de skulle vara med och tampas om platserna till Allettan. Om än var jag inte lika övertygad som jag var inför 2016/2017 då jag näst intill var bergsäker på att de skulle gå vidare till Allettan. Så blev det inte under en säsong som kantades av skador på nyckelspelare, men också ett i övrigt underpresterande lag.

Så har det inte varit den här säsongen. På de tolv inledande omgångarna har HC Dalen bara blivit nollade i poängkolumnen vid två tillfällen. Nybro och Kallinge/Ronneby har blivit för svåra hemma. I alla andra matcher har laget fått med sig minst en poäng och var fram tills idag obesegrade på bortaplan efter förlängning och straffar. Men ikväll blev Nybro för svåra när de kunde avgöra tillställningen i Liljas Arena på straffar. Detta efter att Jesper Åkerman kvitterat för HC Dalen med 74 sekunder kvar av tillställningen.

Det här med sena kvitteringar och vändningar av matcher har blivit lite av HC Dalens signum den här säsongen. I förra omgången mot HA74, eller Sävsjö som de kallas i ligaorganisationens egna webbsändning, kvitterade Victor Romfors med 23 sekunder kvar av matchen.
I omgång åtta gjorde samma herre segermålet med närmare tre minuter kvar och mot Tyringe i omgång fem var det Dennis Santesson som avgjorde med dryga 20 sekunder kvar.

I den tredje omgången hamnade Norrahammarsgänget i underläge mot Halmstad med 0-2 hemma. Det vände de i den sista perioden med tre raka mål. Vem sköt in segermålet? Victor Romfors så klart som alltså hittills prickat in tre matchavgörande mål under säsongen.

Sen ska det också nämnas att HC Dalen tappat en del matcher också. Det är inte bara guld, gröna skogar och vändningar för Pelle Gustafssons manskap. I hemmamatchen mot Kallinge7Ronneby vände de 0-2 till 4-2 innan bortalaget vände tillbaka och i bortamatcherna mot Vimmerby och Kristianstad har de tappat både två- och tremålsledningar. Låt vara mot motstånd som på papperet är starkare. Sen kan jag känna att bara en poäng hemma mot HA74 (Sävsjö?), länsderby en fredagskväll, är en rejäl plump i ett annat fint protokoll.

Men om man bortser från det tycker jag att man ska imponeras av HC Dalens framfart den här säsongen. Jag vågar påstå att de inte hade lyckats komma tillbaka i så många matcher de gjort under sina tre tidigare säsonger i Hockeyettan som de gjort i år. Starkt också att studsa tillbaka efter förlusten i slutsekunderna mot Kallinge/Ronneby och ta tre poäng på bortaplan mot Hanhals.

En annan sak som slår mig är att hela tio av Dalens tolv matcher har slutat med uddamålsseger/förlust. De övriga två har slutat med två måls marginal.
Man kan vända och vrida på huruvida det är en styrka eller ej att vinna eller förlora med uddamålet i nästintill varje match. I HC Dalens, som är en underdog och smyger lite i vassen, vill jag nog säga att det är en styrka; de är med i varje match och verkar ha hittat ett grundspel som alla köper rakt av.

Hade det däremot varit ett lag med höga förväntningar (a´la åka hem serien på en skridsko) på sig hade jag nog inte tyckt att det var en styrka, även om de så hade en nolla i förlustkolumnen.

Kan det bära hela vägen till Allettan för HC Dalen? I så fall för första gången i klubbens historia. Jag börjar mer och mer tro det. Men det är en lång väg kvar att vandra och rivalmötet mot Tranås på fredag blir en rejäl vattendelare för säsongen. Länskollegan från norr jagar den sista platsen till Allettan två poäng bakom Dalen och det lär bli en kamp som heter duga det. Tranås har ju på senare tid lyckats vinna de matcher där de verkligen haft kniven på strupen, och det kan man ju säga att de har här. Fem poäng blir tufft att ta in innan jul.

Exit mobile version