Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Skulle bonuspoäng i Allettan ge den extra moroten?

Är en morot i form av bonuspoäng det Mats Lusth och hans Kristianstad behöver? Foto: Henrik Skoglund och Pixabay

Blir avslutningen av grundserierna alldeles för grå och trist om det inte finns någon belöning att hämta på andra sidan jul för de lag som sedan länge är klara för Allettan?

Grundserierna har gått in på andra rundan och nu är det inte långt kvar innan den stora festen, den som kallas Alletan, tar vid för ett lyckligt tjog Hockeyettanlag. Mikael Mjörnberg var i denna krönika inne på spörsmålet huruvida det egentligen spelar någon roll att vinna grundserien eller ej, när det ändå är de fem första från varje serie som tar sig dit. Samtidigt startar samtliga sedan om i den nya serien med noll poäng.

Viktor Allvin på Twitter levererade följande förslag på hur man skulle kunna krydda till avslutningen i de fyra grundserierna, även för de lag som sedan länge är klara för den finare serien efter jul men som ännu inte säkrat seriesegern.

Jag anser Viktor Allvin vara en mycket klok man och jag kan erkänna att jag också funderat i samma banor genom åren. I grunden tycker jag att det är ett mycket bra förslag, men det jag har fastnat vid är det faktum att det högst troligt lär leda till diskussioner om rättvisa från klubbar som känner sig förfördelade: “Buhu, vi spelar ju i en mycket starkare serie, ska vi få en nackdel gentemot ett lag vi egentligen är bättre än för att vi råkade sluta tvåa med en poängs marginal?”

Typ så.

Men grejen är intressant och för min del skulle den gärna få testas då den självklart ger en extra nerv till avslutningarna av grundserierna.

Jag skulle kunna tänka mig ett scenario där lag ett till tre i respektive serie premieras hårdare än lag fyra och fem. Om vi ser till nuvarande tabellställning i de respektive serierna skulle Allettan efter jul se ut som följer:

ALLETTAN NORRA:

1. Piteå, 6 poäng
2. Västerås, 6 poäng
3. Kalix, 5 poäng
4. Mariestad, 5 poäng
5. Östersund, 4 poäng
6. Lindlöven, 4 poäng
7. Örnsköldsvik, 2 poäng
8. Skövde, 2 poäng
9. Asplöven, 0 poäng
10. Borlänge, 0 poäng

ALLETTAN SÖDRA:

1. Kallinge/Ronneby, 6 poäng
2. Huddinge, 6 poäng
3. Kristianstad, 5 poäng
4. Hudiksvall, 5 poäng
5. Nybro, 4 poäng
6. Visby/Roma, 4 poäng
7. HC Dalen, 2 poäng
8. Valbo, 2 poäng
9. Tranås, 0 poäng
10. Väsby, 0 poäng

Jag tycker personligen att det här skulle vara ett fenomenalt upplägg. Det finns självklart nackdelar också. Dels, som jag är inne på ovan, blir det lite snedvridet på grund av de olika seriernas slagstyrka. sen har vi en annan aspekt också. De lag som siktar på att ta sig hela vägen till Hockeyallsvenskan är såklart måna om att starta på så hög poäng som möjligt. När kan de slå av på takten innan jul och träna ner sig?

Men det är ju kul för oss åskådare såklart.

Exit mobile version