Site icon hockeystaden.se

“De vet också att jag blir förbannad om vi går över gränser”

Tim Brithén. Foto: Henrik Skoglund

Pratar man hockey i nordvästra Skåne tänker nog de allra flesta på Rögle. Men faktum är att lillebror 25 kilometer söderut kan ha något på gång. Helsingborgs HC målas ut som en potentiell joker i den tuffa södra Hockeyettan.
— Vi är en bra utmanare tycker jag, säger tränaren Tim Brithén till hockeystaden.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSTADEN.SE)
Inför den nya säsongen av den södra Hockeyettan pratas det mycket om topptrion Kristianstad, Nybro och Vimmerby. Men en del vill måla ut Helsingborg som en potentiell outsider att kunna ta sig in på topp fem, vilket ger spel i Allettan efter jul.
— Jag har hört det med, säger Helsingborgs tränare Tim Brithén till hockeystaden.se och ler.
Känner du dig bekväm med det?
— Ja, vi kan vara en outsider om allting faller på plats. Det är något vi känner oss bekväma i. Då säger jag inte att vi är där, men vi är en bra utmanare tycker jag.

Brithén kom in i Helsingborgs bås med tolv omgångar kvar av förra säsongen. Efter att han tog över tränarsysslan från Paul Ewerberg, som klev av på egen begäran, seglade laget uppåt i tabellen och spelade faktiskt en helt avgörande match mot Tranås i den sista omgången om vilka som skulle få spela förkval till playoff.
— Dels var det en ny röst och sen ett annat ledarskap. Alla tränare har olika stilar och jag har väl en annan stil än de som var där innan.  Det hade funkat bra där tidigare, men de hade missat målsättningen och behövde ha in ny energi. Det var väl det jag bidrog med, säger Tim Brithén om vad det var som förändrades när han tog över.

LÅNG KARRIÄR SOM TRÄNARE

39-åringen har en lång karriär som tränare. Resan, som startade i Linköpings juniorer i början av 2000-talet, har lett till att han bland annat varit assisterande tränare i SHL och förbundskapten för Islands landslag.
Hur är du som tränare?
— Jag vet inte… inleder Brithén eftertänksamt innan han fortsätter.
— Jag har förändrats som ledare från att ha varit en juniortränare som ställer jättehöga krav och en som, inte är högljudd, men som säger ifrån, till ett mer vuxet ledarskap. Men det har ju också med att göra att man blir äldre, samlar på sig erfarenhet och blir tryggare i sin ledarroll.
— Nu tycker jag att vi har ett klimat där grabbarna nog tycker att det är roligt, men de vet också att jag blir förbannad om vi går över gränser.

Hockeystaden.se träffar Tim Brithén i samband med den södra seriens upptaktsträff i Jönköping. På scenen sa bland annat Brithen att han hade bra hjälp av de äldre spelarna i laget.
Är det hög kravbild i ert omklädningsrum?
— Ja, det tycker jag, blir det reptilsnabba svaret från tränaren.
— De driver på och de leder med bra exempel. Julius Bergkvist, Agust Carlsson driver på på alla träningar. Daniel Åhsberg har kommit in nu och han är en sån som man skulle kunna tro att han kommit hem för att varva ner, men det kan jag skriva under på att han inte har. Han är i Helsingborg för att spela hockey, säger Tim Brithén med bestämdhet i rösten.

SOMMARBOMBEN

Det slog ner lite som en bomb när Helsingborg tidigare i somras meddelade att man värvat Daniel Åhsberg. 32-åringen kommer närmast från två säsonger med spel i Norge och Storbritannien, men har närmare 400 matcher i Hockeyallsvenskan och över 200 poäng där på meritlistan genom spel för Växjö, Rögle, Oskarshamn, Örebro, Tingsryd och Vita Hästen.
— En stor portion erfarenhet i kombination med spetskvaliteter. Han är ju oerhört giftig i anfallszon. Sen är det en go kille i omklädningsrummet, han gillar att skoja med killarna men det är ändå att de har respekt för honom med all den erfarenhet han har med sig. Jag tycker allt är positivt med att han har kommit in, säger Tim Brithén om sitt nyförvärv.

Helsingborg har länge haft ett talangfullt lag. Men de har inte riktigt fått loss den potentialen till att kunna bli ett etablerat topplag på nivån.
— Vi har haft många skickliga hockeyspelare som är bra i medgång, men det har också blivit tufft i motgång. Det är där vi måste hitta en bättre balans: Dra ett streck över det som har hänt, har vi fått stryk så går vi vidare till nästa, det spelar liksom ingen roll. För att överleva i en sån här serie så måste man nollställa efter varje match.
Tim Brithén berättar att han efterlyst att få in mer karaktärer i sitt lag till denna säsong. Daniel Åhsberg är en, men det finns andra.
— Där tror jag Åhsberg kan bidra också, samtidigt som vi fått in andra också. Jag tycker de som kommit in utifrån är med och bidrar, säger han och tar några exempel.
Martin Carlberg från Mjölby som har ett oerhört stort hockeyhjärta. Oscar Karlsson, backen som var i Västervik och Östersund senast är också en karaktär. Rejäl, stark och kompletterar då de här andra som (Anton) Santesson till exempel som är jättespelskickliga.

HELSINGBORG PÅ RÄTT VÄG

Tränaren pratar mycket om balansen i laget. Men han berättar också att det är något man försöker hitta i hela föreningen.
— Vi måste kunna jobba på längre sikt med allting, både lag och organisation. Det är en klubb som jag tycker att man har förutsättningar att göra något bra med, men man har sabbat en del på vägen.
Kan du utveckla det?
— Det är mer det här att man måste sköta en klubb ordentligt från början till slut. Det har under perioder inte funkat. Man gjorde en rekonstruktion för några år sedan och nu tycker jag det är på rätt väg, men det är ett oerhört tungrott jobb gentemot sponsorer och allting.

Exit mobile version