Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Var pucken inne eller inte?

Skärmdump från DalenTV.

Under gårdagens möte mellan Dalen och Halmstad utspelade sig en situation som fått väldigt lite uppmärksamhet så här dagen efter.

En sak från gårdagens omgång som det inte pratats jättemycket om är det bortdömda målet som kom 18:32 in i den tredje perioden mellan HC Dalen och Halmstad. Förövrigt ett möte som det brukar hända saker omkring. Vill minnas att det för två år sedan var diskussioner runt ett annat bortdömt mål för Halmstad där det var en misstänkt sparkrörelse inblandad i målsituationen.

Åter till gårdagens match, som jag hade tänkt se på plats eftersom jag bor i krokarna, men i sista stund fick jag förhinder och med facit i hand var ju det väldigt synd.
Hemmalaget hade vänt matchen i den tredje perioden och var i 3-2-ledning när Halmstads Erik Åhlén avlossade ett skott ända från egen zon som gick hela vägen ner mot hemmalagets säsongsdebuterande målvakt David Elmgren. Bortalaget jublade för mål, ena linjedomaren signalerade tvärsäkert för mål och Dalenspelarna protesterade vilt.

Efter en stunds diskussion mellan domarteamet dömdes målet bort. Halmstads tränare Fredrik Johansson säger till HHTV att den “kanske är inne” och från annat håll har jag hört att pucken först tar i ribban, sen stolpen och sen ut. Jag har också hört att folk nära isen inte har sett att pucken var inne. Jag har under dagen försökt bena ut om den var inne eller inte genom att kolla på bilderna. Första gången jag kollade tidigare idag tycker jag faktiskt att pucken tar i målställningen inne i målet och studsar ut igen, alltså mål. Men i samband med att jag skriver detta inlägg får jag inte samma känsla. Döm gärna själva, men jag hittar inte pucken i nedan bildserie som är “printscreenad” från DalenTV precis mellan det ögonblick pucken försvinner bakom målvakten och när den senare kommer fram igen.

Som sagt. Väldigt svårt att avgöra. Sekvensen finns dessutom i reprissändningen på DalenTV för den som är sugen på en utmaning.

Såklart väldigt olyckligt att det uppstår såna här situationer som lämnar efter sig frågetecken. Halmstad har inte fått en bra start av säsongen och den poängen de troligtvis hade fått med sig vid ett för deras del positivt målbeslut kan spela stor roll när vi summerar grundserien. Men att börja tjata om målkameror tänker jag inte göra. Det skulle inte i dagsläget vara ekonomiskt görbart för de 47 klubbarna i ligan. Tyvärr.

Jag vill passa på att ge domaren Alexander Österberg en rejäl skopa beröm över att han tog sig tiden att diskutera med sina linjemän. Jag vet att jag vid något tillfälle förra säsongen kritiserade en domare för att inte lyssnat på sina linjemän, utan bara körde vidare på sitt första beslut, som visade sig vara felaktigt.

I gårdagens situation var den ena linjemannen tvärsäker på mål och signalerade också för det. Men den andra linjemannen var, vad jag hört, lika säker på att det INTE var mål. Österberg tog en lång diskussion med sina kollegor och dömde alltså tillslut bort målet. Vilket såklart är rätt då troligtvis inte heller huvuddomaren såg något. Är han inte 100 % säker ska han ju döma bort det.

Så bra domarkommunikation där.

Avslutningsvis.

Halmstad tappade en 2-0-ledning efter två perioder till uddamålsförlust och står på endast en poäng efter tre spelade omgångar. En poäng har också Tyringe och de bägge gängen möts i Halmstad på onsdag i en tidig jumbofinal där mycket står på spel.

Knappast en säsongsstart som något av lagen på förhand hade önskat sig och det lär nog gasas på mot tre poäng från bägge läger där.

Exit mobile version