Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ett gäng reflektioner från inledningen

Hockeyettan anno 2017/2018 har hunnit några omgångar in. Det är naturligtvis för tidigt att dra några gigantiska växlar redan nu. Men några saker bör trots allt lyftas fram i ljuset.

Ämnet för dagen är positiva och negativa överraskningar och börjar vi längst upp i norr måste jag lyfta på hatten för Kalix. Inte för att jag inte trodde på dem från början, innan säsongsstart tippade jag dem till Allettan. Men det tipset grundade jag mycket på eminente målvakten Christoffer Rifalk som stod på huvudet mest hela tiden förra säsongen.
21-åringen inledde också årets säsong med att nolla Kiruna på hemmaplan. Sen kom beskedet att han skulle lånas ut till hockeyallsvenska Oskarshamn i sex veckor och då började i alla fall jag skruva på mig en aning av oro över Kalix vidare öden och äventyr i den norra serien.

In kom istället 19-årige debutanten Jacob Karlsson och han har inlett med två raka segrar mot topptippade Asplöven och Örnsköldsvik. Han har varit över 90% i dessa matcher och ser man till den inledningen för junioren så kanske inte Rifalk ska känna sig jättesäker på förstaspaden när han kommer tillbaka från Småland.
På lördag ställs Karlsson och hela Kalix HC för ett riktigt eldprov när de tar emot serieledaren Östersund på hemmaplan.

Att Örnsköldsvik bara skulle ha tre pinnar efter tre omgångar är för mig den norra seriens största negativa överraskning. De inledde med två raka torsk (Vännäs och Kalix) och stjärnförvärvet, målvakten Michal Zajkowski var inte över 90 i räddningsprocent i någon av de matcherna.
I tredje matchen kom dock första segern. Mot ett Asplöven som gått kräftgång ska tilläggas. Men Zajkowski verkar gjort en bra insats och det kanske var detta som behövdes för Örnsköldsvik för att knutarna skulle lossna. Kom ihåg att de har ett visst tryck på sig denna säsong då de är tippade i toppen, något de kanske inte är vana vid. För det kan knappast bero på att laget inte är samspelt, klubben jobbar ju med kontinuiteten och har en stor stomme av spelare som varit i föreningen flera år.

Nu tror jag att Örnsköldsvik kommer reda ut detta och på lördag blir det ett mycket intressant test för dem på bortaplan mot toppkonkurrenten Piteå. Vinst där så kan vi nog slå fast att vändningen kom i och med segern mot Asplöven.

Ett par dagar innan seriestart blev det klart att Nacka skulle få ta över tvångsdegraderade Haninges plats i Hockeyettan östra. Hade någon sagt till mig där och då att klubben skulle ha sex poäng efter fem matcher hade jag viftat bort det med argumenten: Ett division två-lag på papperet och pissiga förberedelser (vilket inte deras fel såklart).
Därför är det kul att kunna konstatera att de faktiskt vunnit två av sina matcher, Vallentuna och Wings. Dessutom höll de jämna steg mot Visby på bortaplan.
Igår kvaddades de fullständigt att Real Hudiksvall och det återstår att se om verkligheten hunnit ikapp nu. Men jag vill nog ändå lyfta fram Nacka som en positiv överraskning i den ännu unga serien.
Kul att se att en ung kille som Victor Colton verkar fått en bra start med fem poäng på lika många matcher.

Den västra serien tycker jag nog ser ut ungefär som förväntat än så länge, även om Borlänge kanske sladdar en aning oroväckande redan nu. Men å andra sidan har förlusterna kommit mot Mariestad och Lindlöven som är två förmodade Allettanlag, samtidigt som de gjorde vad de skulle och mer därtill mot Forshaga på bortaplan och körde över värmlänningarna med 7-2.

I söder är det också precis som förväntat. Nybro, Kristianstad och Vimmerby i topp efter fyra omgångar. Det mest överraskande där är väl att KIK torskade premiären mot Hanhals, vilket verkar ha varit en väckarklocka deluxe för Mats Lusths manskap. Tre raka segrar och 26-3 i målskillnad efter det.
Jävligt kul att se att Fredrik Hansson verkar hänga kvar vid poängleveransen från förra säsongen och han är redan uppe i tio poäng. Fem av dessa är mål och för Hanssons del kanske ett personligt rekord lurar runt hörnet i den kolumnen. Som mest har han haft 15 nätkänningar på säsong i Hockeyettan. 2008/2009 när han spelade för Tingsryd.

Jag varnade lite för dansken Rasmus T. Andersson innan säsong. 20-åringen verkar ha fått en kalasstart på seniorkarriären och redan hängt dit fyra kassar för Kristianstad. Jag tror inte han spelar i ettan nästa säsong.

Nybros tränare Andreas Holfelt predikar försvarsspel. Visst, de har släppt in åtta mål på fyra matcher vilket inte är historiskt bra. Men det är ju fullt godkända siffror. Det jag vill ha sagt är att frågetecknet jag höjde inför säsongen för målvakterna Hugo Fagerblom och Alexander Johansson verkar ha rätats ut till utropstecken. Johansson har vaktat kassen i tre matcher och gjort det bra, likadant för Fagerblom som stått en.

Jag vill inte kalla Tyringe för en negativ överraskning. På förhand kändes de som ett lag med hög potential, men att det kanske skulle dröja innan den potentialen hittar ut. Ser man till de inledande fyra matcherna var inte det någon dum känsla. Två poäng och 8-20 i målskillnad talar sitt tydliga språk att det finns en del att jobba på. Försvarsspelet lär väl vara prio ett i alla fall och får man bara snurr på det så kan det nog bli några fler poäng framöver. På sikt tror jag inte Tyringe behöver oroa sig för att åka ur.
De verkar dessutom ha fått igång några av de potenta unga killarna. Tänker då på Oliver Henriksson, Johan Lindholm och Måns Carlsson som samtliga kommer direkt från Superelit och som bildar topptrio i den interna poängligan.

Det finns en hel del mer att avhandla. Men det får vi ta vid senare tillfälle.

Exit mobile version